Hondenweer-winter.

Agenda.

In de decembermaand vindt géén regionale aktiviteit meer plaats.

De eerstvolgende bijeenkomst is op 16 januari 2020 en is de regionale jaarvergadering met o.a. een traditionele Nieuwjaarsborrel!

Alle bijeenkomsten worden gehouden bij Café/restaurant Overwijk, Heawei 9, 8406 AV in Tijnje.

Geen winter voor de hond.

Je kunt nu wel zeggen wat je wilt, maar een periode met wat winterweer was het tot nu toe nou bepaald niet. Het was meer wat van hetzelfde. Eigenlijk gewoon wat gekwakkel. Een dag met wat buien, dan weer een dag met wat minder buien en dan soms een mooie en wat meer drogere dag, maar de nattigheid had zo nu en dan de overhand. Compleet windstil was het ook niet!

Winderig.

Vooral de streken langs onze kust hadden het soms te verduren met een regelmatig stormachtige wind, maar tot een echte storm kwam het gelukkig niet. Maar ja, heb je geen rustig winterweer, krijg je dit.

Niet voor de poes.

                                                         

Zowel in de krant als op TV werd er opnieuw aandacht besteed aan het wel en wee van het meest gevaarlijke roofdier, dat nietsvermoedende mensen als huisdier houden. Onderzoeken hebben aangetoond dat er enorm veel vogels en dieren onnodig een prooi worden van de normaal zo onschuldig lijkende huiskatten. Minet en Blacky, of hoe die poezenbeesten ook maar mogen heten, zijn voor de eigenaren en andere bewoners van de woningen, uiterst gezellige, vriendelijke en aanhalige huisgenoten. Echter, eenmaal buiten de huiselijke kring, veranderen deze dieren in niets ontziende rovers! Er wordt gejaagd op alles, wat een beetje prooi kan zijn.

Het best te begrijpen, wanneer men huis en haard wil verdedigen tegen de nietsontziende vraat en vernielzucht van ratten en muizen in en rondom woningen en bijgebouwen. Niets is natuurlijk zo vervelend als tot de ontdekking te moeten komen dat een  gedeelte van de oogst of voorraad is vervuild, aangevreten en/of vernield. Aangevreten kabels, met storingen tot gevolg, knaagsporen of erger zijn allemaal zaken, die met een poes in de buurt vast wel uit te bannen zijn, want de huiskat zal ze verdelgen of verjagen. Dank zij het jachtinstinct zal menig muis het niet lang maken.

Maar….het vervelende is, dat hetzelfde instinct ook vervelende gevolgen heeft voor prooien, waar poeslief eigenlijk helemaal niet aan mag komen. Vooral in het voorjaar en vroege zomer zijn heel veel jonge vogels een gemakkelijke prooi. Eigenlijk mogen katten helemaal niet ongecontroleerd buiten de deur komen, want het zijn huisdieren volgens Europese regels en ze hebben buitenshuis niets te zoeken.  Toezichtloos huiskatten buiten laten rondlopen is eigenlijk al verboden. Katten die, om welke redenen dan ook, uiteindelijk geen eigenaar en woning meer hebben, gaan permanent buiten wonen en leiden dan een zwervend bestaan. Om toch niet te verhongeren zullen ze veel muizen vangen (eigenlijk de prooien van andere, wilde predatoren) en ook veel dieren waar ze absoluut van af moeten blijven, zoals jonge weidevogels, jonge hazen en konijnen. Verwilderde katten zijn geen inheemse dieren en vormen een bedreiging voor de inheemse fauna. Katten hebben bovendien nog de onprettige (voor de kat natuurlijk niet) eigenschap, dat ze zowel ‘s nachts als overdag hun voedsel kunnen bemachtigen. Zo worden er elk jaar 20 miljoen inheemse dieren onnodig door katten omgebracht en daaronder ook 4 miljoen zangvogels (dat zijn er evenveel als er een provincie als Utrecht jaarlijks worden geboren!) Katten zijn huisdieren en horen niet buiten en ook niet in de natuur thuis!

Bijzonder dier gezien!

Eind november werd door een zogenaamde wildcamera een foto van een goudjakhals gemaakt en dat was de allereerste opname van dit dier die in Drenthe ooit was gemaakt. In Nederland waren deze dieren al eerder gezien op de Veluwe in 2016 en 2017 maar tot nu toe nog nooit in de provincie Drenthe. Mogelijk is deze soort bezig met een opmars vanuit Oost-Europa, want de goudjakhals is ook al eens gezien in Duitsland en Denemarken. Dit dier, lijkend op een kleine wolf, is echter geen grote predator, maar meer een “natuuropruimer” want er staan hoofdzakelijk muizen, ratten en kadavers op het menu.

Van kwaad tot erger.

In de nachten van eind november op de eerste dagen van december vonden er twee aanvallen plaats op een kudde schapen bij Slappeterp. Dit is een gebied in Noordwest Fryslân, boven Dronryp. In totaal zijn bij deze twee aanvallen 24 schapen gedood of dermate ernstig gewond, dat ze alsnog moesten worden gedood. Maar het werd nog erger. Gedurende de periode tussen 2 en 8 december werden er op drie verschillende dagen 8 schapen gedood in Het Drents- Friese Wold. Op 2 december werden er bij Diever 5 dode schapen gevonden en op 3 en 5 december in de Kale Duinen nabij Appelscha resp. 1 en 2. Bij al deze dode dieren hebben medewerkers van de organisatie BIJ12 onderzoeksmateriaal afgenomen om elders in een laboratorium aan de hand van DNA onderzoek vast te kunnen stellen of hier een wolf de moordenaar is geweest.

Kerstgedachte.

En dan ineens gaat het snel. Over twee weken is het jaar al bijna om! We komen nu in de donkere dagen voor de kerst. Gelukkig hebben heel veel mensen en bedrijven nog even gewacht met de attributen voor de kerst te voorschijn te halen, totdat Sinterklaas het land weer uit was. Maar er waren ook ontelbare figuren, die dat maar onzin vonden en omwille van de goede verkoopresultaten van hun nering rond de kerst, al vóór  de Sint de boom hebben laten optuigen! O K, gezelligheid kent geen tijd en een fijne sfeer is ook wat waard, maar ere wie ere toekomt, de goedheiligman eerst en dan pas Kerst! In die volgorde en niet anders!

Feestdagen!

                      Ik wens u, samen met uw naasten, namens het bestuur, een heel fijne Kerst.

En dan nog even dit:

Namens het bestuur, Sytse Buursma, regioredakteur.

De volgende bijdrage is rond 29 december.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *