Beetje meer herfst.

Herfst gaat verder.

               

We zijn intussen al bijna half oktober en dan is het ook wel een beetje logisch dat we wat verder in de herfst geraken. Hoewel op het moment van schrijven nog best wel aardig weer is, met redelijk aangename temperaturen, merk je toch ook wel dat er wat veranderd. We hebben al wat voorproefjes gehad. Regenbuien, wat meer wind en soms wat lagere temperaturen in de nacht. Bovendien wordt het nu steeds wat eerder donker  Kortom, we gaan verder de herfst in.

Trekvogels.

Wat ook bij de herfst hoort, is het feit dat de bekende trekvogelsoorten uit ons land verdwijnen, of je dat nou leuk vind of niet. Van hun kant wel te begrijpen, want hun voedsel is hier binnenkort helemaal op. In zuidelijker streken is dan nog volop te vinden. Ik zag ze in de periode, zo vóór 1 oktober j.l., in groten getale aan de achterzijde van bomen, boompjes en struiken foerageren. Het waaide namelijk toen nogal en dan zijn aan de achterzijde, in de luwte, de meeste vliegende insekten te vangen. Echter, na 1 oktober was de gehele club vertrokken!

Wel weer terug!

Terug van weggeweest. Ik vertelde u in het afgelopen voorjaar van de merelman, die toen regelmatig in het topje van de oude perenboom uit volle borst hun gezamenlijke territorium aan het verdedigen was. Er was zelfs een foto bij.

Dat was niet deze foto. Na een nest jongen te hebben grootgebracht, kwam de lange en droge zomer en waar ze toen waren weet ik echt niet. Elk jaar is er wel een koppel in onze tuin, sommige jaren ook wel eens twee koppels. Ze houden zich dan overigens wel keurig aan elks territoriumgrenzen. Maar ik ben blij nu weer een span te hebben gezien.

Wespen.

Maakt niet uit hoe oud je wordt, je leert altijd wel weer wat bij.

Wespen maken nesten van afgeknaagd hout, dat ze vermengen met hun speeksel. De koningin legt daar eieren in en daaruit komen dan larven. Dat worden werksters. In het begin voedt de koningin nog alle larven en als er genoeg werksters zijn uitgekomen, nemen die het zware werk over.

Werksters voeden de larven met insekten, waarna de larven een zoete stof afscheiden. Daar leven de werksters dan weer van. Maar als in het najaar de gehele cyclus is afgesloten, raken de overgebleven werksters zonder eten. Dan gaan ze op zoek naar zoet voedsel en dan is voor hun een glaasje limonade op de tuintafel een lekkernij. Maar een appel is dat ook en zo zijn er meer dingen; als het maar zoet is.

Deze laatste foto maakte ik zelf, toen ik zag hoeveel vliegen, groot en klein, door de bloeiende bloemen van de klimop werden aangetrokken. (klimop bloeit nu, in de herfst dus) Er zaten niet alleen heel veel vliegen op, maar ook veel wespen. Toen wist ik waar de overgebleven werkwespen hun zoet voedsel vandaan haalden, als er geen limonade op tafel stond. Weer wat bijgeleerd.

Deze foto moest ik even kwijt.

Vogelgriep:

Plotselinge en ongekende uitbraak van de gevaarlijke variant onder zeevogels op het eiland Foula. Het eiland Foula ligt in het noorden van Schotland en daar leeft een wat zeldzame roofmeeuwensoort. Deze vogels zijn getroffen door de vogelgriep en 2/3 van de gehele populatie leeft intussen niet meer.

Bovenstaande vogel is niet de daar levende soort, maar lijkt er wel op.

Tot nu bleven vogels die veel op zee leven veelal gespaard voor de gevreesde ziekte, maar dat blijkt nu definitief te zijn veranderd. De gevaarlijke variant van vogelgriep blijkt ook voor mensen gevaarlijk te zijn. Sinds 2003 zijn er wereldwijd al 863 met dit virus besmet geraakt en daarvan zijn al meer dan de helft overleden.

De Europese gezondheidsdienst vertelde dat deze gevaarlijke ziekmakende variant zich al heeft verspreid over 37 landen in Europa; van Spitsbergen tot Oekraïne.

Sinds de epidemie vorig jaar (2021) is begonnen, zijn er in Europa 2467 aanvallen onder pluimveevogels gemeld. In totaal werden er uit voorzorg al 48 miljoen vogels geruimd.

Er werden ook 3573 gevallen van het virus gemeld onder wilde vogels.  In Europa is de besmetting van mensen niet aanwezig en een risico voor de volksgezondheid is daarom laag.

In ons hele land is sinds kort de ophokplicht weer van kracht geworden. De duizenden dieren die nu uit voorzorg zijn geruimd kwamen uit degelijke grote kippenschuren en waren in principe juist wél opgehokt. Daar, voor die grote hoeveelheid pluimvee, heeft die ophokplicht dus eigenlijk helemaal niet geholpen.

Waar helpt die ophokplicht dan wel voor/tegen?

Als fervente pluimveeliefhebbers, met een mooi toompje kippetjes, zoals op bovenstaande foto, hun dieren ‘s nachts in het nachthok opsluiten (gaan ze als het begint te donkeren vanzelf wel in), dan zijn ze gedurende 16 van de 24 uur opgehokt. De overige 8 uur zou dat dan ook nog moeten? Wie kunnen ze dan besmetten?

Plotseling:

Daar was de wilde vogel plotseling, op zondagmorgen 9 oktober. Tenminste, deze kwam wel ineens heel onverwachts. Voor mensen, die in een meer bosrijke omgeving wonen zal het wel heel gewoon zijn. Voor ons, bewoners van het Friese platte weidelandschap, met heel veel gras om ons heen, blijft het een unicum!

Andere jaren kwam er ook nog wel eens eentje voorbij. Er vloog zich ook nog wel eens een exemplaar dood tegen het keukenraam. Maar gemiddeld blijft het hier een ietwat zeldzame verschijning.

Nu wat anders, dan nog even dit…

Namens het bestuur, Sytse Buursma, regioredakteur.

De volgende bijdrage aan deze blog is rond 23 oktober.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *