In het voorjaar gaat alles naar de knoppen!

Bovenstaande kreet heb ik al wel eens eerder gebruikt. Maar ik blijf hem mooi vinden en zeer passend voor deze tijd. Vandaar! We kunnen er wel om heen draaien, maar tegenhouden kunnen we het niet meer. Op 20 maart j.l. is precies op die dag om 16.33 uur de astronomische lente begonnen. Aan alles hebben we kunnen merken dat het er aan zat te komen. Vanaf de vorige bijdrage aan deze blog (13 mrt.) is het eigenlijk alléén maar mooier geworden. Weliswaar nu en dan nog een koude nacht met wat vorst aan de grond, ook nog wel eens een beetje regen, maar overdag qua temperatuur steeds weer wat warmer. Tot in de dubbele cijfers. Alles op een rijtje: maart 2022 was de zonnigste maand maart ooit !! Bovendien komt er ook steeds meer kleur!

De lente uit de bol !!

Bovenstaande variant kende ik nog niet. Wel met een korter hart in lichtgeel. Maar hoe dan ook, er komt steeds meer kleur. Zeker met zulke fraaie exemplaren.

De lente in de bol !!

De wilde eenden bij ons in de omgeving hebben ook al vroeg het voorjaar gevoeld. Eentje (niet deze) heeft al een nest vol en zit ook al te broeden. Afwachten maar ! Verwachte uitkomst, als alles goed gaat, 3e week april. Dan kan het ook nog wel eens flink koud zijn!

Het verenigingsleven.

De agenda van het regiobestuur is nu even leeg en zal dat voorlopig ook wel blijven. Zodra er belangrijk nieuws is, vind u dat hier of in uw eigen mailbox.

Het openbare leven.

Bijna onopgemerkt verschoof de dreiging van een ernstig ziekmakend gevaarlijk virus naar de dreiging van de gevaren van een gewetenloze oorlog.

Zijn we van de regelingen en regels  rondom Covid 19 langzamerhand geheel bevrijd komen we terecht in de resultaten als gevolg van een geheel zinloze oorlog, niet heel ver van ons vandaan. Heel veel zaken worden duur of zijn al bijna niet meer te krijgen. Voor alle inwoners van de omringende landen is dat heel vervelend. De kosten van energie rijzen de pan uit !!

Maar dat is natuurlijk helemaal niets met wat de inwoners van Oekraïne is overkomen en nog dagelijks overkomt. Duizenden slachtoffers door bombardementen en beschietingen. Honderdduizenden ontheemden vluchten het land uit. Zoeken noodgedwongen een veilig heenkomen.

Je hoopt zo, dat die ellende zeer spoedig voorbij zal mogen zijn, want het is allemaal zo onnodig en zinloos!

Eerste Friese kievietsei.

                                            

Het allereerste Nederlandse kievietsei werd gevonden op 7 maart j.l.  De fervente Friese eierzoekers dachten toen: “Nou gaat het gebeuren”en verwachtten toen ook al snel het eerst ei in onze provincie te zullen vinden. Maar daar bleek toch nog een soort van rem op te zitten. De dagen na 7 maart waren redelijk, maar de nachten waren nog wel guur. Uiteindelijk werd het wel gevonden, het allereerste Friese kievietsei. In de Warkemerwaard en wel op 14 maart. Dat was dus 7 dagen later! Nog weer 7 dagen later zijn in alle Friese gemeenten de eerste eieren gevonden. Dus op 21 maart was het uit met de pret en mag er niet meer gezocht worden. Vanaf nu mogen alle Friese eierzoekers met een nazorg-pas zich met de nazorg bezig houden.

Moeflons op de Veluwe.

                                               

Ik heb het al wel eens eerder gemeld. Het gaat helemaal niet goed met de moeflons in het Nationaal par De Hoge Veluwe. Men gaat er nu van uit dat er nu al twee wolven zich tussen deze wilde schapensoort bevinden. Er was ooit een hoog en heel lang hek om de populatie heen gezet. Echter, onverlaten hebben in dat hek gaten geknipt, zodat de wolven nu gemakkelijk naar binnen konden komen. Nu in deze tijd, de lammertijd, hebben de jonge dieren geen schijn van kans. De pasgeboren moeflon lammetjes zijn voor de wolven hapklare brokken. Maar ook volwassen ooien zijn vaak het slachtoffer.

Als de populatie van deze wilde “haar”schapen zich niet meer naar behoren kan uitbreiden, zal die op den duur uitsterven. Voor de natuur in het park is dat funest, omdat moeflons als enigen zaailingen van dennen eten. Gebeurt dat niet, dan kan een zeer open terrein binnen een paar jaar een bos worden. Deze schapen vervullen dus een nuttige funktie. Ze zorgen er daar dus voor, dat het landschap open blijft.

Tellingen.

Naar nu is gebleken zijn tellingen van dieren in het wild, zoals haas, konijn en ree niet altijd goed gedaan. Vaak worden er veel te weinig geteld. Er blijken véél meer van deze diersoorten geteld te worden gedurende de nachten. Dan wel met een zogenaamde warmtebeeld camera. Het lukt eigenlijk niet zo goed om overdag met een verrekijker bovenstaande diersoorten te zien en te registreren. Er worden afspraken gemaakt om voortaan met behulp van een betere methode wildsoorten te gaan tellen. Het blijkt nu dat deze te tellen diersoorten zo langzamerhand meer “nachtdieren” geworden zijn.

Een onzuivere soort in de maak!

Het is voorjaar en dus gaan de hormonen aan het werk. Menig mannelijke vogel krijgt er mee te maken en gaat fanatiek aan de slag.  Continu het hof maken, een dagelijkse uitputtende bezigheid. Het gaat tenslotte om het behoud van de soort!

Maar ja, duidelijk alle twee duif, maar dan moet je het wel bij je eigen soort houden, want dit gaat een compleet verkeerde kant op !

Het fazantenboek.

Het bijzonder fraai vormgegeven naslagwerk, bovendien boordevol met werkelijk schitterende foto’s, is al een tijdje verkrijgbaar binnen Aviornis. Het is ook nergens anders te verkrijgen. Hebt u het nog niet maar wel belangstelling? Mail naar onze regiopenningmeester Bauke van der Heide, heideb@knid.nl of bel ‘s avonds 06 18466966. Dit bijzondere boek kost, net als het ook zo mooie watervogelboek € 59,95.

En dan nog even dit:

Namens het bestuur, Sytse Buursma, regioredakteur.

De volgende bijdrage aan deze blog is rond 10 april.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *