Ondanks alles wordt er gebloeid!

Agenda.

Donderdag 19 maart a.s. regiobijeenkomst =afgelast

Zaterdag 4 april Algemene Landelijke Leden Vergadering (ALV) in Luttelgeest= AFGELAST

Regiobijeenkomsten zijn altijd in Café/Restaurant Overwijk, Heawei 9, 8406 AV in Tijnje.

Regenpraat.

Op zondag 1 maart j.l. begon de meteorologische lente officieel. Voordien was het dus nog steeds officieel winter. Nou dat hebben we geweten. De herfst van 2019 zette gewoon door in 2020 en trok zich nergens wat van aan. Zowat om de dag harde wind en regen, soms heel veel! In Engeland hebben ze voor hevige regenval een heel mooi woord; wij kennen niet zo’n leuke uitspraak. Bij ons regent het “keihard” of “het komt met bakken uit de lucht”. Maar de Engelsen zeggen, vrij vertaald: “Het regent katten en honden!” Mooi hè?

De afgelopen winter werd ook wel een “Ierse winter”genoemd, vanwege het ontbreken van sneeuw en ijs. Het was de op 1 na zachtste winter ooit. Bovendien de natste winter sinds 2007. Het provinciale neerslaggemiddelde was 161 mm. tegen 53 mm. normaal. Maar, vanaf begin maart bij ons zo maar een cadeautje, vijf dagen op rij, rustig weer met een prettig zonnetje! Wat een verademing!

Zelf verzonnen!

Persoonlijk heb ik er een gloeiende hekel aan, zo’n dag waarin het absoluut niet ophoudt met hard regenen. Ook niet met zachtjes regenen. Het is dan zo’n dag waar je kletsnat van wordt. Een hond (de meesten) vinden die nattigheid vaak niet zo erg. Trekken er zich ook vaak niet zo veel van aan. Laten aan de bazen dan zien dat die niet zo moeten lopen te “miepen” en gewoon doorlopen met hun natte plunje via de kortste weg naar huis. Goed, de uitdrukking “een natte hondendag” bestaat dus eigenlijk niet. Hondenweer dan weer wel. De uitdrukking: “het ruikt hier als naar een natte hond” bestaat ook. Nou weet u waar die vandaan komt!

Regiobijeenkomst=AFGELAST

Op donderdag 19 maart a.s. kunt u, als u de moeite neemt om in de grote zaal van Overwijk te komen, heel veel mooie natuuropnames bekijken. Ruurd Jelle van der Leij heeft die gemaakt. Hij is daar ook erg goed in. Maar helaas gaat deze bijeenkomst niet door !!

Hier gaat het ook slecht mee!

Grote zorgen rondom de wulp! Beide organisaties, SOVON Vogelonderzoek en Vogelbescherming Nederland zijn bezorgd. De grootste steltloper van Europa raakt langzamerhand verdwenen uit o.a. natuurgebieden. Niet alleen daar, maar ook op het boerenland en de Waddeneilanden raakt de vogel schaars. Er zouden nog ongeveer 3900 tot 4800 broedparen over zijn. Als het echter zo doorgaat, zal dat aantal zakken naar 300!  Een grote bedreiging is de vos, maar ook de toename van stikstof verdrijft de wulp. Vooral uit de duinen, uit de hoogveen-, en de laagveenmoerassen, de heide en de weilanden.

Vroege grutto praat.

De eerste grutto is eerder terug in onze provincie dan ooit tevoren. Dit jaar op 17-02.  Deze geringde vogel (vogels moeten gekenmerkt zijn door een ring. Andere vogels tellen eerst nog niet mee.)  was zes dagen eerder gezien dan het vorige rekord. Vorig jaar was er een vroege grutto gesignaleerd op 23 februari.

Er moet dus sprake zijn van een aan de ring herkenbare vogel, want er zijn momenteel heel veel IJslandse grutto’s in ons land. Dat zijn altijd al vroege vogels, die daarna doortrekken. De eerst teruggekeerde grutto van Nederland was al eerder gespot. In een plas-dras gebied bij Oudekerk a./d. Amstel. Dat is de plek waar traditioneel de grutto’s altijd vroeg neerstrijken. Alles bij elkaar is nu toch wel gebleken, dat de vroeg terugkerende grutto’s geen incident meer zijn. Door de stormen uit het zuidwesten en de nog steeds hogere temperaturen in de winter lijkt het nu regelmaat te worden.

Nog meer vroege vogels!

Al vanaf 25 januari zat er een Turkse tortel te broeden in een boom in Hurdegaryp. De eieren zijn intussen al uitgekomen. Twee maanden eerder dan normaal was er al een stel ooievaars in Opende bezig met nestmateriaal.

Ook vroeg waren een stel nijlganzen. Dat koppel had al jongen op 11 februari in Drachten. Op precies dezelfde datum was er een koppel zwarte zwanen te bekijken in een park in Sneek. Dat stel had toen ook al jongen. Er worden ook nog rondom in de provincie veel kieviten gezien. Deze zijn niet verdreven door de winter en dus wat blijven hangen.

Het eerste landelijke kievietsei.

Het eerste landelijke kievietsei van dit jaar is op 02-03-‘2020 rond 11.30 uur gevonden op een maisakker in de buurt van Bruchem in de provincie Gelderland. Het jaar hiervoor werd het eerste eitje van deze vogelsoort wat eerder gevonden in de buurt van Vegelinsoord. In onze provincie moet dit jaar het eerste nog gevonden worden, maar dat zal, gezien de weersverandering, wel niet meer zo lang op zich laten wachten.

Algemene landelijke Leden Vergadering ALV in Luttelgeest.


Deze vergadering is afgelast !!


Naar een andere datum later dit jaar wordt gezocht.


Zaterdag 4 april a.s. worden alle leden uitgenodigd voor de ALV in de “Orchideeënhoeve” Luttelgeest. Mocht u daar aan deel willen nemen, moet u zich eerst nog wel even opgeven. Voor Friese leden is het dit keer helemaal niet zo ver rijden om naar deze vergadering te komen. Dat is ook wel eens anders, zoals vorig jaar naar Zeeland! Hoe e.e.a.in zijn werk gaat, met dat opgeven en zo, staat precies beschreven op blz. 78 en 79 van ons Aviornis tijdschrift (Ons Boekje) van februari 2020.Bovendien kunt u hetzelfde verhaal lezen op de website van Aviornis Nederland.

    Gaat niet door!                                               

De “Orchideeënhoeve” is van oorsprong een bedrijf waar heel veel van deze plantensoorten werden gekweekt. En nu nog. Daarnaast kwamen er steeds meer attrakties bij. Dieren waren er eerst nauwelijks. Later kwamen er de vlinders en de Lori’s en de vissen bij. Tegenwoordig is het bijna een grote kleine dierentuin, met o.a. een assortiment aan Aviornisvogels. Al met al is een bezoek meer dan de moeite waard.

Regiobijeenkomst op 19 maart a.s. is afgelast!

Zoals hierboven al aangegeven bent u op donderdagavond 19 maart a.s. zeer welkom op de regiobijeenkomst in Tijnje. de presentatie is deze avond in handen van natuurfotograaf Ruurd Jelle van der Leij. U kunt, als u dat wilt, ook gasten meebrengen, die heel graag het mooie werk van de natuurfotograaf willen komen bewonderen.

Maar er is meer.

                                             

De koffie en thee zijn voor de bezoekers gratis en er is als van ouds een kleine loterij met leuke prijzen in de pauze. Als u daar aan meedoet loopt u zonder meer de kans met de “hoofdprijs” naar huis te gaan!

En dan nog even dit:

Hij was, zo te zien, heel erg blij met deze prijs!

De volgende bijdrage is rond 22 maart.

Namens het bestuur, Sytse Buursma, regioredakteur.

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *