Er komt meer kleur.

En nog meer geel !

Hoewel de wind een tijdje in de verkeerde hoek zat, was het, doordat een hoge druk gebied ons weerbeeld een beetje bepaalde, redelijk aangenaam lente weer. Op 21 april 2023 was het in Eelde rond 15.21 uur 20,1ºC en op dat moment werd het daar de eerste lokale warmste dag van het jaar 2023! Maar….de temperaturen gaan weer wat omlaag !

Vooral voor de paardenbloem is het nu ideaal weer om volledig in bloei te kunnen komen met bijna de gehele dag een fel zonnetje! Voldoende nattigheid krijgen ze ook af en toe!

Agenda.

De regioagenda lijkt wel leeg, maar is dat niet helemaal. Het regiobestuur heeft in september een ruilbeurs in gedachten en in oktober een uitgesteld regioreisje naar Meinen in Lutte.

Daarnaast is er de mogelijkheid voor de regioleden om een idee omtrent een onderwerp voor een regiobijeenkomst naar voren te brengen. Hebt u ergens belangstelling voor, een boeiend onderwerp in gedachten of anderszins een tip voor een uiterst interessante lezing, geef het dan door aan een regiobestuurslid. Het regiobestuur gaat er dan met volle kracht werk van maken.

Er is nog steeds de mogelijkheid voor Friese leden om mee te gaan met een busreis naar het vogelpark te Walsrode (Duitsland). Deze reis wordt georganiseerd door de buurregio Groningen/Drenthe en wel op zaterdag 2o mei a.s.

Geef u op bij Harko Braam, Spoorstraat 5 9527 Bronniger of via harkobraam@gmail.com.  De betaling gaat aldus: Maak € 60,- over op NL 02rabo 0155284991 t.n.v. Aviornis Groningen Drenthe  p.v.c. busreis 20 mei Walsrode.

Daar een Duitse bus aanmerkelijk goedkoper is heeft de organisatie gekozen voor maar één opstapplaats en die is in Duitsland, vlak over de grens bij Rhede. De organisatie gaat dus uit van       € 60,- p.p., daar is  de reis per bus mee betaald + een traktatie in de bus + entree vogelpark Walsrode + afsluitend een diner !

Opstapplaats is in Rhede, op de grote parkeerplaats achter WIRO Tankpunkt A31 Industriestrasse 3 26899 Rhede. De bus vertrekt om 07.00 uur, kom op tijd!

De ALV in Arnhem.

Op zaterdag 15 april j.l. werd in de vergaderzaal van IPC Groen Ruimte de jaarlijkse Algemene Leden Vergadering van Aviornis International Nederland gehouden. Deze keer georganiseerd door de regio Oost-Nederland. De zaal was goed gevuld met ongeveer 160 landelijke leden. Dat lijkt weinig, want er zijn veel meer leden, zo’n 2400. Maar 160 deelnemers was het maximale toelaatbare aantal, meer kon en mocht er echt niet in!

Eén onderwerp tijdens deze bijeenkomst benoem ik extra. Dat is de grote vernieuwing van de huidige website van Aviornis International Nederland. Gedurende het aankomend jaar zal daar heel grondig en in vele facetten aan verbouwd gaan worden.

Na de vergadering werd door de catering van IPC Groene Ruimte een uitstekende en lekkere broodjeslunch verzorgd met soep en een broodje worst.

      

Na de lunch werd in groepen een rondleiding gegeven langs de collectie hoenderachtigen van de er naast gelegen Stichting Galliformes, gesitueerd op dezelfde lokatie. Deze stichting werd in 2015 opgericht om alle soorten hoenderachtigen te houden en te kweken. Daardoor kunnen de soorten voor de toekomstige generaties behouden blijven. Er zijn 150 soorten te zien in meer dan 250 volières.

Persoonlijk ben ik niet zo goed in het fotograferen van vogels in volières achter gaas. Maar een kleine impressie is er wel van overgebleven. Dat is het voordeel van digitale fotografie: wat mislukt is gooi je gewoon weg!

Als u er zelf was geweest, dan had u met eigen ogen kunnen zien hoe mooi deze vogelverblijven gestalte hadden gekregen door de uniforme bouwwijze. Alle volières waren qua konstruktie en materiaalgebruik gelijk. In elke volière was wel een eenvoudige beplanting en een natuurlijk ornament als een grote kei en/of een boomstronk of stam aanwezig.

Per vogelsoort was de breedte van het verblijf groter of kleiner. De drinkwater-, en voer voorziening was fraai gestalte gegeven. Evenals de mogelijkheid om bij bepaalde soorten de vervelende opdringerige mannen eventjes een tijdje van de vrouwtjes gescheiden te houden d.m.v. slimme scheidingskonstrukties.

P.s., Dat heb ik dan weer……, ik dacht altijd dat het formaat van de “famous grouse” toch echt een stuk groter was dan van de vogels die ik hier in de volières heb gezien. Maar dat zal het gevolg geweest zijn van het feit dat het glas dan vaak al wel helemaal leeg was!

Na afloop kon er in de buitenlucht en/of onder een overkapping nog even afsluitend worden nagepraat met “een hapje en een drankje”.

Deze moet ik nog even kwijt:

Dit wil ik ook nog even vermelden:

Deze zag ik onlangs langs ons huis voorbij komen. Het was er slechts nog maar 1 en die maakt nog geen zomer, maar toch!

Tenslotte nog even dit:

Namens het bestuur, Sytse Buursma, regioredakteur.

De volgende bijdrage aan deze blog is rond 7 mei.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *