Schaapscheerderskou.

In de regioagenda staat nog steeds een regiobijeenkomst op donderdag 10 september gepland op. Tevens is er volgens de planning ergens op een zaterdag in september weer een ruilbeurs. Maar of dat allemaal ook doorgaat?

De Schaapscheerderskoude.

Volgens de overlevering is er altijd aan het begin van de maand juni een terugval van temperatuur en weerbeeld van de vorig maand mei. De laatste was warmer en droger dan alle mei-maanden daarvoor. Als dan zo aan het begin van juni de temperatuur ineens 10° C. lager is dan de weken daarvoor, is het wel weer even schrikken. Het leek echt wel even herfst.

Harde wind en regen kwam op ons af. De periode rond Pinksteren was fraai, ook de dag na Pinksteren was het mooi, droog en zeer warm.Het regenwater was zeer welkom. Ik heb zelfs horen zeggen: “het werd als goud ontvangen”. Al zal dat nog steeds niet het tekort van rond de 140 mm. kunnen opvullen. Daar is wel meer voor nodig. De naam voor de periode van begin tot halverwege juni komt van het scheren van schapen, dat veelal in deze periode plaats vond. Depressies bepalen nu het weer. Het is wat minder heet en minder zonnig. Voor de schapen is het prettig, dat hun pas geschoren blote velletje niet direkt aan hoge temperaturen en felle zon wordt blootgesteld. Na een paar koudere dagen, ook met wat regen, werd het daarna broeierig warm.

Geruimd.

Ik schreef er al een eerder over. Katten, nertsen en fretten zijn ook zeer gevoelig voor het coronavirus, kunnen het ook krijgen en er ziek van worden.  De nertsen, waar het over ging, waren vermoedelijk besmet door mensen. De kans bestaat overigens best, dat de besmette nertsen opnieuw mensen zouden kunnen besmetten.

Op zich zou dat een groot gevaar voor de volksgezondheid kunnen zijn. Bovendien lijkt het er op, dat het gevreesde virus al heel vaak minder voor komt en in Nederland misschien gelukkig al een beetje op zijn retour is. Het ministerie van LNV heeft daarom vanwege de veiligheid besloten dat dieren op alle bedrijven zullen moeten worden gedood. Het gaat in totaal om meerdere bedrijven in Noord Brabant en in Noord Limburg Het eerste bedrijf is op zaterdag 6 juni geruimd. Het ging daarbij om zo’n 60.000 tot 75.000 dieren. In de weken daarna volgden nog meer bedrijven. In totaal zijn er nu 570 000 van deze (uitsluitend voor hun bont) gehouden dieren geruimd. Van dit zeer grote aantal waren 480 000 jonge dieren.

De virusproblematiek.

Het kabinet heeft de regels rondom het gevreesde virus nog meer versoepeld. Zo mogen cafés, restaurants, musea en bijvoorbeeld campings weer bezoek ontvangen. Vakantie boeken kan en mag dus weer, ook naar het buitenland. Maar nog niet naar alle landen. Sommige landen hebben zelf nog wel wat strenge maatregelen. Die moeten daar eerst ook wat zijn versoepeld. Eigenlijk maar een rare boel, je mag wel met z’n allen hutje mutje in een vliegtuig. Maar in een theaterzaal, die toch echt vele malen groter is, mogen maar 30 man!

De anderhalve meter afstand wordt nog wel steeds opgedragen.

Ook nog regelmatig handen wassen mét zeep en in het openbaar vervoer is een mondmasker voorgeschreven.

Helaas ging het in Amsterdam helemaal mis!

Helaas ging het in Amsterdam ineens helemaal mis. De 150 centimeter afstand tussen mensen onderling werd niet meer gehouden.

Je kunt het je niet voorstellen, als je bovenstaande foto ziet, van het Paleis op de Dam in Amsterdam. Er staan alleen maar twee dames voor. De een in het rood en de andere in het blauw. Op de tweede Pinksterdag liepen daar vele duizenden mensen rond, die allen protesteerden. Protesten tegen de brute en onnodige moord op een zwarte man door een Amerikaanse racistische politieagent. Die duizenden protesteerden tegen het racisme, dat ook in ons land aanwezig is. Het hele plein was volgelopen, de burgemeester liep er ook. Bijna ieder protesterend mens had een “mondkapje”, behalve de burgemeester. Die vond uiteindelijk ook dat het uit de hand was gelopen. Ingrijpen was toen al te laat.  Voor de horeca in ‘s Neerlands hoofdplaats was deze hele zaak uiterst frustrerend. Zij hadden net met heel veel moeite hun zaken en terrassen geopend kunnen krijgen. Alles voor die 150 centimeter. Vervolgens gaat het dan wel zo verschrikkelijk fout! In andere plaatsen in Nederland, zoals bijv. in Groningen, ging dat hele protestgebeuren geheel volgens de regels. Daar kon het wel! In Nederland lijkt de crisis over zijn hoogtepunt heen, maar helemaal veilig is het echt nog steeds niet! Ook in landen buiten Europa is dat nog geenszins het geval. In China is het onlangs weer hevig opgelaaid.

Protesteren is een grondrecht. Binnen bepaalde regels is dat altijd toegestaan. De 150 centimeter is nu nog even een belangrijke plicht. Uit aller veiligheid is het beter, dat een ieder er nog rekening mee houdt.

Het gaat ook op andere plekken helemaal fout!

Ik schreef het al eerder. Door de uitval van de veldmuizenpopulatie in de afgelopen natte winter, zou het moeilijk gaan worden. Predatoren, die er afhankelijk van waren, zoals veel uilen en andere roofvogels, vielen om. Door het verminderde aanbod van hun hoofdvoedsel, de veldmuis, werd het zoeken naar wat anders. Dat werden uiteindelijk de weidevogelkuikens.Kuikens van grutto, tureluur, scholekster en kieviet, kortom de weidevogels, worden niet groot. Door de aanhoudende droogte werd de bodem als beton. Haal daar dan maar eens wormen uit. Bovendien waren er een flink tal bloemen al uitgebloeid en/of verdord toen de kuikens uitkwamen. Het aantal insekten was al afgenomen en dan al helemaal. Dat is ook funest. Kortom, 2020 (‘t is zo’n mooi getal) gaat de geschiedenis in als een rampjaar voor de weidevogels.

Werden al veel roofvogels als de uil broodmager en legden het loodje vanwege geen eten meer, ook ander predatoren hebben het moeilijk. Vossen en steenmarters, o.a. gedood door het verkeer, bleken lang niet fris en ook al zeer vermagerd! Zoals gezegd, het jaar 2020 kende alleszins geen beste start.

Jammer, ook daar gaat het fout!

Door allerhande oorzaken, maar zeer zeker vanwege de droogte, is er slechts één kraanvogelkuiken. In het Fochteloöerveen zijn soms wel meer broedparen van de kraanvogel. Maar dit jaar helaas maar 1 koppel met maar één jong. Het was dit voorjaar uitzonderlijk droog. Normaal broeden deze grote vogels op een eilandje, omgeven door water. Daar kunnen dan geen predatoren gemakkelijk bijkomen. De ouders van dit enige jong moeten steeds verder om voedsel te kunnen vinden. Fotografen willen graag mooie “natuuropnames” maken. Maar houden dan weer nergens rekening mee. Dit overgebleven enige jong heeft het al zwaar. Krijgt daarnaast ook nog een kudde fotografen op zijn nek en dreigt daardoor verstoort te worden!

Vreemde vogel gezien.

Op een gedeeltelijk onder water gezet weiland nabij Slijkenburg is een roze pelikaan gesignaleerd. Deze eenling werd al regelmatig gespot in Noord-Nederland. De vogels was al eens in Overijssel en Drenthe, maar was dus ook al eens eerder in onze provincie gezien. In dit weiland werd d.m.v.een pomp achter een trekker water op het droge land gebracht. Dit vond de grote roze vogel blijkbaar zeer geschikt om zich daar eens lekker in te gaan wassen. De foto, gebracht in de L.C. van 11 juni, leek erg veel op bovenstaand plaatje.

En dan nog even dit:

Namens het bestuur, Sytse Buursma, regioredakteur.

De volgende bijdrage aan deze blog is rond 28 juni.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *