Nog meer kleur en een kroon!

Het wordt wel heel kleurrijk !

Door het wat koudere voorjaar bloeit deze boom weer even zoals altijd rond de 4 en 5 mei. De voorgaande jaren was dat ook vaak al wat eerder.

Qua temperaturen begint het heel echt op een mooi voorjaar te lijken! Het is dat Engeland nu een nieuwe koning heeft met een echte kroon. Anders had ons huidige voorjaar wel zo’n mooie kroon mogen krijgen.

Agenda.

De agenda van Regio Fryslân lijkt leeg, maar is dat niet helemaal. Het regiobestuur heeft nog twee punten in beraad: een ruilbeurs in september en een uitstap naar een grote watervogelhouder in oktober.

Daarnaast is er nog tot 18 mei a.s. de mogelijkheid om u aan te melden voor deelname aan een busreis naar het Vogelpark in Walsrode op 20 mei a.s. Deze reis wordt georganiseerd door onze buurregio Groningen/Drenthe.

Geef u op als volgt: per e-mail bij harkobraam@gmail.com of per post bij Harko Braam    Spoorstraat 5 9527 TA Bronneger. De betaling van de kosten, € 60,-p.p., voor deze reis: NL 02 rabo 155284991 t.n.v. Aviornis Groningen Drenthe p.v.c. busreis  20 mei Walsrode. Voor het betaalde bedrag t.w.€ 60,- p.p. krijgt u de busreis, traktatie in de bus, entree vogelpark  en afsluitend diner. Opgeven kan nog tot 18 mei a.s.!

Daar een Duitse bus aanmerkelijk goedkoper is dan een Nederlandse heeft de organisatie gekozen voor slechts 1 opstapplek. Die is in Rhede, in Duitsland vlak over de grens.

De opstapplaats is op de grote parkeerplaats achter WIRO Tankpunkt A31, Industriestrasse 3, 26899 Rhede. Vertrek 07.00 uur! Kom op tijd !!

Deze moet ik eerst nog even kwijt:

Kuikens !

U kent natuurlijk intussen allemaal de volgende oproep, elk voorjaar gepresenteerd door de B.F.V.W.

Kuikens in het land,poes in de mand!

Dat ziet er dan als volgt uit:

                           

 

Waarom deze oproep? Katten zijn eigenlijk gewoon huisdieren. Veel eigenaren staan er nooit bij stil wat een dergelijk dier ‘s nachts uitspookt en waar hij/zij dan overal verblijft.

De natuur zit in het voorjaar vol met nieuw (vogel)leven en er zijn al zo veel predatoren die daar op azen, daar hoeft niet nog eens het geliefde huisdier, de bekende “schootzitter”, extra op losgelaten te worden.

Natuurlijk zijn er dan mensen, die zo veel van hun kat houden en dan zeggen: “Ja hoor es, de kat volgt gewoon zijn natuurlijk instinct”. Dat is waar, maar dat hoort zo’n huisdier natuurlijk niet ‘s nachts in de vrije natuur te doen. En zeker niet in de lente! Maar eigenlijk ook niet overdag. En ook als het geen lente is!

Er zijn in ons land tussen de 3,6 en 4,7 miljoen katten en jaarlijks doden katten tussen de 40 en 80 miljoen dieren, waarvan 25% vogels.

Zo’n met gaas afgezet terras lijkt spartaans voor een kattenliefhebber. Maar wat dacht u van de vogelouders, die nu, juist in het voorjaar, hun uiterste best doen om hun vogelkroost groot en op de wieken te krijgen. Ook sneu als dan elke nacht poes voorbij komt om wéér een jonge grutto, kieviet, kluut of eend op te komen halen.

Dus, houd deze spreuk in ere en zorg er voor, dat uw troetelhuisdier gedurende een maand of drie absoluut géén gevaar vormt voor de kuikens in het land.

Zwaluw.

In de vorig bijdrage aan deze blog schreef ik over die ene boerenzwaluw, die ik toen toevallig langs ons huis zag vliegen. Meestal komt dan nog de mooie volzin, dat “eentje nog geen zomer maakt”. Dat was 14 dagen geleden. We zijn dus 14 dagen verder en nu?

Ik telde er wel acht ( mogelijk waren er nog wel meer) die in de luwte van huis en bomen laag over de landerijen vlogen. Op zoek naar eveneens laag vliegende insekten. Er waren intussen veel meer vogels uit het zuiden teruggekomen.

En dan tenslotte nog even dit:

Hoe noem je een rashond die een beetje kan goochelen?

Namens het bestuur, Sytse Buursma, regioredakteur.

De volgende bijdrage aan deze blog is rond 21 mei.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *