Gewoon wat nazomeren.

Als je, zoals ik, al een paar jaar zo nu en dan een nieuwe bijdrage aan deze blog toevoegt, bestaat natuurlijk het gevaar, dat je nu elke keer om deze tijd van het jaar “de nazomer”gaat noemen. Overigens niet zo gek natuurlijk, want de laatste jaren laat echt herfstweer nog wel eens op zich wachten. Zoals nu, de eerste week van september, met een hoge drukgebied in de buurt, zijn de temperaturen overdag bijna wel 10°C hoger dan normaal.

Waarom nou zo’n nazomers gebeuren de naam van oude mevrouwen ooit heeft moeten krijgen, is mij een raadsel. Een periode met dergelijke prachtig zonnige dagen en hoge temperaturen heten al tijden “ouwe wijven zomers”. In Amerika hebben ze de indianen maar de schuld gegeven, door deze mooie periodes “Indian Summers” te noemen.

Met al de mooie zomerse dagen was het best mogelijk, dat er hier en daar in het land sprake is geweest van een regionale hittegolf. Nieuw is dit fenomeen niet. Eerder was dat het geval in 1906, 1947, 1991, 1999 en 2016.

Om dit item af te ronden: 6 september 2023 was de warmste ooit! Het werd 28,3° C. in De Bilt. In 1958 werd het op dezelfde dag in hetzelfde De Bilt 28,2 °C. Maar de dagen daarna werden evenzo heet !!

Kortom: De zomer van 2023 was wereldwijd de warmste zomer ooit en aller tijden !!

Agenda.

Onze regioagenda puilt niet uit van de aktiviteiten, gereserveerd voor het herfst/winterseizoen 2023/2024. Nog maar even geduld. Zodra er meer bekend is, zal het zo spoedig mogelijk hier  kenbaar worden gemaakt. Ons regiobestuur werkt hard aan plannen!

Bijzondere vogels gespot!

Vogelliefhebbers gaan nou eenmaal altijd fanatiek op zoek en hun enthousiasme werpt heel vaak vruchten af!

  

In onze provincie werd zo rond eind augustus een zwarte ooievaar gezien en bij Workum een (ontsnapte?) Ross’gans. Daarnaast nog een morinelplevier, een

Balkanbergfluiter, sperwergrasmus en een graszanger. Allemaal vogels die je nou eenmaal niet heel erg vaak tegenkomt.

Trek?

Op zondag 03-09, ongeveer rond het middaguur, vloog er bij ons zo maar ineens een groepje kieviten over en voorbij. Het is nog maar begin september. Maar deze weidevogels, een stuk of twintig, vlogen wel van noord naar zuid!

Je moet het maar net zien, je oog moet er maar net op vallen. Zo zag dat er uit! Maar een echte herfst trek naar het zuiden zal het nog wel niet geweest zijn.

Wolf.

Wolf minder beschermd ? De Europese commissie in Brussel gaat zich beraden over een minder beschermde status van de wolf. In Nederland zijn nu waarschijnlijk zo’n 50 wolven, waarvan er ruim 10 in het Drents-Friese Wold leven. Wolvenroedels zijn in Europa nu echt een probleem geworden voor vee en ook voor mensen. De beschermde status zou eigenlijk best wel wat minder streng moeten kunnen worden. Overigens mogen echt gevaarlijke probleemwolven ook nu al aangepakt worden.

Aantallen damherten.

Het landschap rondom Oranjewoud, Katlijk en Mildam is heel snel aan het veranderen. Het kappen van boomwallen, om verjonging te bevorderen, heeft daar helemaal geen zin meer, omdat de grote populatie wilde damherten al het nieuw uitlopende groen helemaal kaal heeft gevreten. Nieuwe aanplant heeft ook totaal geen nut, vanwege dezelfde reden.

De gehele kudde wilde damherten is de laatste jaren flink toegenomen; er zijn in het hele gebied al 508 (vijf honderd acht !) dieren geteld. Die lopen daar allemaal los met alle gevolgen van dien !

Er is natuurlijk ook wel al meerdere keren afschot aangekondigd, maar dat komt uit angst voor protesten maar niet op gang. De kudde breidt zich nu langzamerhand ook al uit richting Gorredijk en Wolvega. Partikulieren met een fijne moestuin moeten alles op alles zetten om hun groentegewassen goed te omheinen en daarmee hun oogst veilig te kunnen stellen.

Deze moet ik nog even kwijt !!

En dan nog even dit:

Toch altijd fijn als je een compliment krijgt, toch?

Namens het bestuur, Sytse Buursma, regioredakteur.

De volgende bijdrage aan deze blog is rond 24 september.

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *