Mooi weer en kortere dagen.

Agenda.

Er stonden twee zaken beschreven in de regioagenda en dat had alles te maken met het nieuwe winterseizoen 2022/2023. Echter:

I.v.m. de alom heersende vogelgriep heeft het regiobestuur er voor gekozen om dit jaar veiligheidshalve géén ruilbeurs te gaan houden. Dus dit jaar géén gesleep met vogels overal vandaan. Dus ook niet in kooien samengebracht op één lokatie, zodat liefhebbers en andere hobbyisten er naar toe konden gaan om e.e.a. te komen bekijken en/of te ruilen. Het verspreiden van een gevaarlijk virus zou op deze manier wel héél gemakkelijk plaats kunnen vinden. Nogmaals, omdat het vogelgriepvirus op dit moment overal in ons land is opgedoken en niet slechts in populaties wilde vogelsoorten; maar ook in grote pluimveestallen, waar enorme hoeveelheden pluimvee gewoonlijk is “opgehokt”. Dat ene agendapunt komt dus te vervallen. Maar is nog een ander punt op de regioagenda en dat is:

De regiobijeenkomst.

Doorgewinterde regioleden, met watervogels in hun portefeuille, zullen van zo’n lezing vast en zeker wel weer wat kunnen opsteken. Maar voor beginnende watervogelliefhebbers is zo’n lezing eigenlijk een absolute “must”. Komen dus !!!

Was het een beetje weer?

Ja, best wel eigenlijk. Zoals in de aanhef van deze blog al even aangestipt: nog steeds mooi weer! Het blijft maar mooi met veel zonneschijn en regelmatig hogere temperaturen. Het kan eigenlijk ook niet kapot!  De 14e augustus 2022 was de warmste ooit! Maar ook de hele augustusmaand van 2022 zou wel eens de warmste augustusmaand ooit kunnen worden! Met alle gevolgen van dien!

          

Doordat het al heel lang mooi zonnig weer is en er eigenlijk nog steeds geen regen van betekenis is gevallen, is de bodem op heel veel plekken uitgedroogd. Het waterpeil in de grote rivieren is bijvoorbeeld op zijn allerlaagste stand gekomen. Er is zo langzamerhand een groot neerslag tekort.  Als het dan op de grond zo kurkdroog is geworden, is een weggeworpen sigarettenpeuk zo maar de oorzaak van een natuurbrand. Sommigen zijn dan vaak ook maar heel lastig te blussen. Niet alleen in ons land, maar ook in andere landen.

Even terug: Traditie.

Halverwege juli j.l. is het Friese “Aaisykjen” immaterieel erfgoed geworden. Het Nederlandse Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed heeft de Bond van Friese Vogelwachten (BFVW) toegestaan om dat “Aaisykjen” bij te schrijven als immaterieel erfgoed.

Daarmee wordt dit onderdeel van andere zaken, zoals Skûtsjesile, bloemencorso en de Nijmeegse Vierdaagse. Het aaisykjen is al een hele oude traditie. Hoewel het nu officieel al meer dan 7 jaar verboden is, zijn toch delen van deze traditie blijven bestaan en aangepast aan deze tijd. Het zoeken wordt nog wel gedaan, maar nu met het doel de vogels te beschermen.

Dit moet ik ook even kwijt….

Broedsucces!

Het is eigenlijk een zeldzaamheid, maar voor de vijfde keer in 50 jaar heeft een hop  in ons land een nest met twee jongen grootgebracht. (Heten die kuikens van de hop dan “jonge hoppen” of simpelweg “hopjes”?)

In Nederland is dat dus een hele grote zeldzaamheid. De hop is eigenlijk een Zuid-Europese vogel. In het Brabantse natuurgebied Leenderbos werd in het afgelopen voorjaar een zingende hop gespot. Later zong de vogel niet meer en nog weer later waren het er twee! Nu maar hopen dat deze prachtige vogel zich t.z.t. uiteindelijk in ons land zal gaan vestigen.

Daar is ‘tie weer !

Over onderstaand onderwerp is elke keer wel wat te schrijven. Zo ook nu weer. In het Drents-Friese Wold is gezinsuitbreiding vastgelegd. Er zouden jonge wolven geboren zijn. Op wildcamera’s zijn de drie vastgelegd, maar de beelden zijn nog niet vrijgegeven. Men wil op deze manier voorkomen dat er veel publiek naar het gebied gaat trekken.

Schapenhouders in de wijde omgeving zijn helemaal niet blij met deze uitbreiding van het wolvenduo. Een koppel wolven moet regelmatig eten, een roedel heeft méér nodig. Een schapenhouder in Vledder heeft al voor de 7e keer een aanval op zijn dieren ondervonden. Deze keer werden er 3 lammeren gedood en gedeeltelijk opgevreten. Maar er is nu ook met enige regelmaat sprake van aanvallen op schapen in Drenthe. Zo zijn er in juli 4 schapen het slachtoffer geworden van wolven. Als er nu al vaak aanvallen zijn, hoe zal dat gaan als de roedel straks groter wordt. Het volgend jaar zal het wel niet beter worden. Overigens zijn er ook geregeld rondzwervende solitaire wolven ontdekt in de noordelijke provincies. Tegenwoordig kan dat a.d.h.v. DNA uit wolvenpoep worden geconstateerd.

En dan nog even dit:

Namens het bestuur, Sytse Buursma, regioredakteur.

De volgende bijdrage aan deze blog is op 11 september.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *