Een wat guur begin van de lente!

Het voelt nog niet zo….

Maar het ziet er al wel hier en daar lenteachtig uit. Geleidelijk zal de “lente-temperatuur” ook wel langzamerhand in beeld gaan komen.

We zullen wel even door de zure appel heen moeten bijten, want het weer had nu en dan nog wel wat “Maartse buien”met flink wat hagel voor ons in petto!  Die hagel bleef ook nog wel even liggen. Regenbuien waren er ook, die vielen onder dezelfde categorie: “Maartse bui”.

Nog maar even geduld betreffende wat mildere temperaturen a.u.b!

Regionieuws.

Heel veel regionieuws is er eigenlijk niet. Wel heeft het regiobestuur voorzichtig besloten om wat meer dan voorheen nog wat meer te gaan samenwerken met de mensen van onze buurregio, t.w. Groningen-Drenthe. Daarbij is het uitgangspunt dat “eendracht soms wel wat meer macht maakt”. Uiteindelijk willen beide besturen dat er mogelijk wat meer bezoekers op de regiobijeenkomsten komen, als men gezamenlijke interesses kan versterken. Te denken valt daarbij aan interessante sprekers, uiteenzettingen en mogelijk een lucratief uitje met de bus!

De A.L.V. (Algemene Leden Vergadering).

Deze zal worden gehouden op zaterdag 6 april in Gaia Zoo in Kerkrade. De landelijke leden zijn daar dan te gast bij Aviornis regio Limburg.

De opgave voor dit evenement is verlengd tot 29 maart a.s.

Kijk in het Aviornisboekje van februari j.l. op de pagina’s 84 en 85 aan welke voorwaarden uw opgave moet voldoen. Vergeet ook niet uw financiële bijdrage op tijd te voldoen.

P.S. Ik heb de vrijheid genomen er een passend plaatje bij te doen. Wetende dat de zaal wel nooit zo goed gevuld zal zijn. Ook zal de haarkleur van de deelnemers er voor het grootste gedeelte absoluut wel wat heel anders uitzien! Meer grijs schat ik!

Opgemerkt !

Het artikel van de scholekster in ons boekje 295 (februarinummer 2024 blz.42 t/m 50.) hebt u ongetwijfeld met veel interesse gelezen.  Het gaat er mij nu niet om, dat ik dit artikel heb mogen vertalen. Het leuke aan zo’n bezigheid is, dat je wat meer en wat langer met een tekst bezig bent.

Dan kan het zijn, ook zoals in dit geval, dat je iets speciaals over deze vogelsoort is opgevallen.  Dus de ene vogel kan een ander snaveluiteinde hebben dan een ander en dat binnen dezelfde soort. De punt van de snavel van de ene vogels kan spits zijn en van een ander kan de punt eerder wat stomp zijn. De oorzaak van dit verschil in snavelpunten is het verschil van voedsel vergaren. Boeiend en leuk om te weten! Verschil gemist? Nog maar eens opzoeken!

Tip!

Als liefhebber van Aviornisvogels, maar ook wel als liefhebbers van andere soorten vogels, breekt voor u nu wel weer de mooiste tijd van de vogelhobby aan.

Na de broedtijd, die nu mogelijk al is begonnen, komt een nog mooiere tijd, namelijk het uitkomen van de jongen en de opkweek daarvan.

Mocht uw interesse naar andere soorten ook best wel groot zijn, dan is er een leuke oplossing te vinden op het internet. Vogelbescherming Nederland heeft een website, onder de naam: “Beleef de lente”, waar bij een twaalftal wilde vogels, in de buurt van hun nesten, een camera zodanig is geplaatst, dat u alles wat er in/bij die nesten/kasten gebeurd heel goed kunt bekijken. Let wel, zowel overdag als ook ‘s nachts  (met behulp van infrarood licht, wat de vogels niet kunnen zien).

                

Er zijn 4 uilensoorten te bekijken, waaronder de bosuil, die nu al drie jongen heeft te voederen,

                

De ooievaars zijn wel in beeld, de camera bij de koolmezen staat nog niet aan.

                

Ook de camera bij de boerenelandvogels is nog niet in gebruik..

In totaal zijn er 12 verschillende vogelsoorten te zien, waaronder dus ook twee arenden, de grote zeearend en de iets kleiner visarend. Daarnaast staan er camera’s bij twee nestenkasten van twee slechtvalken koppels. Om een idee te krijgen van hoeveel mensen er kijken op bepaalde momenten bij een bepaalde soort, dat varieert soms tussen 250 en 500 kijkers.

Ik kan u deze website van Vogelbescherming Nederland “Beleef de lente”van harte aanbevelen. Pas wel op, er zijn vaak hele mooie leerzame beelden te zien en het werkt soms wel iets verslavend!

Onderwerpen die nu niet aan de orde komen:

Ganzen en de schade die ze veroorzaken, een onderwerp voor een later tijdstip.

De wolven in Nederland. Er schijnt een speciale, redelijk tamme, wolf ergens rond te lopen, welke men via een stappenplan weer erg wild wil laten worden.

Is een onderwerp, geschikt voor later.

Deze wil ik nog even kwijt:

En dan tenslotte nog even dit:

Namens het bestuur, Sytse Buursma, regioredakteur.

De volgende bijdrage aan deze blog is rond 07 april.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *