‘t is winter en koud !

Brrr, Koud dus !!

Natuurlijk, dan zullen we het weten ook. Het is december, Sinterklaas is weer weg en de donkere dagen zijn bezig te doen wat ze moeten doen. Dat merk je dan ook wel echt. In onze provincie lichte tot matige vorst in de nacht, elders al rond – 10ºC. Nog even en dan ligt er al sterk ijs op de slootjes en op onder gelopen land. Kan er vast nog wel even geschaatst worden. Maar op opgespoten asfaltbanen, waar slechts een paar centimeter ijs op ligt, kan het nu al wel.

IJspret was het de afgelopen dagen dus overal wel ergens in Nederland!

Het gaat nu snel !

Nog slechts een week en dan kan de kerstboom in volle glorie in de woonkamer staan te pronken. Met al die mooie versiering en vele lichtjes. Dan is het pas Kerst.

Daarna nog slechts twee weken en dan is 2022 voorbij. Wat het nieuwe jaar ons gaat brengen is nu nog slechts gissen. Hopelijk véél rooskleuriger dan dat we het oude jaar achter ons hebben gelaten. Want daar werden we met z’n allen beslist niet vrolijk van!

Deze moet ik nog even kwijt:

En heeft geen kommentaar nodig !!

Niet fijn.

Bovenstaande twee woorden hebben in het volgende verhaaltje een dubbele betekenis.

Dat er ganzen zijn verschenen is nog daar aan toe, maar omdat het er altijd zo veel zijn is dat “niet fijn”. Maar u ziet op bovenstaande foto 6 ganzen landen in een berijpt stuk grasland. Dat vinden die betreffende ganzen dan weer “niet fijn”. Gewoon groen gras hebben ze veel liever!

Wintergasten:

Soms zijn het er wat meer, andere jaren wat minder. Maar elk jaar trekken lijster-achtigen, zoals de koperwiek en de kramsvogels, vanuit het hele hoge noorden naar onze streken. Ook nog wel wat zuidelijker misschien.

Je weet wel dat ze er elke winter weer zijn en al bessenetend aan het rondtrekken zijn. Maar het blijven bijzondere vogels, zoals hierboven de koperwiek.

De eveneens doortrekkende lijstersoort is de kramsvogel, die ook heel vaak op bes-dragende struiken te vinden is. Omdat ze, net als de koperwieken, uit dezelfde gebieden komen, zie je ze dan ook vaak gezamenlijk in de struiken, bomen of in de weilanden foerageren.  Waarom laat ik deze twee vogelsoorten de revue passeren? Omdat ze alle twee in onze tuin in de bomen en struiken te zien waren.

Kerststal.

Een item dat u niet standaard in iedere kamer zo rond kerst zult vinden.

Rest mij nog te wensen:

Namens het bestuur, Sytse Buursma, regioredakteur.

De volgende bijdrage aan deze blog is rond 1 januari.

 

1 Comment

  1. Hoeke Vellinga schreef:

    Wer in moai ferhael Sytse, ha no ek in koppel grienfleugel dowen yn myn foliëre, groetnis en de beste winsten foar 2023.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *