Een koude start !

Een koud begin.

Ik schrijf dan al wel dat de start van het jaar 2024 koud was, maar dat was niet helemaal waar.Vóór de overgang naar het nieuwe jaar was er nog de storm Gerrit (vernoemd naar onze eigen weerman Gerrit Hiemstra), die in Engeland voor veel overlast en schade heeft gezorgd.

De overgang van 2023 naar 2024 was redelijk warm en wat nattig. De paar daaropvolgende dagen ook, maar toen zette daarna de droge en koude lucht pas door. Wat een verademing! Eindelijk eens geen dreigende donkere luchten, waaruit elk moment weer regen of een fikse bui kon vallen. Of opnieuw een storm aan de kust, genaamd Henk. Zo kregen we in een korte tijd al drie stormen voor onze kiezen!                                                                                                                                                                                                Nee, op 6 januari zag het er eindelijk heel vriendelijk en hoopvol uit.Het was een dag waarvan je kon zeggen: “Kijk, zo moet het begin van een vers nieuw jaar er eigenlijk altijd uit zien. Volop in een stralend zonnetje!”

In de avond en nacht van 6 op 7 januari 2024 kwam er bij ons een sneeuwbui voorbij, die de gehele omgeving van een dunne laag sneeuw spierwit achter liet. De dag er na en de daaropvolgende nacht verliep qua temperatuur richting het vriespunt en er zelfs al wat onder. Het werd met wat meer koudere noordoostelijke wind wel flink schraal! Dat bleef ook een paar dagen hetzelfde.

Onderstaand plaatje geeft een impressie hoe het er op de morgen van 7 januari ongeveer bij ons er uit zag.

Agenda.

De regioagenda is op dit moment nog maagdelijk leeg, maar daar kan elk moment verandering in komen. Standaard in januari of mogelijk begin februari wordt er door het regiobestuur tijd vrij gemaakt voor de jaarlijkse verplichte leden-jaarvergadering. Houd daarom één oog ( twee is mogelijk ietsje beter) gericht op uw mailbox. Want daar in kan dan een bericht verschijnen wanneer die ledenvergadering zal plaats vinden. Ook zal ik er in deze blog dan natuurlijk aandacht aan schenken!

Overlast !

In België (Wallonië) wordt de situatie rondom de wasbeer stilaan steeds nijpender. De wasbeer is een invasieve soort en mag dus bestreden worden. Deze dieren zijn bovendien voor overlast gaan zorgen.

Sinds 1980 is het dier in Wallonië al aanwezig en sinds 2010 gaat de opmars steeds sneller. Er zouden nu al tussen de 60.000 en 70.000 exemplaren aanwezig zijn! Het moeten er absoluut en beslist niet méér worden.

Dus niet buiten voederen van hond of kat, geen eten laten rondslingeren in tuinen en de kippen ‘s nachts opsluiten. Bovendien vuilnisbakken goed afsluiten en de kattenluikjes stevig blokkeren. Doordat er aan de grenzen geen hekken zijn, kunnen ze op den duur en mogelijk ook wel nu al, bij ons voor overlast gaan zorgen. Daarom volg bovenstaande aanbevelingen ook in Nederland maar gewoon op. Kan een hoop overlast verminderen!

In de war!

De nu volgende uitspraak is absoluut niet nieuw. “De natuur is in de war !!”. Dat heb ik al wel eens vaker opgeschreven. Het is dan ook niet normaal, dat om deze tijd van het jaar mensen die gevoelig zijn voor hooikoorts, nu al last krijgen van de bloeiende elzen en hazelaars.

Bij ons in de tuin, tussen het gras, zijn de wit/groene puntjes van de sneeuwklokjes en de wat grotere groene punten van de vroege narcissen al duidelijk zichtbaar!

Op internet zag ik ook al foto’s van narcissen die al veel verder en flink groter waren. Die stonden nu al te bloeien in de buurt van Waddinxveen.

Vogelgriep!

Ja, daar gaat het weer over! Ik schreef eens eerder dat de vogelgriep nu ook al heeft toegeslagen in de poolgebieden. Als het daar bijvoorbeeld de kolonies pinguïns zou kunnen bereiken ziet dat er desastreus voor deze vogelgroepen uit! Maar het wordt nu nog erger! Er is ergens daar een dode ijsbeer gevonden, die ook aan de gevolgen van dit virus is gestorven.

Het is absoluut niet te hopen dat het virus zich verder onder de aldaar levende ijsberen gaat verspreiden, want de ijsbeer populatie heeft het al zo moeilijk.

Dat de vogelgriep slachtoffers maakte onder niet slechts vogels was al een tijdje bekend.  Zoogdieren konden er eveneens door gedood worden. Zoals daar zijn bijvoorbeeld: katten, bruine beren, zwarte beren, vossen, dassen en otters.

                       

                        

                       

Zo kwam de doodsoorzaak vogelgriep al bij andere zoogdiersoorten voor.

Deze moet ik nog even kwijt:

Tenslotte dan nog even dit:

Namens het bestuur, Sytse Buursma, regioredakteur.

De volgende bijdrage aan deze blog is rond 28 januari.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *