De biodiversiteit moet beter…

Biodiversiteit.

Het is zo rond de tweede helft van december van 2018 al vastgelegd en men zal er in de komende jaren voortvarend mee aan de slag: het Nationaal Deltaplan Biodiversiteitsherstel. Boeren, bedrijven en maatschappelijke organisatie’s hebben eindelijk beloofd te zullen gaan samenwerken. Als voortaan een boer natuurvriendelijk boert, levert dat een beloning op. Provincie’s, gemeenten en waterschappen gaan aan de slag met het beter beheren van dijken en bermen.

Er is in de afgelopen jaren alléén maar geoogst en de 19 hoofdrolspelers in deze materie, die het verschil konden oplossen, draaiden slechts rondjes om elkaar heen. In de afgelopen dertig jaar verdween 70% van alle insekten. Niet alleen in de landbouw moet de natuur op een hoger peil worden gebracht, ook in de openbare ruimte moet er wat gebeuren. Zo gaat de Vlinderstichting bezig met het ontwikkelen van een keurmerk voor bermbeheer.

Regiojaarvergadering.

 

Precies zoals met dezelfde regelmaat elk jaar op 31 december de jaarwisseling plaats vindt, zo is er ook elk jaar in januari van het nieuwe jaar een regiojaarvergadering. Zo’n regiobijeenkomst kent een aantal verplichte nummers, zoals daar zijn een financieel regio-overzicht van de penningmeester, jaarverslag van de sekretaris, jaarverslag van de ledenadministratie. Dit zijn nu eenmaal voorgeschreven zaken, behorende bij een vereniging. Maar als geruststelling voor de “niet liefhebbers hiervan”, dit duurt beslist niet heel erg lang, is heus zo gepiept!

Wisseling bestuurssamenstelling.

Onze huidige voorzitter René de Velde Harsenhorst gaf eerder al te kennen zijn plaats als voorzitter graag te willen afstaan aan een eventuele opvolger, omdat hij vanwege zijn drukker geworden werkzaamheden helaas nog maar mondjesmaat tijd vrij kan maken voor deze bestuursfunctie. Er wordt naarstig gezocht naar iemand die het van hem zou willen overnemen. Intussen hebben zich wel al twee leden aangemeld voor zowel een voorzitters-, als wel een andere bestuursfunctie, maar mocht u als trouw lid dat ook nog wel willen, laat het a.u.b. snel weten. De adressen van de bestuursleden staan bovenaan in de werkbalk bij “bestuur”.

Tijd voor de Nieuwjaarsborrel.

Ik schat zo in, dat na het officiële gedeelte het tijd is voor de traditionele nieuwjaarsborrel, maar dat kan ook zo maar wat later zijn. Net zoals het al een hele tijd traditie is dat de koffie/thee door het bestuur wordt betaald, is deze nieuwjaarstraditie ook voor rekening van het bestuur. Het bijbehorende borrelgarnituur is dat eveneens. Als er dan gezamenlijk een toast op het gloednieuwe jaar 2019 is uitgebracht, is het daarna tijd voor de presentatie van de voorzitter van de regio Groningen/Drenthe, Bart Wiechers.

Presentatie door Bart Wiechers.

Onze presentator voor deze avond maakte enkele reizen naar oorden wat verder weg dan Nederland. Zo was hij o.a. in Kamtsjatka, een heel groot schiereiland aan de verre oostkant van Rusland. Het gebied is 270.000 km²  groot (iets groter dan Zweden) en hij ontmoette daar een paar beren, maar zal ongetwijfeld nog wel meer foto’s van deze verre reisbestemming gaan vertonen. De hoogste berg is een nog steeds werkende vulkaan (4.75oo meter hoog). Maar er zijn nog 160 andere vulkanen meer, waarvan er ook telkens nog 28 werken. Verder zouden er nog heel veel werkende geisers zijn.

In Noorwegen heeft Bart opnames gemaakt van het Noorderlicht, een fenomeen dat slechts gedurende de winter en dan ook alleen maar ‘s avonds en ‘s nachts is te bewonderen. Eigenlijk ook alleen maar in het “hoge noorden”, maar soms, héél soms, als de conditie’s goed zijn, als alles klopt, kan men het in het noorden van ons land gedurende de wintermaanden er hier af en toe ook een kleine glimp van opvangen.

 

 

 

 

Tijdens de reis van Bart Wiechers kreeg hij heel veel noordelijke watervogels te zien. Watervogels die in de collectie’s van liefhebbers in Nederland soms ook wel eens te zien zijn, maar niet met grote regelmaat. Op de foto’s de ijseend links en de  koningseider rechts.

 

 

 

 

 

 

Twee andere eidereend-soorten zijn ongetwijfeld ook door onze spreker van deze avond in de noordelijke wateren gespot, de brileidereend links en de Europese eidereend rechts. Ook weer twee soorten die men niet zo heel vaak tegenkomt in Nederlandse Aviornis-collectie’s. De laatste van de twee wordt echter wel eens wat vaker gehouden en hier en daar  wordt er ook met succes mee gekweekt. Al met al ben ik zeer benieuwd wat Bart Wiechers ons op deze bijzondere nieuwjaars- bijeenkomst zal gaan vertellen en laten zien. Zijn lezing, destijds over IJsland, was toen echt wel spectaculair te noemen!

Nog niet genoemd, maar wel weer aan de orde…

Het allerbelangrijkste wat ik u kan meegeven: agendeer deze datum, hou hem vrij en kom met velen naar Tijnje naar de grote zaal van Café-Restaurant Overwijk op donderdag 24 januari a.s. De start is 20.00 uur en beleef het mee, het is tenslotte een avond voor leden van de regio Fryslân, speciaal voor u georganiseerd!

En dan nog even dit:

 Volgende bijdrage rond 27 januari.

Namens het bestuur, Sytse Buursma, regioredakteur.

 

 

 

 

 

 

2 Comments

 1. René schreef:

  Dag Sytse,

  Prachtig stukje weer. Het gaat je goed af zo te zien in deze moderne tijd, respect!!! Overigens een prachtige website waar wij als regio Fryslan zeer trots op kunnen zijn.

  Met vriendelijke groet,
  René de Velde Harsenhorst.

 2. Anne Bosma schreef:

  Sytse,

  Een gelikte side man, kun je trots op zijn. Verdiend veel lezers.

  Hartelijke groet,
  Anne Bosma

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *