Het is al winter(s).

De winter is al begonnen.

Op 1 december j.l. is de winter van 2020 al begonnen. Dat gaf ook zo nu en dan wat winters weer. Een paar graden onder nul gedurende de nacht in onze provincie behoorde daarbij. Het was elders in het land nog wel even wat kouder. Overdag was het met een paar graden best wel fris. Er zat ook weer zo’n vervelende natte en koude dag tussen.Vergelijkend noem ik een dergelijke dag dan “een natte hond”.

In het begin van deze maand kreeg ik het gevoel dat er iets niet klopte.

Er bestaat een uitdrukking, die zo’n beetje een aantal dagen vóór de Kerst vaak wordt gebruikt. De dagen worden steeds korter. Als het dan overdag ook nog eens veelal bewolkt en grijs is, heeft dat een naam. Het zijn dan “de donkere dagen voor Kerstmis” Deze maand december liet al in de eerste week eenzelfde beeld zien. Je kon daardoor al snel de gedachte krijgen dat “de donkere dagen”al heel vroeg waren begonnen. Dat bleek later niet het geval te zijn, want er waren ook nog wel dagen met mooi rustig en zonnig winterweer. Behalve dan die “natte hond”.

Agenda.

De regioagenda, hierboven groot afgebeeld, is eigenlijk slechts klein en leeg. Er staan géén aktiviteiten in vermeld want die zijn er niet en dat zal voorlopig ook nog wel niet veranderen. Het verenigingsleven staat, net zoals bij nog veel meer verenigingen, op een wel héél laag pitje.

Heet !!

Volgens de W.M.O. (Wereld Metereologische Organisatie) van de VN waren de eerste 10 maanden van 2020 heet! Zo heet waren ze nog nooit geweest. Het afgelopen decennium was de warmste sinds de registraties, die in 1850 zijn begonnen. De eerste tien maanden van 2020 waren de heetste, zoals ze nog nooit waren vastgelegd.

In andere delen van de wereld was het ook uitzonderlijk warm. Zoals in het Zuidwesten van de VS, Zuid en Midden Amerika en bepaalde regio’s van China. De gemiddelde temperatuur over de gehele wereld was in 2020  1,2°C hoger dan in het pre-industriële tijdperk. Dit jaar, 2020 zou wel eens in de top 3 van de warmste jaren ooit terecht kunnen komen. Het jaar 2016 was al een rekord. Méér dan 80% van de oceanen heeft in 2020 een hittegolf meegemaakt. Ook was er nog nooit zo weinig ijs tussen juli en oktober in het noordpoolgebied.

Vogelgriep slaat toe!

Dat het kwaadaardige vogelgriepvirus vele slachtoffers maakt is deze herfst duidelijk geworden. Duizenden dieren in een aantal grote pluimveebedrijven is er het slachtoffer van geworden. Ook de collectie van particulieren kan getroffen worden door een uitbraak.

Hoe is nog steeds niet helemaal duidelijk, maar het virus, afkomstig vanuit de ontlasting van overvliegende grote groepen trekkende watervogelsoorten, wordt vaak als oorzaak gezien. Dit jaar blijken, meer dan andere jaren, vooral ganzen en zwanen de verspreiders en de klos te zijn van de vogelgriep. Daarnaast is er op 7 december een uitbraak geconstateerd op een vleeskuikenbedrijf in de buurt van Sint Annaparochie. Alle vogels zijn geruimd.

Ook de vogels van de enthousiaste Aviornis-familie van Tol, van “Het vogelparadijs” in Mijdrecht, zijn allemaal geruimd. Er was een wat grotere sterfte dan normaal geconstateerd. Het is dan ook verschrikkelijk zuur, dat aan een al 35 jaren durende hobby zo maar een abrupt einde is gekomen. Een aantal jaren geleden heeft het bestuur van onze buurregio, samen met die van onze regio, nog een busreis naar o.a. deze lokatie georganiseerd. Wij als deelnemers hebben toen allemaal de soms heel bijzondere en zeldzame soorten watervogels kunnen bewonderen. Er liepen en zwommen toen naar schatting wel tussen de twee en driehonderd. Nu zijn ze allemaal weg. De familie is er heel erg kapot van en dat is begrijpelijk na zo veel jaar!

Dat andere virus.

Dat andere virus dat heel de wereld in zijn macht heeft. Het is dusdanig krachtig, dat het wereldwijd een pandemie heeft veroorzaakt. In ons land is het nu vanaf 1 december verplicht om in openbare gebouwen een mondmasker te dragen. Zo moet er dus in de supermarkt nu ook zo’n ding op!

Er is dus binnenkort mogelijk een geschikte entstof beschikbaar; sommige landen om ons heen geven al blijk van aktie vanaf begin januari. In ons land wordt ook al gesproken over een startdatum van 4 januari. Maar dat is veel te voorbarig! Er zitten aan zo’n vaccinatie natuurlijk flink wat logistieke haken en ogen. Voordat e.e.a. op de rit is gezet zijn we zo maar een paar weken verder. Dan nog afgezien van de discussie wie er het eerst aan de beurt is! Voorlopig blijven alle andere veiligheidsmaatregelen nog steeds van kracht. Blijf regelmatig je handen wassen met zeep. Of ontsmet ze op een andere manier. Blijf vooral ook op 150 centimeter afstand van elkaar.

Wat te doen met de Kerst?

Dat is nu een vraag die telkens meer naar voren komt. Want een ieder is al die uitsluitingen vanwege de veiligheid natuurlijk zo langzamerhand wel een beetje zat. Wat mag straks wel en wat mag nog niet.

Kunnen we met z’n achten of tienen of meer rondom de feestelijk gedekte kersttafel die reusachtige kerstkalkoen te lijf? Ja, als ze allemaal behoren tot hetzelfde gezin, dan kan dat. Er mogen er echter niet meer dan 3 gasten bij uitgenodigd worden. Zullen we ons met z’n tweeën achter die grote kalkoen moeten gaan verschuilen? Nee, dat hoeft dan ook weer niet, maar met nog 3 gasten er bij wordt het toch nog wel aanpoten om die kalkoen weg te krijgen.Niet meer dan 3 gasten naast het eigen gezin. Dat moet te doen zijn.

 

Wat de kalkoen zelf betreft mogen we wel liever in kleine kring gaan gourmetten.

Het kabinet zal de regels rondom de veiligheid pas dan gaan versoepelen, wanneer dat veilig kan. Mocht nu blijken dat het aantal besmettingen weer hoger wordt, dan zullen er nog strengere maatregelen vóór de Kerst op stapel staan. Dan gaat er nog meer op slot. Dus, zoals het er nu uit ziet, zullen de feestelijkheden zo tegen het eind van deze maand weinig royaal zijn.

Een kersttoespraak zal dan zeer beslist ook uiterst sober zijn en voor slechts een klein gezelschap toehoorders!

Ondanks alles, toch nog even dit:

Zonder drank mag het ook wel en uit het rechter glaasje heb ik al vast een voorproefje genomen (was lekker!)

Namens het bestuur, Sytse Buursma, regioredakteur.

De volgende bijdrage is rond 27 december.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *