Ook winterse temperaturen!

We hebben de afgelopen dagen nogal wat verschillende weertypes gehad. Allen passend bij het jaargetijde. De hoofdmoot was overwegend nattigheid in verschillende hoeveelheden. Het is nu sinds de maand maart voor het eerst onder de 10° C.  Dat gaat ook nog verder naar beneden, tot onder het vriespunt met hier en daar in het land af en toe zelfs sneeuwval! Mogelijk daarbij ergens een”hele witte wereld”. De eerste sneeuw viel op 25-11! Bij ons was dat op 29-11. Intussen is het wel winter geworden op vrijdag 1 december j.l.

Er was ook nog een heuse noordwester storm met flinke vlagen van windkracht 8 en soms wel 9 aan de kust!

Agenda.

De regiobijeenkomst op donderdagavond 23 november j.l. werd bezocht door 14 leden incl. 1 gast. Van de in totaal 14 belangstellenden waren 5 bestuursleden aanwezig. Dhr. Wil Grond heeft zijn, overigens zeer interessante diapresentatie over IJsland, dus vertoond aan 9 bezoekers. Die hadden wel de moeite genomen om aanwezig te zijn. De overige Aviornisleden van de regio Fryslân, die thuis zijn gebleven, hebben gewoon een zeer geanimeerde presentatie over hoogtepunten en bijzondere bezienswaardigheden van het eiland IJsland helemaal gemist. Erg jammer, want er kwamen ook nog heel wat bijzondere vogels, dieren en planten voorbij en de gehele presentatie stond in het teken van beeld + geluid!

Houd nu wel uw post in de mailbox in de gaten, want hoewel er nu nog geen aktiviteit is gemeld, kan het bestuur zo maar weer bezig zijn aan plan voor een bijeenkomst! Op deze blog zal ik het t.z.t. ook wel vermelden.

Net zoals deze uitnodiging van de buurregio Groningen/Drenthe. U wordt hierbij uitgenodigd op hun regiobijeenkomst op donderdagavond 7 december a.s. in café/restaurant “Gerrie”.  Adres: Hoofdstraat 15, 9444 PA in Grolloo. Tijdens deze avond zal natuurfotograaf Hendrik Timmer veel van zijn werk laten zien. Dhr.Timmer maakt foto’s en video’s van dieren (vogels,vlinders en zoogdieren) in het noorden des lands.

Op deze avond zijn zeer zeker ook leden van Aviornis regio Fryslân van harte welkom !

Onze weidevogels.

Er zijn in 2023 méér nesten broedparen van de weidevogels geteld. Maar er waren minder eieren en kuikens die het gered hebben.

Van de grutto werden 8814 paren geteld, vorig jaar waren dat er 7599 en in 2021 zijn er 8215 broedparen geregistreerd.

In 2023 telde men 17894 kievitsparen, in 2022 waren dat er 17822 en in 2021 kwam men op 17892.

                   

Het aantal tureluurs steeg, maar het aantal scholeksters nam af.

Bij de grutto waren twee problemen: heel veel grutto eieren kwamen niet uit.  Als dat nog wel was gelukt konden veel jongen géén voedsel vinden vanwege de droogte. Al met al kwamen er te weinig grutto kuikens groot om de totale populatie te helpen groeien.

Wat dan als het kuiken nog wel een poging deed en waarmee het dan nog wel redelijk ging slagen, dan waren er weer (en nog steeds) te veel predatoren om het opgroeien alsnog te laten mislukken.

                    

(verwilderde) kat                                                                         vos

                   

buizerd                                                                 zwarte kraai

blauwe reiger

ooievaar

Zoals de vier bovenstaande predatoren vooral uit de lucht.

De buizerd en de kraai zag u al en nu nog even gezamenlijk.

Binnen wettelijke kaders is het zeer moeilijk om wat aan die predatoren te kunnen doen, want de meesten zijn gewoon beschermd!

Sinterklaas.

Een tijdje geleden kwam Sint Nicolaas met de boot aan in Nederland. Qua weer heeft hij, samen met zijn Pieten, nou niet het allerbeste meegemaakt. Hopelijk hebben ze gezamenlijk wel een goed humeur bewaard. Dan kunnen ze uiteindelijk op de verjaardag van de goedheiligman royaal de kado’s uit gaan delen welke ‘s avonds dan nog groots kunnen worden uitgepakt!

Pestvogels.

Er waren al een flink aantal pestvogels gespot op de waddeneilanden.

                 

Maar nu was er ook eentje gespot in de wijk Cammingaburen in Leeuwarden, waar deze vogel ook van de bessen aan het eten was. Ze komen normaal niet in Nederland voor, maar wel in de bossen van Scandinavië en de taiga van Noord Rusland. Je kunt ze ‘s winters met enige regelmaat wel in ons land tegen komen vanwege een voedsel tekort in hun eigen gebieden van herkomst. Heel vroeger waren ze ook te zien als er hier een epidemie was, zoals de pest of zo. Vandaar hun naam.

Bevers.

De bever werd in 1988 in Nederland uitgezet. Het doel was toen de biodiversiteit verregaand te verbeteren. Dat is natuurlijk ook zo. De bever was al heel lang niet meer in ons land en hoorde er oorspronkelijk wel bij.

Maar daar hoort natuurlijk ook nog wat anders bij. Dat is in ons kleine landje gewoonweg ook beheren van de totale aantallen. Doe je dat dan niet, dan kan het op den duur fout gaan. Nu, na zoveel jaar, rukken de bevers op en veroorzaken voor miljoenen euro’s schade met hun gegraaf. Een groot bedrijf, zoals ProRail, kost het jaarlijks al miljoenen euro’s om het herstel van spoordijken te moeten doen, waar bevers in hebben gegraven. Muskusratten en dassen doen dat ook, maar de bever is maar even 10x zo zwaar. Maakt dus ook grotere schade!

De meeste bevers leven onder de grote rivieren, maar er zijn ook al een paar in Groningen/Drenthe en Fryslân gezien. Op dit moment kan men hier niet zo veel doen, (in andere provincies worden wel overlastgevende bevers gedood), maar in onze regio is nog geen beleid. Dit moet vastgesteld worden door de provincie Fryslân en eigenlijk liefst zo snel mogelijk.

Deze moet ik nog even kwijt…..

 

En dan nog even dit:

Namens het bestuur, Sytse Buursma regioredakteur.

De volgende bijdrage aan deze blog is rond 17 december.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *