Nog meer herfst!

Nog meer herfst.

Heel geleidelijk beginnen bomen en struiken nu kaal te worden. We hebben intussen ook al weer allerlei weertypes gehad. Weertypes die allemaal behoren tot de herfst. In wisselende volgordes kregen we mooi zonnig, nat en winderig. Aan de kust was het af en toe best zwaar winderig. Overdag net boven de 10º C, ‘s nachts in midden Nederland er soms net onder! Ook in het noorden is het nu wat kouder geworden. In de laatste week van deze maand bleef het heel rustig herfstweer. Maar op zaterdag 28 november zag ik zo maar ineens de strooiwagen een paar keer voorbij komen. Dan strooien ze preventief, voor het geval dat. Maar het zal best eens wat vorst aan de grond kunnen gaan betekenen!

Agenda.

Deze regioagenda is nog steeds leeg. Ik had u graag een enthousiast verhaaltje richting een bijeenkomst voorgeschoteld. Een of andere aktiviteit had ook gekund. Maar helaas, dat zit er voorlopig nog even niet in. Het verenigingsleven staat nog steeds op een heel laag pitje.

Krijg de griep niet!

Het is nog een groot raadsel waarom het vogelgriepvirus dit jaar zo veel ganzen en zwanen treft. Er wordt daar wel veel onderzoek naar gedaan, maar er is nog veel onduidelijk. Er zijn inmiddels meer dan vier pluimveebedrijven besmet. Een in Grijpskerk en een in Witmarsum. Daarnaast nog twee in Gelderland. Bij Aurich (Dtsld) en Middelie (Noord-Holland) zijn bij twee hobbydierhouders  resp. 35 en 25 kippen getroffen door het virus. Ook in Grou sloeg het virus toe in het kleine dierenparkje aldaar. Zo’n 20 eenden, waaronder muskuseenden en 1 pauw werden geruimd. Bij Witmarsum zijn 90.000 vleeskuikens geruimd. Het schijnt heel bijzonder te zijn dat er bij dit soort pluimvee voor het eerst de dodelijke griep uit is gebroken. Het is nog niet gedaan: in Hekendorp in Utrecht was ook een uitbraak in een kippenschuur, gevuld met 100.000 leghennen. Al deze dieren zijn intussen geruimd!

Kippen kunnen niet tegen dit virus; ze gaan er allemaal dood aan. Het is overigens ook niet helemaal duidelijk, waarom er veel verschil is. Voor sommige vogels is dit virus niet meer dan een vervelend griepje. Voor andere soorten is het dodelijk, zoals dit jaar bij ganzen, zwanen en sommige eendensoorten. Voor alle pluimvee bedrijven gelden overigens zeer strenge hygiënische maatregelen.

Hoewel er al zeer veel is gedaan, een virusvrije kippenschuur is blijkbaar nog steeds zeer moeilijk te maken.

De zeer besmettelijke variant van dit griepvirus is dezelfde als die van 2016, nu gevonden in de dode zwanen in Kockengen.Deze variant (er zijn altijd wel andere varianten in omloop) werd gevonden in augustus j.l. in Kazachstan en Rusland. Het is voor de virusonderzoekers heel belangrijk om veel gegevens te verzamelen. Maar waarom hield deze variant zich na 2016 drie jaar koest, om in 2020 ineens weer heel hard toe te slaan?

Zou het verstandig zijn om ons “hobbypluimvee” (vind het nog steeds een raar woord!) op bovenstaande manier te beschermen? Of is vaccinatie een betere oplossing. “Ophokken” blijkt ook al een niet al te veilige oplossing.

De juiste volgorde!

Sinds jaar en dag is het zo geregeld, dat er tegen het einde van het jaar een bepaalde volgorde bestaat. Eerst komt Sint Nikolaas begin november aan in Nederland. Zodra hij weer is vertrokken, op 6 december, komt de boom in de kamer!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dit jaar is die volgorde volledig uit de hand gelopen. De algehele misère rondom het coronavirus was daarvan de oorzaak. Als niks meer kan en mag, dan moet het thuis gezellig worden. Dus dan maar vlug met de kerstversiering aan de gang. Sinterklaas is leuk, maar Kerst is blijkbaar leuker! De Middenstand denkt er zo ook al jaren over! De vroege bomen (kunst en echt)waren nu al niet aan te slepen!

Maar er is nog meer aan de hand! De veelal trouwe Pietenschare, al sinds tijden de hulpen van de Goedheiligman, krijgen langzamerhand een ander uiterlijk. Ze mogen nog wel figureren en de Sint bijstaan. Echter, ze mogen onder druk van andersdenkenden niet meer zo zwart zijn.

Dus blijft er voor hen niets anders over om dan maar gewoon Bijstand aan te vragen!

Maar, het zal ook niet zo zijn, er is dit jaar ook nóg meer aan de hand. Het is ook extremer dan andere jaren!

De vraag naar een Kerstkalkoen is dit jaar ook nog eens veel groter! Blijkbaar moet er in 2020 vanwege de Corona misère nog eens extra groot worden uitgepakt tijdens het Kerstdiner. Daar schijnt dan dit jaar, een reusachtige gebraden kalkoense haan bij te horen!

Traditie.

Ondertussen is er in 2020 nóg een traditie aan verandering onderhevig. Dit jaar is er een vuurwerkverbod van kracht.

                          

De gedachte daarachter is, dat de zorg in de ziekenhuizen moet worden ontzien. Het verplegend personeel werkt zich al tijden uit de naad. Die paar honderd vuurwerkslachtoffers kunnen ze er echt niet ook nog eens bij hebben. Overigens zijn er nu discussies op gang gekomen. In Nederland mag je géén vuurwerk aansteken, maar wél carbid! Je mag het ook niet in Nederland kopen, maar wél over de grens in het buitenland. Je mag het dan dus ook wel hebben, maar er niets mee doen. Dat zullen we dus nog moeten gaan afwachten. Ik kan me niet voorstellen, dat er heus echt niets gaat gebeuren! Dat is ook al waarheid gebleken, want op verschillende plaatsen liep het gebruik van vuurwerk nu al uit de hand!

Een discussie die zich al een paar jaar voortsleept: kun je al het vuurwerk niet gewoon verbieden. Als je alleen al kijkt naar de totale hoeveelheid luchtvervuiling op die ene avond én het aantal slachtoffers. Is dat het plezier dan nog wel waard? Dan zou je tot de conclusie moeten kunnen komen dat het veiliger is om er mee te stoppen!

Het andere virus is er ook nog!

Het aantal besmette mensen daalt wel maar niet snel genoeg. Een aantal strenge maatregelen zijn wel wat versoepeld, maar veel zaken kunnen nog niet. Zo blijft de horeca voorlopig veiligheidshalve nog dicht. Winkels zijn nog wel steeds open en toen liep het weer finaal en volledig uit de hand. Het was op 27 november de zogenaamde “Black Friday”. Een uit Amerika overgewaaid systeem, waarbij produkten met zogenaamde fikse kortingen aan het winkelend publiek worden aangeboden.

Winkelstraten in de grote steden in Nederland liepen vol. De toeloop werd veel te groot. De gewenste afstand tussen personen onderling kon daardoor niet meer gehandhaafd worden. Kortom, komplete chaos!

De term “Black Friday” (zwarte vrijdag) beperkt zich echter niet allen tot een vrijdag, maar de gehele daarop volgende week geldt het systeem van “fikse”kortingen nog steeds. Het is maar hoe je de uitverkoop een naam geeft!

Maar er is ander, beter nieuws! Er schijnt een goed werkend vaccin te zijn, om mensen tegen het Covid- 19 virus afdoende te beschermen. Daarover is nu gelijk een hele discussie losgebarsten hoe het daarmee nu verder moet. Er is in de eerste aanloop natuurlijk nooit genoeg materiaal, om alle Nederlanders zo snel mogelijk in te enten. Maar wie moet er dan eerst en wie daarna. Maar wie wil er eigenlijk dan wél en wie wil niet die vaccinatie? Er is ook wantrouwen tegen dit vaccin omdat het zo razendsnel is uitgevonden, terwijl het normaal vele jaren duurt! Kortom, hier wordt nog wel het e.e.a. over gezegd.

Maar er is nog wat…..

Er wordt al heel vaak over gepraat. Op scholen zijn nu felle discussies gaande. Is het verplicht dragen van een mondmasker of “mondkapje” wel zo zinvol als er wordt beweerd? Per 1 december wordt het dragen van gezichtsmaskers in openbare ruimtes overigens verplicht!

Het RIVM was er al vanaf het begin niet zo enthousiast over. Erg veel onderzoek was er eigenlijk ook niet. Veel resultaten ook niet. Uit een onderzoek van het belangrijkste staatsziekenhuis van Denemarken onder 6000 (zesduizend) personen kwam wat naar voren. Het is gebleken dat de bescherming op deze manier nog helemaal niet zo zeker is. De maskers bieden slechts matige bescherming. Het zou ook zo maar kunnen zijn, dat ze helemaal geen bescherming bieden.

Voorlopig in ieder geval die anderhalve meter afstand nog maar even in stand houden!

Aanvallen op landbouwhuisdieren nemen toe!

In Nederland hebben we de LTO. In Duitsland een soortgelijke, de DBV. Die waarschuwt voor het in de weide laten lopen van vee. Dat wordt steeds gevaarlijker. Er is een stijging van 40% meer aanvallen door wolven op vee in 2019 dan het jaar er voor.

In 2019 werden 887 aanvallen door wolven op vee vastgesteld. Daarbij werden 2894 dieren gedood of gewond. Het aantal wolven in Duitsland groeit heel hard en daarmee ook de hoeveelheid aanvallen. De veehouders krijgen de schuld, omdat ze hun vee niet voldoende zouden hebben beschermd. Maar er ontstaat nu echter een wedloop tussen de beschermingsmaatregelen en de wolven.  De door de agrariërs gebruikte afrasteringen, welke “wolvenproof” zouden moeten zijn, bleken in de praktijk toch regelmatig gemakkelijk door wolven te kunnen worden overwonnen.

In ons land is het nog niet ze erg, maar er leven in Nederland nu wel al zo’n 15 wolven permanent.

Genoeg van dit alles, daarom nog even dit: 

Namens het bestuur, Sytse Buursma, regioredakteur.

De volgende bijdrage aan deze blog is op 13 december.

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *