Wisselvallig en fris voorjaar!

Wat wil april?

Slecht weer:

“Een kletsnatte hond”op 15-04. De vaste lezers van deze blog weten intussen wel dat ik de    uitspraak: “een natte hond” gebruik als metafoor voor een kletsnatte of verzopen dag!

Echt waar, soms erg harde wind en af en toe zeer heftige hoosbuien met uiteindelijk 15 mm. in de regenmeter. Leuk was anders. En het blijft maar continu een beetje guur!

Maar toch……

“April doet wat hij wil” en ondanks een paar dagen met lagere temperaturen en veel regen en stormachtige winden komen alle bloembollen uit de grond en gaan gewoon bloeien.

De paardenbloemen, altijd in april, trekken zich er ook al helemaal niks van aan en als de zon ook maar even te voorschijn komt kleurt heel het weiland ook zonnig!

De Prunus boeit het ook al niet en verschiet binnen een paar dagen van nul bloemen naar wollig roze! Maar voor lekker, vriendelijk en warm voorjaarsweer staan we nog even in de wacht!

Beesten in het nieuws!

Het zullen er zo’n 20 stuks zijn daar rondom Makkinga. Daar leven dus Wallaby’s in het wild. Ook al weer zo’n 20 jaar, want toen zijn er daar in de buurt uit een tuin een paar van die kleine buideldieren ontsnapt. Ze doen het daar kennelijk goed, want ze zijn er nog steeds. Er sneuvelt wel eens een exemplaar in het verkeer, maar er komen toch steeds weer jonkies bij. Tussen al die bruine dieren loopt ook een spierwitte!

Diverse kuikens.

Schreef ik daarnet een triestig stuk over het moeizame voorjaar, maar dat is natuurlijk een persoonlijk constatering. De natuur houd daar helemaal geen rekening mee en stoort zich aan niets.

Zo blijken we nu in het seizoen van de geboortes van de grauwe ganzen te zijn terecht gekomen. Althans, dat was het onderschrift bij een krantenfoto van een koppel van deze soort met jongen.

Dat brengt je dan gelijk op een onderwerp dat ook telkens in het voorjaar aandacht moet krijgen, namelijk: het huisdier “poes” in de natuur !!

Natuurlijk, het zijn niet slechts de huiskatten, die naast hun geliefde brokjes ook wel eens een gevangen vogeltje verorberen. De struinende verwilderde doen natuurlijk ook heel graag mee en die zijn niet eenvoudig bij de les te krijgen. Maar elke kat minder in de natuur, gedurende de komende paar maanden, is winst! Onder andere voor de boerenland vogelkuikens.

Regionieuws:

====================PLUS plus PLUS=================~~~~~~~~!!!!!!!

U hebt nu allemaal, als het goed is gegaan, de  “Nieuwsbrief” van onze buurregio Groningen/Drenthe in uw mailbox ontvangen. Dit gebaar is een blijk van verder gaande samenwerking tussen beide regio’s. Dat is voor een ieder natuurlijk even wat wennen, maar dat went heus heel snel.  Waar u nu in zit te lezen is een artikel in een blog, op een website. De “Nieuwsbrief” is een versie op  “papier”, die naar de leden persoonlijk per mail wordt verstuurd.

Het ene nieuws moet u zelf opzoeken ( website) het andere krijgt u in uw mailbox (Nieuwsbrief). Dat is voor ons wel nieuw, maar voor de leden “van hiernaast” al jarenlang gebruikelijk.

Graag wil ik u er nu op attenderen om vooral telkens de agenda van Gr./Dr. goed door te lezen, omdat daar zaken in worden gemeld die voor de leden van beide regio’s belangrijk kunnen zijn.

Zoals de mogelijkheid tot een excursie naar twee leden in Gr./Dr., op 11 mei a.s. t.w. H. Meinen

met heel veel watervogels ( N.B. foto slechts ter illustratie)  en P.Pomp

met heel veel kraanvogels! (N.B. ook deze foto is ter illustratie) .

Opgeven voor dit evenement bij Henk Dietz, tel. 06 20017324 of dietzhenk1@gmail.com. De groep is beperkt tot 30 personen, dus snel opgeven. Dan krijgt u ook meer informatie!

Nogmaals, lees vooral de agenda van elke Nieuwsbrief regelmatig goed door, dan mist u t.z.t ook niet de gegevens omtrent een geplande busreis!

Vogel tussendoortje:

En nog een tussendoortje:

Als u een huis hebt en een tuin met bomen en struikgewas en pluimvee dan zijn er ook steevast mussen en andere vogeltjes in de buurt. Als u mussen dan ziet zitten, op dezelfde manier zoals op bovenstaande foto, ga er dan maar van uit dat hun zelf gebouwde nest bijna klaar is. Mussen, maar ook andere vogels, zijn zo te zien bezig met het “stofferen” met zacht materiaal van hun nest. Zo kunnen hun eitjes en later hun pasgeboren jongen terecht komen in een uiterst zachte, warme en comfortabele omgeving. Daar is over nagedacht !!

En nog eentje:

Deze vogels waren al wat langer in onze provincie, want ze zijn eerder al gespot. Maar op 19 april zag ik er eentje pijlsnel voorbij komen in onze omgeving. Ik weet ook wel dat als je er maar één ziet dat het dan nog geen zomer is. Maar toch! Hopelijk krijgt deze ene zomerbode het niet al te moeilijk  met de voeding, want de temperaturen zijn absoluut nog aan de lage kant!

Deze wil ik nog even kwijt! :

En dan nog de traditionele uitsmijter:

Namens het bestuur, Sytse Buursma, regioredakteur.

De volgende bijdrage aan deze blog is rond 05 mei.

 

 

 

 

1 Comment

  1. Harko Braam schreef:

    Geweldig leuk(wellicht zelfs te zwak uitgedrukt) om je bijdrage te zien en lezen. Ook geweldig dat je aandacht besteedt aan
    de samenwerking met Aviornis Groningen Drenthe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *