Nou is het echt.

Nu kun je er bijna niet meer omheen; als je er nog niet zo veel verstand van had dan kreeg je dat nu wel. Het is de laatste tijd heus wel echt herfst.

Er zijn dagen bij die heel dicht in de buurt komen van een “natte hond”.  Dan regent het constant gedurende bijna de gehele dag! Vaak zijn er ook echte gure dagen bij, maar soms is het dan ook weer niet al te koud.

Dagen met veel, héél veel wind langs de kust komen ook regelmatig voor. Kortom, ik zei het vorige keer ook al: “het is echt herfst!”, zelfs al met een ietsiepietsie vorst a/d grond!

Agenda.

In het kader van de regiobijeenkomsten staat tot nu toe nog slechts nog één punt in de agenda en dat is de bijeenkomst op donderdagavond 23 november a.s.

Op die avond komt Dhr. Wil Grond een uitgebreide diapresentatie houden over vogelsoorten op IJsland.

Veel soorten zullen dan voorbij komen; twee daarvan kunnen we nu al verklappen:

de harlekijneenden en

de papegaaiduikers. Ongetwijfeld komen er vast nog wel veel meer voor het licht. Kom vooral en  laat u gewoon eens verrassen!

Wederom de wolf! (Ja, wanneer niet !!)

In de provincie Utrecht zijn in september 32 schapen dood gebeten. In deze provincie loopt in ieder geval één wolf rond, die soms ook wel eens wat dichter bij de mens komt.

In Schalkwijk, Driebergen-Zeist en Woudenberg werden schapen aangevallen. Een Schotse hooglander in het Goois natuurreservaat werd ook gedood. Eveneens in september werden op de Noord-Veluwe, in Drenthe en Fryslân ongeveer zo’n 200 schapen gedood.

In onze provincie werd een minipaard (= falabella) aangevallen en gedood!

Geheimzinnig …?

In ons land, of in de omgeving van ons land, zijn mogelijk de coyotes en de goudjakhalzen al aanwezig.

         

De afgelopen 50 jaar is de coyote begonnen om Europa te doorkruisen. Ze zijn al gespot in Duitsland, Frankrijk en Luxemburg. Dit dier word ook wel prairiewolf genoemd. Hun voedsel bestaat uit knaagdieren, konijnen, katten, kleine honden, maar durft ook wel elanden en muil-dier-herten aan te vallen en te doden.

De goudjakhals is nauw verwant aan de coyote en is intussen al aardig ingeburgerd in Europa. Dit dier wordt nu al heel vaak waargenomen in beboste gebieden in Italië, Duitsland en Oostenrijk. Ook al met jongen in eveneens bosrijke omgeving. Kleiner dan de coyote durft deze predator ook wel schapen aan te vallen en te doden. De goudjakhals is al eens in 2016 waargenomen op de Veluwe.

Dit soort roofdieren zijn, net als de wolf, zeer schuw en zeer slim. Ze laten zich overdag vaak niet zien, maar leven hoofdzakelijk ‘s nachts. Zo is de kans dus zeer groot dat zo ook al in ons land voorkomen.

Vogelgriep. ( ook alweer !)

In geheel Nederland is nu weer de algehele ophokplicht van kracht geworden; er is nog helemaal niet bekend wanneer die weer zal worden opgeheven.

Deze moet ik nog even kwijt:

En dan tenslotte nog even dit:

Namens het bestuur, Sytse Buursma regioredakteur.

De volgende bijdrage aan deze blog is rond 3 december.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *