Veel zon, maar ‘s nachts soms nog koud!

Zonnig weer, maar paar koude nachten !

Het is natuurlijk nog wel de eerst helft van februari. Temperaturen zijn ook nog niet in de dubbele cijfers, al zal dat zeker niet lang meer duren. De wind uit het noorden en de nachten zijn met soms iets onder nul best nog wel koud.

Een week of 6 geleden schreef ik dat het toen niet meer zo heel lang zou duren (6 weken dus) dat dan de sneeuwklokjes zouden staan te bloeien rond het publiceren van deze bijdrage (12 februari) op de blog. En zie, het is bewaarheid!

Schoorvoetend kwamen ze in het zicht en met alle dagen zo veel zon zijn het er al veel meer.

Regiobijeenkomst.

Een eerste bijzondere bijeenkomst van 2023 staat in het teken van de regionale ledenjaarvergadering. Deze wordt gehouden op donderdagavond 16 februari a.s. de zaal van Café/restaurant Overwijk. Adres Heawei 9 8406 AV Tijnje. Aanvang 20.00 uur.

Het is een verplicht nummer voor verenigingen en de regio’s doen hun best om die dan vóór 15 april te hebben doorlopen. Want dan vindt de landelijke ledenvergadering plaats en moeten alle regiogegevens bekend zijn. U mag allemaal komen, het verplichte officiële gedeelte duurt meestal nooit heel lang.

                     

De thee of koffie hoeft u niet te betalen, dat doe het bestuur voor u.

Als alles mee zit, krijgt u ook een aangeklede “nieuwjaarsborrel”, waarmee het bestuur gaat proosten op het nieuwe jaar.

Als gast is daarnaast Dhr. Luc Smolders uitgenodigd.

Dhr. Smolders gaat een uiteenzetting geven over de ANITEC broedmachines. Speciaal voor leden, die nog veel en graag met zo’n apparaat werken kan dit een heel inspirerend verhaal worden.

Deze moet ik nog even kwijt…..

Arm schaap!

In november van vorig jaar blijkt er bij het dorp Lioessens in N.O. Fryslân niet door een wolf een schaap te zijn dood gebeten. Achteraf is dat een goudjakhals geweest.

Dat heeft de organisatie BIJ12 die via DNA-onderzoek vaststelt welk dier uiteindelijk verantwoordelijk is voor de dood van een aangevallen dier. Kennelijk leeft er nu in het noorden van Nederland nu een goudjakhals! Mooi klaar mee !!

Eibers.

In het weekend van 14 en 15 januari j.l. konden weer ooievaars geteld worden. Dat werd dan door vrijwillige tellers gedaan. Er werden minder vogels dan vorige keer opgegeven. Toen waren het er 986.

Dit jaar waren het in januari slechts 808. Of het echt zoveel minder zijn is niet geheel duidelijk, omdat het slecht weer was. Dat is zowel voor de vogels als voor de tellers wel een handicap, want dat is voor beiden qua aanwezigheid en zichtbaarheid zo niet bevorderlijk. Geteld zijn de in ons land overwinterende vogels.

Gevaarlijk !!

Ten noorden van de Limburgse plaats Meerssen is het eigenlijk niet pluis. In de bossen en natuurgebieden zijn de afgelopen dagen diverse wandelaars aangevallen door wilde varkens !

De gemeente waarschuwt bezoekers om niet meer in de gebieden te komen, want in ieder geval één bezoeker is ernstig toegetakeld in het ziekenhuis beland; mocht met veel hechtingen naar huis. Dus daar niet meer wandelen en vooral ook honden aan de lijn!

En dan nog even dit:

Namens het bestuur, Sytse Buursma, regioredakteur.

De volgende bijdrage aan deze blog is rond 26 februari.

 

 

 

1 Comment

  1. Hoeke Vellinga schreef:

    Dag Sytse
    Wy geane ferhûzjen nei in appartement en sette ús hûs te keap, helaas mat ik al myn fûgels no fuort dwaen, ik ha it ek al trochjûn oan Aviornis. Oan it ein fan 2023 bliuw ik gewoon lid en krei ek it boekje noch tastjoerd. Oan alles komt in kear in ein. It spyt my wol dat ik no gjin fûgels mear ha kin.
    groetnis Hoeke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *