Het wordt al wat groener!

Groen in opmars….

Doordat het langzamerhand steeds wat warmer werd, ging er ook meer verschijnen. Temperaturen in de dubbele cijfers deden het groen uitlopen. Getrouw de traditie is de meidoorn één van de eerste struiken/bomen die het jonge groen vertoont. Maar er waren al veel meer andere struiken die uitlopende knoppen lieten zien. Met een paar dagen met bijna ‘zomerse” temperaturen ging het allemaal nog wat sneller. Er werd een rekord gebroken.  De laatste dag van maart 2021 was de warmste 31 maart ooit! En toen…, viel de temperatuur zo maar met meer dan 10°C terug.

Maar geel is er ook steeds meer!

Geel is altijd ook de meest voorkomende kleur in het prille voorjaar.

                                                        

Bijgevoegde foto’s tonen de prille pracht van de vroeg bloeiende struiken. De Mahonia, met op hulst lijkende iets gekartelde bruin/groene bladeren. De verder uitdijende geel gekleurde bloemtrossen veranderen in het najaar in paars/blauwe bessen. De bloemen hebben een bepaalde, niet zo heel aantrekkelijke, vreemde geur.

De Forsytia doet niet moeilijk. Als het even meezit zitten alle takken van onder tot boven vol geel gekleurde, vriendelijke en vrolijke bloempjes. De bloeiwijze verschijnt slechts aan nieuwe takken. Hout van vorig jaar dus. Deze struik moet na de bloei flink terug worden gesnoeid. Dan staat deze volgend jaar weer opnieuw volop in het geel ! Dit soort verhalen hebben natuurlijk altijd betrekking op eigen omgeving. Ze zijn natuurlijk zeer relatief. In uw buurt, mogelijk veel zuidelijker gelegen, is de natuur vaak al veel voorlijker.

Ook goeiendag!

Dit vogeltje, de witte kwikstaart, zag ik halverwege deze maand plotsklaps weer in onze tuin verschijnen. Hij, de mannetjes zie je altijd eerst, gedroeg zich alsof hij de gehele herfst-, en winterperiode helemaal niet was weggeweest. Overal werden de bekende plekken gecontroleerd.

Aangespoeld.

Rond 17 maart j.l. spoelden er op het strand van Schiermonnikoog tientallen dode zeekoeten aan. Doordat er toen een stevige noordwestelijk wind stond, ging dat eenvoudig. Bij een andere windrichting waren ze de andere kant op gedreven. Dan had niemand er wat van vernomen. De doodsoorzaak zal onderzocht worden door de faculteit  Diergeneeskunde in Utrecht. Zeekoeten spoelen wel vaker aan, maar dan meestal in het najaar. Wanneer het zeewater kouder wordt, gaat de vis naar dieper water. Ze gaan dan dus dieper zwemmen. Zo is het voedsel voor de zeekoeten minder goed bereikbaar geworden. De aangespoelde koeten waren voornamelijk jonge vogels. Na de korte heftige koude winter zijn ze vermoedelijk door dezelfde oorzaak getroffen en mogelijk gewoon verhongerd.

Verkiezingsstrijd.

Gezien de vorm en de kleur van bovenstaand objekt kunt u wel een beetje aanvoelen, waar het over zal gaan.

De verkiezingen liggen achter ons. Er is nu werk aan de winkel. Er moet een nieuw kabinet gevormd worden. Maar man, man, wat was het heftig. De verkiezingskoorts liep hoog op! Posters op speciale borden zijn al normaal. Filmpjes op TV en op het internet zijn van deze tijd. Je moest je als partij natuurlijk wel profileren. Je moest wel laten zien aan het Nederlandse volk waar de partij voor stond.

Stemmen kwijt !

Veel kiezers hebben op een partij gestemd, die de democratie heel hoog in het vaandel heeft. In eigen gelederen is het vaak hommeles (geweest) en veel onduidelijkheid. Bij de wekelijkse reclamefolders zat een compleet krantje vol met reclamekreten van en voor die partij.

Het virus Covid-19 maakt veel slachtoffers. Niet alléén in Nederland, maar overal in de wereld. In Brazilië is het zeer verontrustend en zeer heftig! Het is een gevaarlijke pandemie geworden. Heel veel mensen komen er door te overlijden. Dat zijn soms niet alleen maar ouderen. Ook jongere mensen lijden onder het virus. Na een heftige, korte ziekteperiode moeten ze soms maanden revalideren. Om dan tot de conclusie te komen dat ze zich eigenlijk nog niets waard voelen. Mogelijk moeten ze toch nog veel langer maanden strijden om er bovenop te komen.

Maar de voorman (de lijsttrekker) van F.v.D. noemde het eigenlijk “slechts een griepje” en was benieuwd naar “de mortaliteit”. Het gehele pakket maatregelen, dat het (intussen demissionaire) kabinet nam is volgens hem onnodig en overbodig. Bovendien gaat het, ook binnen de gelederen van zijn partij, om een complot tegen de bevolking. Mede daarom werd door deze partij de dwingende oproep aan alle kiezers van ons land gedaan: “Stem Nederland vrij!”.  Mocht u echt op deze partij uw stem hebben uitgebracht, jammer dan. Die stem bent u dus kwijt, want ook deze partij kan de pandemie niet oplossen! Het zijn slechts populistische nietszeggende kreten geweest. Of om het met andere woorden in mooi Nederlands uit te drukken: “het was slechts holle retoriek!”

Ook niet zo geslaagd!

Een andere Nederlandse partij maakte het ook bont. Deze partij heeft dieren heel hoog. Komt daar dan emotioneel ook graag voor op. Daar is natuurlijk niets mis mee. Bovendien is er een breed scala aan dieren die aandacht verdienen. Het zijn heus niet slechts de huisdieren als hond en kat. Nee, er zijn er meer.

Ineens zag ik deze lieve, snoezige, schattige, kleine wilde zwijntjes in een filmpje op TV voorbij komen. Het is net of hebben ze gestreepte pyjamaatjes aan. Het zijn nog maar biggetjes. Ze leven in de vrije natuur. Ze worden daar niet gehouden. Dit filmpje was een reclame voor de Partij voor de Dieren. Maar het “nut en noodzaak”van het tonen van deze emotionele beelden is mij als nietsvermoedende kijker ontgaan. Waarschijnlijk stom van mij. Want ik dacht aan wat anders.

Kijk, beste Partij voor de Dieren. Kleine varkentjes blijven niet klein. Kleine wilde zwijnen worden grote. Dan ontstaan er heel vaak problemen. Vooral in de gebieden waar ze veel voor komen. Zoals op de Veluwe bijvoorbeeld. In Nederland zijn we niet zo goed in het bekommeren om wilde zwijnen. We laten ze hun gang maar wat gaan. Verkeersregels brengen wij hun niet bij. Als er plotseling zo’n rotte wilde varkens de openbare weg opstuift ontstaan er problemen. Als chauffeur bent u, bij uit het niets ineens van links aanstormende zwijnen, altijd te laat. Als ze van rechts komen trouwens ook. Op de Veluwe kampen ze nu al jaren met een varkensoverschot. Ze doen veel vervelende dingen, in tuinen, wegbermen etc. Je mag eigenlijk niet doemdenken, maar een aanrijding met zeven, rond de 100 kilo wegende, wilde zwijnen doen met gemak een busje met schoolkinderen kantelen. En dan? Dan is het allersnoezigste er wel wat vanaf! De Partij voor de Dieren had misschien achteraf wat beter vooruit moeten denken!

Nóg een mooi verhaal!

Echt waar, je gelooft het niet als je het leest!

Er is op TV een programma verschenen, waarin een vijftal volwassenen (man/vrouw) zich bloot geven. Letterlijk en helemaal. Een tiental basisschoolkinderen zit daar tegenover en mag daar naar kijken en stelt vragen aan die blote volwassenen. Er is niets erotisch aan. (Ik heb voor het gebruik van een geschikte foto veel werk moeten verzetten om het ook niet zo te laten lijken). Je kunt je afvragen of zoiets nou op TV moet. Of het nut heeft en zo. Maar als er goed over is nagedacht, waarom niet? Zeker als er goede begeleiding is en andere vormen van aandacht. Ook als de betreffende ouders hun goedkeuring hebben gegeven. Schooljeugd is van nature nieuwsgierig. Hier gebeurt bovendien niets stiekems!

Een paar partijen in de Tweede Kamer vonden er iets van. Voorop de SGP. Die vond iets dergelijks ronduit “walgelijk!” Een andere partij zette je echt aan het denken! Ze zeiden:”Een dergelijk programma, met blote volwassen mensen en aangeklede schoolkinderen zou aanzetten tot pedofilie”. Sorry, beste Kamerleden, zo werk het niet precies! Het gaat andersom! Maar het zegt wel iets over de intelligentie van de betreffende volksvertegenwoordigers. Denk daar nog maar eens over na!

Het verenigingsleven.

Ons regiobestuur heeft onlangs een overleg georganiseerd en daarbij al vast wat vooruit gekeken. Je moet toch wat natuurlijk, het kan en zal toch niet altijd op slot blijven? Er is heel voorzichtig een ruilbeurs in het verschiet gepland. Die zal mogelijk worden georganiseerd op zaterdag 25  september. Natuurlijk is dit misschien wat voorbarig. Maar alles voorlopig onder voorbehoud.

Een regiojaarvergadering zit er voorlopig nog niet in. Groepsvorming bij verenigingen is voorlopig nog niet aan de orde. Misschien wordt dat wat gemakkelijker als we ons dan maar als “kerkgangers” gaan gedragen?

De regiofinanciën mogen slechts door de regioleden na inzage worden goedgekeurd. Aangezien er dus op korte termijn géén regiojaarvergadering zal kunnen worden gehouden, gaat het anders. De jaarcijfers zullen worden gemaild. U wordt daarna vriendelijk verzocht een reaktie te sturen naar het regiobestuur.

Mogelijk zijn er in het winterseizoen 2021-2022 weer regiobijeenkomsten mogelijk. Maar hoe moeten die er uit zien? Wat vinden leden interessant? Wat is mogelijk zeer boeiend en wat niet? Daarvoor vraagt het regiobestuur uw aandacht maar ook uw inspanning. Wat zou het mooi zijn als er regelmatig véél méér dan nog géén 10% van het regioledenbestand in de zaal zit! Eind 2020 bestond onze regio uit 178 leden. Daarvan is 10%  18, maar die komen er eigenlijk nooit!

Het hoofdbestuur heeft de Landelijke afgelaste Algemene Leden Vergadering nu gepland in oktober.  De datum 9 oktober wordt voorzichtig en onder voorbehoud genoemd. Er is dus mogelijk eindelijk weer “wat licht aan het einde van de tunnel”?

Het openbare leven.

Het Nederlandse demissionaire kabinet heeft nog geen versoepelingen van de maatregelen aangekondigd.

Dit kabinet heeft al heel lang de sleutel(s) in handen om de “lock down” los te maken. Maar vooralsnog blijft alles nog steeds bij het oude. Handen wassen met zeep, geen handen schudden, anderhalve meter afstand van elkaar! Ook niet hutje mudje bij elkaar plakken in parken of op terrassen. Massaal luid zingen in een volgepakt kerkgebouw is eigenlijk (veiligheidshalve) ook uit den boze! Maar daar hebben kerkbestuurders en kerkgangers toch een iets andere mening over!

“Heb uw naasten lief” krijgt door deze kerkgemeenten zo toch wel een héél andere lading!

Het was overigens behoorlijk tegen het zere been van de minister president, maar de avondklok is verruimd met één uur. U mag dus nu pas om 22.00 uur thuis komen!

Pasen.

Het is al weer Pasen. Een van oorsprong christelijk feest, omgeven met een aantal rituelen.  De vruchtbaarheid van het nieuwe jaar wordt al tijden aangeduid door eieren. Vaak zijn die gekleurd. Maakt het nog feestelijker!

Maar er zijn mensen, die er wel iets heel bijzonder moois van hebben gemaakt. Het is al een feest om daar naar te kijken!

Ook schijnt het een traditie te zijn om gekleurde en/of versierde eieren aan takken of bomen op te hangen. Dan begint het wel een beetje op een plaatsvervangende Kerst te lijken. Maar vooruit, als men daar dan blij van wordt!

Maar dan nog even dit:

Ik denk dat we ons met z’n allen Pasen toch iets anders hadden voorgesteld:

Namens het bestuur, Sytse Buursma, regioredakteur.

De volgende bijdrage een deze blog is rond 18 april.

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *