Herfst, maar wel voorzichtig begonnen.

Op 1 september j.l. is de meteorologische herfst begonnen. Dat is een mededeling van mijn kant. Gelooft u mij, niet omdat ik er heel blij mee ben. De astronomische herfst begint pas 3 weken later zo rond 22-23 september.

Het is tot nu toe heel lang mooi weer geweest met véél zon en géén regen. Daardoor is het neerslag tekort gestegen. In 1976 was dat een rekord van 362 mm. Het landelijke gemiddelde tekort ligt nu rond de 300 mm. en stijgt naar 311 mm. Het jaar 2022 wordt mogelijk het jaar met het op 4 na grootste neerslag tekort rekord sinds 1906!

Maar intussen heeft het ook al wel wat geregend, soms ook wel meer dan wat.

Agenda.

Voor het geval u nog niet helemaal op de hoogte was:

Verder is de regioagenda weer helemaal leeg . Gooide eerder corona roet in het verenigingsleven, nu is dat de rondom heersende vogelgriep. Dat betekent dat er voorlopig géén aktiviteiten zijn gepland.

Wilde kraanvogels….

In het Fochteloërveen zijn in 2022 7 kuikens van de daar levende kraanvogels groot geworden. Niet eerder waren het er zo veel! Vorig jaar, 2021, waren het er 6 en in 2019 slechts 3.

Er zaten in 2022 10 kraanvogel paren op eieren. Van die 10 koppels kregen 6  gezamenlijk 10 jongen, maar daarvan zijn helaas 3 kuikens gesneuveld. Voorwaarde voor een geslaagd broedresultaat is dat het biotoop vooral waterrijk is, zodat de broedende kraanvogels moeilijk voor predatoren te bereiken zijn.

Bijzondere vlinder?

De Kolibrievlinder is familie van de pijlstaarten en dat is goed te zien aan de rups, want die heeft een pijlstaartje op z’n achterste. Je ziet deze vlinder niet zo heel vaak. Het is eigenlijk een nachtvlinder, maar vliegt ook wel overdag.

Ik zag hem dit jaar bij ons al drie keer voorbijkomen, maar dat is niet zo bijzonder als je vlak bij een bloeiende vlinderstruik zit. Ik wilde snel een foto maken, maar dan moet je wel de camera bij de hand hebben. Daarom maar even een gegoogeld. Lukt ook wel.

Deze vlindersoort lijkt heel bijzonder, omdat je hem/haar niet zo vaak ziet. In ieder geval minder dan de dagpauwoog of de atalanta. Eigenlijk is het een trekvlinder en afkomstig van Zuid-Europa. Dit insekt komt naar noordelijke streken om zich voort te planten. Ze komen met duizenden ons land binnen en zullen dus niet zo heel erg zeldzaam kunnen zijn. Maar je ziet ze niet zo heel vaak en als je er dan eentje ziet is het qua uiterlijk wel een heel bijzondere verschijning. Meestal zien de vlinders er toch wel wat anders uit. Maar vergeten doe je ze dan ook nooit weer!

Gaatje……

Ik ontdekte een gaatje in de grond, vlak naast een oude eikenboom. Op zich is natuurlijk zo’n gaatje vaak niet heel bijzonder. Er leeft soms van alles onder de grond, dat dan weer via zo’n gaatje naar boven komt. Maar als je wat pluimvee hebt, zou dat kunnen betekenen dat er af en toe muizen naar boven komen. Die kunnen dan weer een aanslag plegen op een bak met voer, dat uiteindelijk niet voor hen bestemd was (is).

Het bruinige gewas was gras, dat door de langdurige droogte maar een andere kleur heeft aangenomen.  Al mijmerend stond in te denken wat ik met deze “ontsnappingsroute”zou moeten aanvangen, toen er plotseling één hommel het gaatje binnenging en er tegelijkertijd twee uit kwamen. Toen werd het al snel duidelijk, voorlopig niets meer aan doen. Er zat een nest in van een aardhommel. Ik vond er eentje dood elders, die staat op onderstaande foto:

Even gegoogeld (kunt u ook wel even doen). Er schijnen in ons land een stuk of zes hommelsoorten te zijn en de soort met deze kleurencombinatie is de aardhommel. Die maakt vaak nesten onder de grond, maar niet altijd. Er zijn  ook wel andere soorten die dat doen.

Moet ik even kwijt…..

Vogelgriep…..

Er was vogelgriep uitgebroken in een grote groep van ongeveer 66.000 (zesenzestigduizend!) vleeskuikens in Blija. Dit aantal dieren zal worden geruimd. Twee andere bedrijven, die daar in de buurt zijn, zullen intensief worden gecontroleerd.

(De getoonde dieren op bovenstaande foto zijn géén vleeskuikens maar jonge kalkoenen en ook heel veel !!)

Aan het begin van 2022 moesten er in Blija ook al 200.000 (tweehonderdduizend!) vleeskuikens worden geruimd. Afgelopen juli moest er in Minnertsga eveneens een bedrijf met eveneens 200.000 (tweehonderdduizend !) vleeskuikens worden geruimd.

Rondom de Waddenkust zijn de afgelopen tijd heel veel dode wad-, en watervogels gevonden. Vanwege de steeds heersende vogelgriep gelden er voortdurend maatregelen vanwege veiligheid. Zo is er nog steeds een ophokplicht en afschermplicht van kracht.

M.i. heeft “ophokken” tegenwoordig geen enkel nut meer  i.v.m. veiligheid. Waarom zou je dat eigenlijk nog willen? Het heeft voor de getroffen vleeskuikens populatie in die grote stallen toch weinig toegevoegde waarde meer gehad! Binnen of buiten, het maakt géén verschil meer!

En dan nog even dit:

Namens het bestuur, Sytse Buursma, regioredakteur.

De volgende bijdrage aan deze blog is rond 25 september.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *