Van hetzelfde…

Warm en droog voorjaar!

In de maand mei bloeit altijd de meidoorn, dat is niet anders geweest en heeft ook niets met deze warmte en droogte te maken. Wel zijn in deze maand de nu al zomerse temperaturen bijzonder. Maar het wordt nog een beetje gekker!

Winter en zomer op één dag!

                                                         

Op 9 mei j.l. vroor het ‘s morgens op de vliegbasis Leeuwarden en werden er ‘s middags zomerse temperaturen gemeten. In de morgen was het -0,6 ºC en rond het middaguur max. 20,7 ºC.

Van hetzelfde…, wat is dat?

Ik heb het al wel eens eerder genoemd in de lente en zal dat telkenjare blijven doen. Ik verval elk jaar in herhaling, maar maakt mij niets uit. De waarschuwing aan alle kattenbezitters moet uiteindelijk duidelijk worden.

                                                       

Bovenstaande foto’s geven natuurlijk al een duidelijk beeld. Wat daar plaats vind had gemakkelijk voorkomen kunnen worden. In het voorjaar, zeker in de maanden mei, juni en juli, hoort het “huisdier”poes zich niet zonder toezicht in de tuin of in de landerijen te verplaatsen.

                                                      

U weet allemaal waar dat toe leidt. De zangvogels hebben het al moeilijk, de weidevogels ook. Natuurlijk zijn er in een evenwichtige natuur ook dieren, die profiteren van de aanwas. Maar helaas is het aantal predatoren in de natuur nog steeds veel te hoog. Daar horen roofdieren, zoals de loslopende huiskat, helemaal niet nog eens bij!

Er is maar 1 methode…..

“Kuikens in het land, poes in de mand!” en achter gaas !!

Daar zal uw geliefde huisdier waarschijnlijk helemaal niet blij mee zijn, maar dat is niet waar het om gaat. In sommige delen van Nederland kunt u tegenwoordig al een boete krijgen als uw kat losloopt. Heeft dit dier dan ook nog een vogel(tje) gevangen, pas op, dan kan die boete flink in de papieren gaan lopen. Het is niet poesje mauw die verantwoordelijk is voor het uitmoorden van miljoenen vogels, maar de eigenaren die het toestaan!

Méér dan twee….,

Het gaat de goeie kant op, ik zag er meer dan twee en dan weet u natuurlijk wel, dat het dan zomer kan worden. Want één kan dat niet alleen!

Hier zijn er ook meer dan genoeg van….

In ons land leven nu zo’n 20 wolven, waarvan er +/- 15 op de Veluwe. Maar er kan nu ook worden vastgesteld, dat in de regio Zuid oost Fryslân en Zuid west Drenthe zich een wolvenpaar heeft gevestigd. Ze trekken gezamenlijk op en eten doen ze ook gezamenlijk. Maar ja, dan loopt het ook weer gelijk uit de hand hè. In de Stellingwerven zijn in de maand maart in totaal 35 schapen gedood! Daar is dus niemand bij gebaat! De laatste berichten rondom de dode koe en drie gewonde exemplaren, vermoedelijk aangevallen, door mogelijk een roedel wolven, maakt het hebben van wolven in Nederland er niet bepaald beter op!

Dit wil ik ook nog even kwijt:

Stop die onzinnige oorlog!

Helaas ben ik die mooie drie verschuivende plaatjes kwijt.

Met die drie foto’s kon ik telkens, boven aan de pagina, het veranderende jaargetijde in mooie plaatje laten zien. Of ik die ooit nog weer terug kan laten keren?

En dan nog even dit:

Namens het bestuur, Sytse Buursma, regioredakteur.

De volgende bijdrage is rond 5 juni.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *