Vakantie voorbij !

                                                                                                                    Achterstallig onderhoud wegwerken.

Vanaf half juni is er op deze plek géén nieuws meer geplaatst. Dat moet even ingehaald worden. Gaan we nu mee beginnen.

“Droogtemijders”.

                     

                     

Bovenstaande plaatjes laten vogels zien, die we zogenaamde “droogtemijders “zijn gaan noemen. Vogels die zich zijn gaan verplaatsen naar gebieden, naar een wat meer natte omgeving, gebieden met wat meer water. Bovenstaande vogels waren in juni allen in ons land te zien en allemaal afkomstig uit zuidelijker landen. Daar was het toen veel warmer en droger.

Kregen hier ook jongen!

De steltkluten, die zich o.a. in het noorden van ons land hadden gevestigd, vonden dat een heel geschikt gebied. Zelfs zo geschikt, dat ze er ook maar gelijk hun jongen hebben grootgebracht!

Temperatuur begin juni.

In ons land is voor het eerst dit jaar de temperatuur boven de 30°C uitgekomen. In het Limburgse Arcen ging de temperatuur omhoog om 15.30 uur naar 30,5 °C . Dat was de eerst lokale tropisch dag! Landelijk was dat nog niet het geval.

Het begon ook de langste droge periode te worden, toen van al 33 dagen géén regen! Het neerslagtekort steeg naar 133 mm!

Ooievaar gezien!

Voor sommige Nederlanders is het misschien wel heel normaal om dagelijks een grote wit/zwarte vogel met lange rode poten en een lange rode snavel voorbij te zien zweven. Geloof mij maar, voor ons is dat een unicum; het gebeurt zelden. Daarom was het laatst ineens op 25-06 een hele happening toen er plotseling niet één (net zoals op onderstaande foto), maar twee hoog in de lucht voorbij kwamen zweven!

Pas wat later kwamen wij er achter, dat onze overbuur, de veehouder, zijn landerijen aan het bevloeien was. Dat was met een dubbele bedoeling: enerzijds had het land water nodig en anderzijds helpt het om de populatie veldmuizen drastisch te verminderen. Op onderstaande foto ziet u hoe dat in zijn werk gaat.

Dit is een foto, die op afstand is gemaakt, om de vele vogels op het veld niet te zeer te verontrusten. Bij de twee pijltjes staan twee ooievaars. U moet mij geloven, gedurende de periode, dat er water gevloeid heeft, waren op dit stuk land 14 ooievaars te zien. Die konden zich daar hun buiken bol eten aan natte insekten, wormen en muizen.

Wolf.

Een wolf doodde in mei 18 schapen in Appelscha en 5 in Boyl. De melding werd in Appelscha gedaan op 31 mei j.l.. Van de 18 schapen waren er 8 direkt gedood, 10 er van moesten door een dierenarts gedood worden. De melding in Boyl was op 23 mei j.l. Beide meldingen zijn door de organisatie BIJ 12 gecontroleerd en beoordeeld als wolvenschade. Dit waren de enige meldingen in de maand mei.

Agenda. (regionaal).

De eerstvolgende aktie, die door het regiobestuur gepland was, zou een ruilbeurs ergens in september zijn geweest. Door de perikelen rondom de vogelgriep, die nog steeds niet helemaal is verdwenen, heeft ons regiobestuur besloten om dit jaar géén ruilbeurs te houden. Verdere plannen zijn nog niet duidelijk of zitten in de pen!

Zomerstorm “Poly”.

Deze zomerstorm begin juli was zeer heftig, met windkracht 11 op sommige plaatsen aan zee. In IJmuiden werd windstoten gemeten van 140 km/h. Er was veel schade en leed. Er viel een dode te betreuren en er werden meerdere mensen gewond door omgewaaide bomen.

Vrachtwagens gingen om, er was een tram ontspoord, treinverkeer werd stilgelegd, (snel) wegen afgesloten en 400 vluchten geannuleerd.

Twee dagen na de storm:

Heet!

De temperaturen in de wereld liepen deze zomer aardig op !! Wereldwijd was de maand juni 2023 de heetste ooit gemeten en de daaropvolgende maand juli was dat ook.

Op een bijzondere plek in Amerika, “Death Valley”, (in de Amerikaanse staat Californië) werd     53,3 °C gemeten. In 1913 was het daar het allerheetst: 56,7°C.

Dit plaatje wil ik nog even kwijt:

En dan nog even dit:

Namens het bestuur, Sytse Buursma, regioredakteur.

De volgende bijdrage aan deze blog is rond 27 augustus.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *