Mooi en heftig voorjaar !!

Er zijn voorlopig geen bijeenkomsten meer; de eerstvolgende is op 10 september.

De lente is begonnen.

Op 21 maart j.l. is dan de lente van start gegaan. De lammetjes, met hun rare “bokkensprongen”geven daar even een goed voorbeeld van, zodat het voor iedereen duidelijk is. Hier kan niemand nog omheen!

We kregen voortdurende achter elkaar een mooie, warme (in de luwte) lentedag. Elke dag een strakblauwe lucht. Dat verveelt natuurlijk nooit. De wind zat in de oosthoek en dat maakt het dan wel wat schraal! In de nachten zakte de temperatuur regelmatig toch wel even onder nul. Dan lag er ‘s morgens weer even een flinterdun ijslaagje op de vijver. De week daarop kwam de flink aangetrokken wind veel meer uit het noorden. Toen voelde het opeens nog kouder! Maar heel geleidelijk, beetje bij beetje, werd het uiteindelijk wat warmer! En hoe!

De onzichtbare vijand !

Sinds een paar weken heeft een zeer gevaarlijk, griepachtig virus, heel Nederland in zijn greep. Maar niet slechts Nederland, het is een wereldwijde pandemie geworden. Het virus, afkomstig uit China, reisde in korte tijd heel de wereld over. Om nu te voorkomen, dat het gierend uit de hand zou lopen, werden overal zeer stringente maatregelen getroffen. Het meest belangrijke doel daarbij was, te proberen de verspreiding zo klein mogelijk te houden. Daarnaast moesten de zeer hardwerkende mensen in de zorg absoluut niet overbelast dreigen te raken. Daarom werden er in ons land, door het kabinet, duidelijke maatregelen opgelegd. Heel veel zaken werden niet meer toegestaan. Winkels dicht, horeca dicht, geen bijeenkomsten met veel mensen meer enz. enz.

Omdat het gevaarlijk virus heel gemakkelijk naar een ander overspringt, is voor afstand tot elkaar gekozen. Door hoesten en proesten van een besmet persoon, kan een ander ook heel snel besmet raken. Door nu zo veel mogelijk te kiezen voor de afstand tot elkaar, wordt de kans op besmetting alleen maar kleiner. Deze maatregel geldt in principe overal en voor iedereen. Behalve als je natuurlijk met meerderen als gezin bij elkaar bent.

Wat je ook niet moet doen…

Een besmet persoon herken je niet. Zo’n iemand is niet groen, of pimpelpaars. Bij een stevige handdruk (iets wat we al ons hele leven doodnormaal vinden!) kan het gevaarlijke virus heel gemakkelijk doorgegeven worden. Het virus gaat niet door de huid heen, maar even aan je neus of mond gepeuterd en je hebt het te pakken.

Daarom….

Regelmatig handen wassen met zeep. Daardoor wordt het virus onschadelijk gemaakt en kan het niet verder verspreid worden. Hoelang de strenge maatregelen gaan duren is niet bekend. In ieder geval gedurende de gehele maand april. Dat het soms heel heftig is, blijkt duidelijk. Zeer zieke patiënten worden verplaatst uit overvolle  zuidelijke ziekenhuizen naar plaatsen in ziekenhuizen in het noorden. Om de noodzakelijk zorg te kunnen waarborgen. Hopelijk wordt het niet erger! Het is nu al heel erg, dat je naaste medemens aankijkt als zijnde een onbetrouwbaar persoon! Dat levert dan wel veel veiligheid, maar fijn is het niet!

Gemakkelijk is het ook allemaal niet !

Je merkt het dagelijks om je heen. Omdat heel veel mensen noodzakelijk thuiswerken, merk je dat overdag. Het is heel erg rustig op doorgaande wegen. Ook op straat en plein in de steden. Veel winkels en horeca zijn immers gesloten. De supers zijn wel open. Daar wordt een speciaal deur-beleid gevoerd. Maximaal een bepaald aantal mensen naar binnen. Allemaal een karretje mee om afstand van elkaar te kunnen houden. Maar waarom hamsteren mensen nou nog steeds? Een ander wil ook nog graag wat hebben!

Ik zag een schrijnend voorbeeld op film. Een Britse verpleegkundige had er net een zware dienst van 14 uur opzitten. Het verzorgen van coronapatienten is zwaar. Voordat ze naar huis ging wilde ze nog wat groente en fruit kopen. In de super bleek dat gezonde spul allemaal op te zijn, ontdekte ze met tranen in de ogen. Dat had ze zeker niet verdiend! Eerlijk verdelen is natuurlijk veel beter. Toch begrijp ik het eigenlijk best wel een heel klein beetje. De regering drukt je op het hart, allemaal zo veel mogelijk binnen te blijven. Maar je moet er af en toe toch even uit om de noodzakelijke levensmiddelen te halen. Dan neem je ongetwijfeld misschien wel wat meer mee. Want dan hoef je minder vaak.

Wat andere zaken…

Het gaat over het algemeen niet goed met de weidevogels. Soorten zoals de grutto, krijgen het steeds moeilijker.  De oorzaak is al heel lang bekend. De methodes, waarmee de landbouw te werk gaat, is voor weidevogels funest. Daarnaast is predatie een van de allergrootste boosdoeners. In velden waar de steenmarter was weggevangen stegen de broedresultaten. Maar er zijn nog wel meer predatoren, die hun verwerpelijke steentje bijdragen aan de achteruitgang. Want er is nog een dier, dat de groei van de populatie weidevogels zeer bemoeilijkt.

De voorzitter van de BFVW (Bond van Friese Vogel Wachters) heeft het er ook al jaren moeilijk mee. De leden van deze vereniging waren voorheen fervente eierzoekers. Nu doen ze heel belangrijk werk in de nazorg. Voor hen is het natuurlijk heel erg triest, als ze de resultaten van hun enthousiaste zorg verloren zien gaan, door onder meer struinende katten. Deze voorzitter poneerde daarom de stelling:

Hij hoopte daarmee aan te geven, dat een kat (=huisdier) in het voorjaar niet buiten hoort te zijn.

Ik heb een veehouder gekend, die al weer jaren geleden, op een niet zo’n grote boerderij, naast koeien, ook veel pluimvee hield. Het was toentertijd geen Aviornisspul, maar wel allerhande mooie kippen, wat (loop)eenden, een paar ganzen. Daarnaast een, niet te vertrouwen, kalkoense haan. De goede man leeft nu al heel lang niet meer. Maar hij had toen hetzelfde credo. De boerderijpoes werd gedurende het voorjaar opsloten in een lege kippenren. Het dier werd daar uitstekend verzorgd.  Door deze maatregel kon er in ieder geval geen enkel jong (weide)vogeltje gepakt worden.

Gespot en vastgelegd.

Op 26 maart j.l. werd in een boomgaard in de West-Betuwe een wolf gezien. Het beschermde dier bleef net lang genoeg in beeld om er een heel kortdurend filmpje van te maken. Bovenstaand exemplaar was het overigens niet en de achtergrond is ook geen boomgaard.

Pasen gaat gewoon door, voor iedereen!

Hoewel Pasen eigenlijk een heel andere betekenis heeft, zijn gekleurde en/of versierde eieren hier al heel lang mee verbonden.

En dan nog even dit:

Namens het bestuur, Sytse Buursma, regioredakteur.

De volgende bijdrage is rond 19 april.

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *