Ze bloeien nu al!

Agenda

Eerstvolgende regiobijeenkomst in Tijnje is donderdag 19 maart a.s.

Dan komt de Friese natuurfotograaf Marcel van Kammen.

Alle bijeenkomsten zijn bij Café/Restaurant Overwijk, Heawei 9 8406 AV in Tijnje. 

Nu al in bloei te zien!

Ik deed laatst al een voorzichtige voorspelling; ze zouden al wel eens eerder dan half februari kunnen gaan bloeien. En deze voorspelling kwam uit! Hoewel we nog steeds zo nu en dan heel veel nattigheid en woeste winden om de oren kregen, is het niet winters. Met temperaturen ongeveer in de dubbele cijfers gaat er straks heus nog wel meer in bloei te zien zijn! Laat maar komen!

Foute boel komt steeds dichterbij!

                                                                                                   

Er komen steeds meer meldingen van dode schapen in Noord-Nederland. De laatste meldingen waren bij Opeinde en in Amen. Bij Opeinde zijn op 23 januari ’20 3 dode schapen gevonden en bij Amen op 24 januari ’20 1 exemplaar. Sinds september 2019 zijn er in het noorden van ons land 19 aanvallen op schapen geteld, waarbij er in totaal 74 schapen zijn doodgebeten.  De uitvoeringsorganisatie BIJ12  onderzoekt die meldingen, onderzoekt de bijtwonden en neemt daar speekselmonsters van. Aan de hand van die speekselmonsters kan de Universiteit Wageningen vaststellen of het om een wolf handelde. Voorlopig is bij de volgende lokaties vastgesteld, dat een wolf de schapen heeft gedood. Van 1 schaap in Nieuw Balinge op 2 september ’19, van 12 schapen bij Hooghalen op 19 november en bij Grolloo op 21 november bij 4 schapen. Verder is komen vast te staan dat bij Anderen op 23 november ’19, bij Eext op 21 november en bij Onnen op 23 november het ook om een wolf gaat, die een aantal dieren heeft gedood. Bij al die andere dode schapen, zoals bij Zwiggelte 9 stuks, Appelscha 9 stuks, Amen 1, Boornburgum 4, en in Opeinde 3 stuks op 23 januari ’20 is nu nog niet bekend, dat een wolf de boosdoener is geweest. Bij Bakkeveen werd op 10 december toevallig een wolf vastgelegd op een daar geplaatste wildcamera.

De meldingen zijn verdeeld over meerdere maanden, vanaf september ’19 tot en met januari ’20. Daaruit zou mogelijk kunnen blijken, dat één of meerdere wolven zich in Noord-Nederland een territorium is/zijn gaan opbouwen. Het zou er best wel 1 kunnen zijn, maar ook wel 3 of 4. Er wordt namelijk wel gesproken over een wolventerritorium, als er gedurende 6 maanden meerdere meldingen binnenkomen. Blijft natuurlijk overeind, dat elk gedood schaap er absoluut één teveel is. Bovendien is het voor wandelaars, die met hun hond een natuurgebied in deze streken binnengaan, het mogelijk nu wel eens oppassen geblazen zou kunnen worden!

Ze kwamen met minder.

Sovon Vogelonderzoek Nederland stelt een kentering vast in het verblijf van overwinterende ganzen. De populatie overwinterende ganzen is gegroeid. In de afgelopen eeuw werden dat er in totaal in 2016 2,3 miljoen. De opvallende omslag is te vinden in de soorten die van de poolstreken deze kant op komen. Door tegenvallende broedresultaten komen de ganzen met minder aantallen. Bovendien komen ze later.

De kolganzen, daar komen de meeste van, arriveren sinds 2017 pas ver na oktober in ons land. Vanuit de Russische toendra’s  komen ze deze kant op, maar maken langere tussenstops in het Oostzeegebied. Ze overwinteren nu ook al vaak in Denemarken en Finland. Sovon denkt dat e.e.a te maken heeft met de steeds zachter wordende winters in ons land.

Nederland is het belangrijkste overwinteringsgebied voor winterganzen.De provincie Fryslân is de provincie met de meeste ganzen en zwanen, in ieder geval berekend vanaf 2006 t/m 2018. Er is wel een toename te merken van andere ganzensoorten zoals bijvoorbeeld de Canadagans en de nijlgans.(Die laatste is eigenlijk niet een echte gans maar meer een grote eend.)

Er gaat nog veel meer fout!

Portugal heeft het voornemen om een luchthaven te willen gaan bouwen in de monding van Taag. De nieuw te bouwen luchthaven komt dan in het meest belangrijke foerageergebied van de grutto’s terecht. Ons ministerie van LNV heeft al aangegeven dat Portugal zal worden aangesproken op op een internationaal verdrag op de bescherming van trekvogels.

De grutto is niet alléén een vogel van Nederland, maar van héél Europa. Mocht de bouw toch doorgaan, dan is dat rampzalig voor de grutto. Nergens ter wereld kun je meer grutto’s tegelijk te zien krijgen dan op de wadplaten en de rijstvelden van de monding van de Taag. Op deze plek, vlak onder Lissabon, duiken de grutto’s, in januari en februari, in wolken massaal op. Hier eten ze zich vol, voordat ze de reis naar hun broedgebieden gaan vervolgen.

De plannen voor een vliegveld zijn al in een vergevorderd stadium. Slechts door internationale druk zou er een mogelijke oplossing kunnen komen. Maar het is natuurlijk volkomen absurd, dat bijvoorbeeld Nederland heel veel geld investeert in het behoud van de grutto en dat het daar weer compleet wordt teniet gedaan. Er zijn heel veel grutto’s in dat gebied. In 2017 telde men daar zo’n 70.000. Ook de lepelaar, wulp en tureluur komen in dat gebied om daar te eten. De delta van de Taag is langzamerhand steeds belangrijker geworden als foerageergebied.  Belangrijker nog dan de Spaanse pleisterplaatsen. Het Nederlandse ministerie van LNV onderzoekt of en hoe men op de situatie in Portugal kan regeren. Voor particulieren bestaat nu de mogelijkheid via de website van Vogelbescherming Nederland op een onlinepetitie een stem uit te brengen tegen dit plan.

En dan nog even dit:

Namens het bestuur, Sytse Buursma, regioredakteur.

De volgende bijdrage is er rond 23 februari.

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *