Wisselvallig, nat en soms onstuimig !

Wisselvallig!

Ja, soms is het wisselvallig en af en toe wat nat en onstuimig. Heb je geen winter, dan heb je herfst. Koud is het niet. Maar dat zou nog wel wat kunnen veranderen.

Ze komen al zichtbaar!

Heb je net in de vorige bijdrage aan deze blog geschreven dat met een zestal weken de sneeuwklokjes al staan te bloeien. Toen keek ik eens hier en daar in het gazon. Jawel hoor, de eerste witte puntjes van de sneeuwklokjes zijn al duidelijk zichtbaar. In het zuiden des lands staan ze al in bloei. Andere vroegbloeiers, zoals de narcissen, staan ook al een flink eind boven de grond !!

Nieuw agendapunt !!

Het regiobestuur van Aviornis regio Fryslân heeft de agenda aangepast ! Op 16 februari a.s. is er de traditionele regio leden jaarvergadering in de zaal van Café-restaurant Overwijk in Tijnje. Voor een vereniging is dat een jaarlijks terugkerend verplicht nummer. Maar het officiële gedeelte duurt meestal helemaal niet zo lang, ondanks dat er een paar verplichte zaken worden behandeld.

                

De koffie en thee hoeft u niet af te rekenen, dat doet het bestuur voor u. Als het meezit krijgt u ook nog een Nieuwjaarsborrel !! Naast het officiële gedeelte is er nog een ander onderwerp.

Het bestuur heeft Dhr. Luc Smolders gevraagd om op deze avond (die overigens om 20.00 uur begint) een uiteenzetting te willen geven over de Anitec broedmachines.

Aangezien, zoals gezegd, binnen niet al te lange tijd het voorjaar om de hoek komt kijken en er vast en zeker ook eieren uit uw pluimvee zullen komen, is dit mogelijk een boeiend onderwerp!

Dus, zet op donderdagavond 16 februari a.s. koers naar Tijnje en laat u o.a. ook eens volledig voorlichten over Anitec broedmachines.

Ander onderwerp: Vogelgriep.

Het zal er vast en zeker een keer niet over gaan.

Sinds 2003 wordt er al over gepraat. Bovenstaand pluimvee zijn gedomesticeerde rassen en al heel vaak onderwerp van discussie betreffend het zeer regelmatig en steeds weer opnieuw uitgebrachte “riedeltje”: u moet uw pluimvee “ophokken”! We praten er nu dus al 20 jaar over en er is nog steeds géén afdoende oplossing gevonden. Duizenden worden er met een zekere regelmaat onnodig gedood, om verdere verspreiding te voorkomen. Deze dieren zaten allemaal keurig “opgehokt”!

Onderstaande dieren kunnen het ook krijgen……

          

         

                                                  

Van katten vossen wisten we al wel dat die het kunnen krijgen door besmette wilde vogels op te eten. Maar andere, zoals bovenstaande soorten, kunnen op dezelfde manier besmet raken. Zo ook nog het stinkdier. Door al deze besmette dieren, andere dan het al bekende pluimvee, wordt het voor de mens ook steeds gevaarlijker om ziek te raken.

Dat is overigens al gebeurt in Ecuador; daar is nu ook bij de mens vogelgriep ontdekt. Bij een 9-jarig meisje in de provincie Bolivar is het vastgesteld. Ze zou de ziekte hebben opgelopen door direkt kontakt met besmet pluimvee. Er zijn géén andere gevallen bekend.

Deze moet ik nog even kwijt….

Ander onderwerp: Wolven……

Als u bovenstaand plaatje goed bekijkt dan levert een snelle telling 9 silhouetten van wolven op. Dat x2 genomen is het aantal wolven dat momenteel in Nederland zou verblijven. (18 dus!)

In Zweden zijn dat er al veel meer, maar dat land is natuurlijk ook een beetje groter. In Zweden leven er op dit moment zo’n 460 en om de populatie wat af te remmen moeten er vanaf nu zo’n 75 worden gedood. Vanaf 2010 zijn er overigens al 203 door wolvenjagers geruimd. Milieukenners veroordelen daar de jacht op wolven, omdat daardoor de genenbank van de wolven wel erg wordt verkleind en het gevaar op inteelt groter wordt. Anderen roepen dat het verminderen van aantallen wolven door moet gaan om de biodiversiteit van de natuur juist een stimulans te geven. In Zweden mag dus op wolven worden gejaagd, hetgeen in ons land absoluut is verboden. Met een vrachtwagen eentje onopzettelijk doodrijden op de A2 bij Beesd mag wel!

En dan nog even dit:

Namens het bestuur, Sytse Buursma regioredakteur.

De volgende bijdrage aan deze blog is rond 29 januari.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *