Gaat het ook nog lekker ruiken!

Er komt ook steeds meer groen!

Overal om ons heen komt er steeds meer blad aan bomen en struiken. Er komt steeds meer groen, al slaat dat dan natuurlijk niet op de bladkleur van de bomen op bovenstaande foto.

Niks te klagen:

Wat voorjaarsweer betreft hebben wij eigenlijk niet veel te klagen. Temperaturen lopen langzaam elke dag wat op. Hoewel de wind vaak wel uit de verkeerde hoek komt, waardoor het soms toch nog wat aan de koude kant is. Maar zit je eenmaal buiten in de luwte en in de zon, nou wie doet je wat!

Behalve op dinsdag 09-05, dat was een uitsmijter. Een kletsnatte dag!

Agenda.

De regio agenda is eigenlijk grotendeels leeg. Tenminste: het regiobestuur heeft plannen voor een ruilbeurs in september en een uitstap in oktober naar een grote watervogel kweker. Mocht u als leden zelf ideeën of voorstellen hebben, laat dat dan a.u.b. aan één van de bestuursleden weten. Dan gaat het bestuur er met volle kracht werk van maken.

Verhuizing door droogte:

Omdat het in het zuiden van Europa zo extreem droog is geworden zijn de oorspronkelijke broedgebieden van de steltkluut een niet meer zo’n geschikt broedgebied. In die gebieden was het in april 2023 nog nooit zo warm. Temperaturen van boven de 20 °C, soms wel al 30°C.

Een heleboel van deze vogels hebben zich daarom naar het noorden verplaatst. Er zijn nu in onze provincie Fryslân bijzonder veel steltkluten te zien, maar ook wel in de rest van Nederland. Bij      Ekumazeeg zijn ze nu ook te zien. Er was zelfs al een stel een nest aan het maken.

Deze moet ik nog even kwijt:

Hormonen:

Dit plaatje behoeft eigenlijk geen tekst en uitleg, maar ik doe het lekker toch! We zijn in Nederland nu al een tijdje bezig om ons druk te maken over het wel en wee van de wolf. Dat ze vooral volledige bescherming genieten. Kom er vooral niet aan en vooral ook niet te dicht bij.

Kijk eens goed naar het plaatje. Ook de wolf is een type dat niet stil kan zitten. Ook dit dier weet wel wat vermenigvuldigen is. Er komt een moment dat Nederland te vol wordt. (Er is zelfs nu al een in Nederland geboren exemplaar in Duitsland gesignaleerd).

Betreffende een goede wet en regelgeving bij excessen ten gevolge van een veel te grote populatie wolven in Nederland is nog helemaal niets vastgelegd. De overheid zou nu al plannen moeten maken om bij extreme calamiteiten sturend op te kunnen treden. Maar ja, daar is de overheid nooit zo goed in geweest. Vooruit zien. Eerst maar eens afwachten hoe het zich allemaal ontwikkeld. Er kunnen immers als het al te laat is altijd nog halsoverkop wetten en regels worden gemaakt!

Verrassing:

Het kan zijn dat ik het er wel vaker over heb gehad, maar ik ben een beetje een narcisliefhebber. Niet heel extreem, maar er zijn wel een flink aantal soorten met allemaal een verschillende bloeiwijze.

                  

                  

Zo zijn er hele hoge, met grote bloemen en vroeg bloeiend (rechtsboven) en met een oranje hartje (linksboven). Elk een ander uiterlijk met meerdere bloemen aan 1 steel (de twee onderste) Soms schaf ik in het najaar weer eens een andere soort aan en die plant ik dan eerst nog maar even in een grote bloempot. Later komen die mogelijk wel ergens in de tuin.

De verrassing was dit jaar wel erg groot. Toen alle bloemen van alle soorten allemaal al kompleet waren uitgebloeid, kwamen er toch nog een paar “bloempjes” van een “nieuwe”soort te voorschijn.

Deze had ik toch echt nog niet. Er waren ook slechts 2 exemplaren tot bloei gekomen. Erg laat en ook wel erg klein. Ik ga ze maar zorgvuldig bewaren en volgend voorjaar maar eens weer kijken. De uitgekomen bloempjes lijken in ieder geval heel weinig op die van het bijgeleverde kaartje.

En dan nog even dit:

Namens het bestuur, Sytse Buursma, regioredakteur.

De volgende bijdrage is rond 4 juni.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *