Gelukkig Nieuwjaar !!!

Folle lok en seine !!

Gisteren en deze en de volgende dagen wens(t)en we dat elkaar toe. De Friestaligen zoals bovenstaand en anders in een andere taal. Maar de strekking is altijd hetzelfde: “Veel geluk in het jaar dat komen gaat!” Hopelijk gaat het voor ons allen de goede kant op en worden en blijven we verlost van allerlei pandemieën en plagen.

Vuurwerk mocht ook weer!

Voor de voorstanders is dat heel fijn, maar er zijn natuurlijk ook vervelende kanten aan. Elk jaar zijn er een flink aantal “vuurwerkslachtoffers”. Oogartsen zien elk jaar vervelende dingen. Politie vreest ook elk jaar onlusten, mede veroorzaakt door uit de hand gelopen “vuurwerkpret”!

Maar als het er zo uit ziet zoals boven, is het wel een mooi plaatje! (en dan laten we de luchtvervuiling maar weer even voor wat het is).

Hopelijk stopt die waanzinnige oorlog !

Mogelijk komt er in het nieuwe jaar rust en vrede in Europa !

Een nieuw jaar is net begonnen !!

Starten we met een schone lei? Hoe dan ook, alles ligt nu nog open !!

2023, er is een lange nieuwe weg te gaan !!

Nu ook nog hopen dat het verenigingsleven van regio Fryslân in het verse nieuwe jaar voortvarend op gang komt (als die vermaledijde vogelgriep ons niet telkens opnieuw parten speelt!). Het regiobestuur zal vast en zeker wel met nieuwe plannen komen.

Landelijk staat er in ieder geval een ledenvergadering op de rol op zaterdag 15 april 2023

O.K., dat duurt nog even, maar maak al wel vast een aantekening in uw agenda.

Het laatste nieuws (net binnen) kunt u ook in de agenda zetten: de regiojaarvergadering wordt gehouden op donderdag 16 februari 2023.

Van winter naar herfst.

De laatste dagen van 2022 leken meer op herfst dan op winter. Van temperaturen lager dan nul, naar dubbele cijfers! Van droog en guur, naar natter dan nat! Met daarbij dan af en toe een stevige portie harde wind!

Gespot! Ringmussen!

Het schijnt eigenlijk helemaal niet zo goed te gaan met de ringmus. Landelijk dreigt er een afname van het hele bestand. Ik merkte dat ook wel in de afgelopen jaren. ‘s Winters kwamen er altijd wel meerdere koppeltjes bij de voedertafel in onze tuin.

Ik ben nu al heel gelukkig dat er een enkel stelletje bij de vetbollen komt foerageren. Ze zijn er dus toch nog wel! Hopelijk blijft dat zo. Ze zijn ook eenvoudig te onderscheiden van de huismus, want ze zijn wat kleiner en het bruine petje is anders van kleur. Bovendien valt de zwarte wang-stip ook wel op en dat ringetje in de nek!

Ook heel belangrijk: de dagen gaan lengen!

Vanaf nu gaan de dagen ook weer lengen. Het wordt eerder en blijft langer licht. Daar worden we  gewoon blij van. De donkere dagen (vóór de Kerst) zijn voorbij, we hebben de kortste dag en de langste nacht weer gehad! Het duurt nog wel even, maar vooruit: Op naar het voorjaar!

Let op: nog slechts ongeveer 6 weken, dan bloeien de sneeuwklokjes al weer! (Ik ben me daar toch even een optimist!).

En dan nog even dit:

Het is nu 2023! Als je haar maar goed zit !!

Namens het bestuur, Sytse Buursma, regioredakteur.

De volgende bijdrage aan deze blog is rond 15 januari.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *