Een jaar met prikken!

De beste wensen….

Ik weet ook wel dat het jaar 2021 nu al weer bijna 14 dagen oud is, maar daarom kan ik u vanaf deze plek best nog wel even de beste wensen voor het hele nieuwe jaar doen toekomen. Bij deze dus. Dat al uw wensen maar mogen worden vervuld en dat we samen deze vreemde en moeilijke tijd snel achter ons kunnen laten. Dat 2021 een veel minder zorgelijke tijd moge worden!

Verenigingsnieuws?

De agenda betreffende aktiviteiten is nog steeds beangstigend leeg. Aangezien ons hele land voorlopig nog wel even op slot zit zal daar ook nog wel geen verandering in komen. Later vast wel meer, maar nu nog even niet!

Hoe was het weer?

                                                 

De op twee na laatste dag van 2020 was zo’n dag, die je veel liever niet had gehad. De gehele, maar dan ook de gehele dag en een flink stuk van de avond werd ingevuld met neerslag in de vorm van regen. Ik maak zo’n dag dan altijd de vergelijking met “een natte hond”. Op diezelfde dag viel er in het uiterste noorden van ons land zowaar een beetje sneeuw. Dat is ook even  blijven liggen. Ach en verder was het gewoon nietszeggend kwakkelweer. Soms ook wat schrale, koude en stevige wind uit de noordoost hoek. Ook af en toe wat winterse neerslag en temperaturen iets onder nul. Gewoon Hollandse winter!

Hoe is er gewisseld?

Ondanks het verbod om vuurwerk te gaan gebruiken tijdens de overgang naar 2021, werd er toch hier en daar nog flink wat materiaal de lucht in geblazen. OK, wel veel minder dan andere jaren, maar toch. Helemaal rustig was het her en der natuurlijk ook niet. Ziekenhuizen kregen wel veel minder slachtoffers van vuurwerk binnen. Daarvoor in de plaats resultaten van vechtpartijen. Hulpverleners werden zo nu en dan toch ook nog weer belaagd en met vuurwerk bestookt. In onze eigen provincie ging het in Joure helemaal mis! Onverlaten, waren het verstand even helemaal kwijt. Met een tot carbidkanon omgebouwde giertank (fout) reden ze door het centrum (ook fout). Toen de inhoud van dit gevaarte schijnbaar per ongeluk plotseling ontplofte, ging het helemaal volkomen mis! Alle, maar dan ook alle ramen van een nabij gelegen hotelpand vlogen er uit. Dit zorgde voor een enorme ravage. Voor de eigenaren, die dit hotel nog maar kort exploiteerden, was de schok en de schade begrijpelijk enorm. De veroorzakers kregen door het resultaat van hun aktie hun hersenen terug. Ze gaven zichzelf aan.

Nederland nog steeds op slot!

Ja. Nederland zit voorlopig nog wel even op slot en hoe lang dat gaat duren is vooralsnog nog helemaal niet bekend. Er staat wel wat anders op stapel.

Er gaat geprikt worden!

Veel landen om ons heen zijn al begonnen en Nederland gaat ook van start. Er is nog steeds wat onenigheid en scepsis wie nu eerst aan de beurt is. Logistiek is ook het e.e.a. nog niet helemaal opgelost. Een serieus gebrek aan vaccineerders was ook nog aan de orde. Waar haal je die nou zo gauw vandaan en hoe dan verder.

Blijkbaar was daar vooraf nog helemaal niet zo over nagedacht en moest dat nog in alle haasten vlug opgelost worden. Dat kost helaas kostbare tijd!

Exotisch vogels.

Ik las laatst een artikel over de toename van exotische vogels in ons land. Eigenlijk ging het over exoten. De zogenaamde “invasieve exoten”. Vogelsoorten die hier van nature niet voorkomen (voorkwamen). Soorten die hier uit particuliere collecties zijn ontsnapt of losgelaten. Vogels die hier zijn uitgezet of op eigen gelegenheid zijn komen wonen. Ik laat u er een paar zien, waarvan sommigen hier al heel lang verblijven.

                                               

                                              

 

 

Anderen zijn nog niet zo lang in vrijheid in Nederland, zoals

                                             

                                             

                                             

De laatste, de huiskraai, was vooral te vinden in de buurt van Hoek van Holland. Een aantal jaren geleden met zeeschepen meegekomen en heeft een tijdje een kleine kolonie daar gevormd. Er is veel aan gedaan om die groep flink te decimeren en veel zijn er ook niet meer van over. Andere vogels, als bijvoorbeeld de streepkopgans, de mandarijneend en de Turkse tortel zijn er ook nog en misschien her en der nog wel een andere soort. Maar echte inheemse vogels zijn het eigenlijk niet!

Het nieuwe jaar 2021.

Afgezien van de afgelopen 10 dagen is het nieuwe jaar nog volledig vers en ligt er een hele toekomst voor ons open! We kunnen, net als op bovenstaande foto, niet ver in de toekomst kijken. Weten dus ook niet wat er ons te wachten staat. Hopelijk komen we in de loop van het jaar weer terug in een meer overzichtelijk periode. Los van alle verplichte zaken als regelmatig handen wassen (met zeep). Een afstand houden van uw medemens van 150 centimeter. Een “mondkapje”dragen bij het binnenkomen van openbare gelegenheden en/of de supermarkt. Mogelijk gaan ook na verloop van tijd alle, nu uit veiligheid gesloten zaken, weer open! Daar zullen we met elkaar nog wel even op moeten wachten.

Zo is het wel even genoeg, daarom nog even dit:

Namens het bestuur, Sytse Buursma, regioredakteur.

De volgende bijdrage zal rond 24 januari verschijnen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *