De wil van april!

Het gaat desondanks alle kanten op.

Het mag dan wel voorjaar zijn, althans zo wordt het jaargetijde genoemd zoals het nu is. Maar een aantal factoren geven er nou niet bepaald blijk van. Het is bij tijd en wijle fris, best wel flink regenachtig en winderig. Kortom: echt voorjaar? Had me het wel wat anders voorgesteld! Lijkt meer herfst !!

                

Maar de kwekers van narcissen weten wel hoe je een mooie bloem kweekt, die op dit moment vrolijk staat te stralen in de schaarse voorjaarszon!

                       

Echter elke dag ‘s morgens regen (plensbuien ook nog) verveelt gauw! Maar de temperatuur gaat wel geleidelijk omhoog! En dan blijkt 6 april toch nog de warmste 6 april ooit te zijn geworden !!

Pasen.

Pasen hebben we weer achter de rug en het gedoe met die eieren ook. Niet dat het erg is, want het hoort er traditiegetrouw wel helemaal bij.

             

De beschildering kan nog wel eens grote verschillen laten zien. M.a.w. je hebt er ware kunstenaars tussen, die er heel wat moois van hebben gemaakt!

Probleem er bij:

U weet intussen wel, dat wanneer er ergens weer een uitbraak van vogelgriep is, dat dan traditiegetrouw in half, of soms wel heel Nederland alle pluimvee moet worden opgehokt. Dat kan  ook nog wel eens best lang duren. Voor houders van vrije uitloop kippen is dat vaak heel vervelend, omdat dan na verloop van tijd de prijs van de eieren drastisch omlaag gaat!

Maar er komt op termijn mogelijk nog een probleem bij!

In Mexico is vogelgriep vastgesteld bij een mens, die besmet was geraakt door een koe! Er wordt nog niet aangenomen dat besmetting van mens op mens mogelijk zou zijn. Mensen zouden elkaar dus niet kunnen besmetten. Uit eerdere berichten is al vastgesteld, dat runderen vaak veel virussen bij zich dragen.

Koeien kunnen dus ook vogelgriep krijgen. Of die elkaar ook zouden kunnen besmetten is nog niet helemaal duidelijk, maar een mens besmetten kan dus al wel.

Gelijke monniken, gelijke kappen! Als pluimvee ergens besmet blijkt, moet dus veel meer pluimvee elders worden opgehokt. Begrijpt u waar ik nu heen wil? Blijkt één koe besmet, dan acuut de gehele kudde ophokken! Ze kunnen immers mogelijk nog wel meer kippen en/of koeien en/of mensen gaan besmetten! Maar een veehouder zal zijn koeien toch wel af en toe moeten gaan melken?

Dat zal dan wel moeten gebeuren onder strenge veilige en hygiënische condities en de prijs van een liter melk zou nog wel eens behoorlijk lager kunnen komen te liggen. Het zijn dan immers na verloop van tijd geen vrije uitloop koeien meer!

Kortom, er komt nog een probleem bij in de veehouderij !!

Daar is ‘tie weer: de wolf!

Er zijn nu ruim honderd (100) wolven in Nederland en die veroorzaken steeds meer schade. Alleen al in januari van dit jaar vielen er al 263 slachtoffers. Gemeenten en provincies willen steeds meer en betere oplossingen voor de door de wolven veroorzaakte schade en overlast!

Maar het moet eigenlijk anders!

Veehouders moeten veel meer en beter hun vee beschermen! Jagers moeten veel minder

             

             

reeën, herten, wilde zwijnen en damherten dood schieten. Dan blijven wolven wel in hun territorium en zal hun leefgebied ook veel kleiner blijven. Zo denken een paar partijen in de Provinciale Staten van Fryslân er nu over. Maar de Fauna Beheer Eenheid denkt dat de wolf nu nog veel te kort in onze provincie is om daar al zulke harde conclusies uit te trekken en het beleid drastisch te willen gaan veranderen!

Deze moet ik nog even kwijt:

Dan tenslotte nog even dit (= uitsmijter):

Namens het bestuur, Sytse Buursma, regioredakteur.

De volgende bijdrage aan deze blog is rond 21 april.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *