Zaterdag 18 januari werd in De Bilt de eerste ijsdag van 2025 vastgesteld en dat was tevens de eerste winterdag sinds 17 december 2022. Zondag 19 januari was de tweede ijsdag. In onze provincie was het wel zo ongeveer bijna het koudst met bijna -2,5ºC en een gevoelstemperatuur van wel -6ºC. Er kan dan wel een flinterdun ijslaagje op een slootje worden gevormd, maar om daar op te gaan schaatsen lijkt niet verstandig. Laat staan om nu ook al weer over de Elfstedentocht te gaan praten!
Langs de Afsluitdijk is tussen Zurich en Harlingen op maandag 06 januari j.l. een dode dolfijn gevonden.
(bovenstaande op de foto leeft nog!)
Om te kunnen onderzoeken hoe deze dolfijn aan zijn eind is gekomen, werd het dier naar de universiteit in Utrecht gebracht. Het bleek een gewone dolfijn te zijn. De dagen vóór de vondst zijn er géén meldingen geweest dat iemand een dergelijk dier levend had gezien.
Op donderdagavond 27 februari a.s. is de regionale ledenjaarvergadering van regio Fryslân vastgelegd. Zoals traditiegetrouw gewoonlijk in café/restaurant Overwijk in Tijnje; start is om 20.00 uur.
Dit is tevens de bijeenkomst met de feestelijke aangeklede Nieuwjaarsborrel voor al de aanwezige Friese regioleden. Met deze borrel toasten we op de voorspoed voor een ieder, in het dagelijkse leven en in de liefhebberij. Vaste onderwerpen bij deze bijeenkomst zijn onder andere: een jaarverslag, de financiële zaken en het verloop van de leden.
Na het officiële gedeelte zal onze oud voorzitter, René de Velde Harsenhorst een uiteenzetting geven over steltlopers. Hij zal er vast wel een aantal gaan bespreken.
Oproep aan alle Friese leden. Komt massaal, want deze Nieuwjaarsbijeenkomst wilt u eigenlijk niet missen! Hoe meer bezoekers, des te meer vreugd. Wordt het toch nog gezellig!
Een zaaltje, gevuld met 10 bezoekers, waarvan 5 bestuursleden, is natuurlijk nooit te begrijpen en goed te praten!
Tijdens de jaarlijkse ooievaarstelling, gehouden in het weekend van 18 en 19 januari j.l. werden er tot nu toe 913 gespot en geregistreerd.
Meestal komen er dan later nog wat meldingen bij, waardoor het aantal is gestegen tot +/- 963. Dat is ietsje hoger dan vorig jaar, toen er 953 werden geteld. Volgens de organisatie STORK leven er nu in Nederland tussen 1700 en 1800 broedparen. Ongeveer de helft van die paren trekt weg en de rest blijft hier.
Terugkijkend: 50 jaar geleden waren er nog slechts 3 broedparen over in Nederland.
In de winter, bij kouder weersomstandigheden, zoeken de overblijvende vogels plekken op waar ze wat eenvoudiger aan voedsel kunnen komen, zoals afvalverwerkingsbedrijven.
In het noorden van Nederland zijn nu 14 wolven op jacht.
In Noord-Nederland leven nu twee wolvenroedels: het eerste vestigde zich in het Drents Friese Wold en het tweede paar in midden Drenthe. Een Duitse wolf op doorreis viel in 2015 een schaap aan en sindsdien zijn er in de 3 noordelijke provincies daarvan 2503 doodgebeten door een wolf. Het grootste jachtgebied van de wolf is nog steeds het Drents Friese Wold.
De meeste hekken, bedoeld om de wolf te keren, blijken nog steeds niet te voldoen; slechts 5% voldoet.
De jacht van de wolf is in Drenthe goed voor 1% van alle dode schapen. In Fryslân goed voor 0,3% en in Groningen goed voor 0,01%. Het blauwtongvirus doodde ter vergelijking 8,4% van alle schapen in Nederland!
Een wolf doodt niet steeds om een schaap helemaal op te eten. Als alle 14 wolven zich vol hadden gegeten aan schaap, dan hadden ze genoeg gehad aan +/- 308 dieren. Het waren er echter veel meer, omdat deze roofdieren zich niet meer kunnen inhouden en maar doorgaan met jagen en doden. In totaal waren het er 708!
Het is de bedoeling dat dit allemaal bloeiende sneeuwklokje gaan worden. Er komen nu zo langzamerhand steeds meer van deze “witte puntjes” zichtbaar in het gazon. Als straks de temperatuur wat meer omhoog gaat en het weer wat aangenamer is geworden staan er allemaal overal klokjes te bloeien. Nog even geduld a.u.b.!