Alles Blijft Anders !!!


Het  weer.

 Het weer is soms nog best wel goed te noemen, al is het soms ook nog best wisselvallig geweest, met veel wind en regen, het leek wel even herfst! Net zoals in de vorige bijdrage aan deze site was er nu ook weer een hoogtepunt qua temperatuur te melden. Donderdag 19 april was dit jaar de warmste dag van deze maand met een temperatuur boven de 20°C, sinds de metingen zijn vastgelegd in 1901. De eerste meidagen blinken ook weer uit, met heerlijk zomerse temperaturen!

Bloesem.

Als deze boom in bloei staat, dan is het echt voorjaar. In de Betuwe zullen nu alle fruitbomen ook wel hun mooie bloesems tonen, maar de Japanse sierkers spant toch wel de kroon. Als de knoppen nog net niet open zijn, hebben ze een donkerroze kleur, bijna tegen het rood aan, maar als dan alle bloemen open staan, is de boom net een ballerina met een hele grote roze dansjurk aan. In Japan zijn bloeiende kersenbomen een onderwerp van verering. Wij hebben er al jaren eentje in onze tuin. Deze staat nu ook in volle bloei en zo aan het begin van mei, rond de Bevrijdingsdag, is het een mooie, steeds terugkerende, traditie. Het is een prachtig gezicht maar helaas van korte duur en dan sneeuwt het roze blaadjes!

De Wolf….

We hebben het op deze website al wel vaker over de wolf in Nederland gehad en dat is natuurlijk ook niet zo gek, want het is nu een fenomeen geworden, waarover het laatste woord nog lang niet is gesproken. In onze buurland Duitsland zijn de boeren het intussen al lang zat en willen heel graag af van het jachtverbod op de wolf aldaar. Het dier mag dan nu wel beschermd zijn, ze vormen wel een steeds groter wordende bedreiging voor de door de Duitse boeren gehouden landbouwhuisdieren.
Na een afwezigheid van 130 jaar zijn er nu in Duitsland al 1000 wolven en dat aantal zal alleen maar oplopen. Het is natuurlijk ook niet zo gek, dat de boeren daar steeds bozer worden, als je bedenkt dat er bij een plaatsje, ergens in het Zwarte Woud, een vreselijk bloedbad heeft plaatsgevonden. Méér dan 40 schapen werden daar gedood en/of zwaar verwond en nog een onbekend aantal zijn verdronken in de langsstromende beek. In Nederland hebben we op zich al genoeg predatoren, daar hoeven de wolven echt niet aan te worden toegevoegd. In de Scandinavische landen Noorwegen en Zweden hebben ze de regels al veranderd; daar worden de wolven nu druk bestreden en achter de broek gezeten met het geweer, omdat het er daar ook al veel te veel zijn geworden. In het Europese parlement zal het mogelijk bestrijden van de wolf binnenkort ook een agendapunt worden.

 Een door mij eerder geplaatste “grappige” uitspraak betreffende de mogelijkheid, dat er zo maar ook een wolf in Appelscha op zou kunnen duiken, bleek waarheid te zijn geworden. Mijn opmerking was er een van: “niets is wat het lijkt ”! Zo zie je maar, hoe snel kan het gaan! Zo zijn ze er in heel veel jaren nooit geweest en zo zijn de bossen van deze plaats ineens onveilig terrein. Ik sprak laatst iemand die zich afvroeg of een wandeling met de hond door het bos nog wel veilig kon worden afgelegd. Je weet natuurlijk maar nooit, wolven zullen de mens wel mijden, wordt er gezegd, maar schapen, daar lopen ze echt niet angstig met een grote boog omheen. De Appelscha ’se wolf had in de buurt, voordat deze was waargenomen, al wel weer 4 schapen vermoord!

Politiek….

 

In mijn bijdrages aan deze website heb ik het liever niet over politiek, omdat nou eenmaal iedereen een andere kijk heeft op diverse zaken en het vaak heel persoonlijk is. Heel soms “loopt het mij echter wel eens over de hoge schoenen” en wil ik wel iets kwijt en niet uitsluitend uit emotionele gronden! Als u dit leest en intussen fervent lid bent van de Partij voor de Dieren kan ik u alleen maar zeggen: stop daarmee! Kies een andere partij! Een partij die van plan is véél méér voor de weidevogels te willen gaan doen dan de P.v.d.D. Deze laatste partij zegt een partij te zijn vóór de dieren, maar is er eigenlijk tegen.. Dat moet ik natuurlijk uitleggen: U ziet twee plaatjes, een van een grutto en een van een vos. Volgens de Partij voor de Dieren is het beter dat de grutto (in onze provincie “de Koning van de Weide genoemd) uitsterft, dan dat er op vossen en andere predatoren gejaagd moet worden om de populatie weidevogels te beschermen en te behouden. Daar zit de P.v.d.D. dus in een flinke spagaat, deze partij heeft het er dus echt moeilijk mee en roept dan noodgedwongen maar wat! Maar daar moeten ze mee uitkijken, want het kan je zo maar leden kosten. Natuurlijk, het is nooit leuk om predatoren achterna te moeten zitten en ze te doden. Echter het ideale biotoop voor weidevogels is al zo klein en zo slecht, dat alles wat er nu leeft en probeert groot te worden zal boven alles tot het uiterste moeten worden beschermd. Het kan toch niet zo zijn dat predatoren de gesubsidieerde weidevogels gratis mogen opvreten en dat ze daarmee wegkomen en nog beschermd worden ook?
Wij, als leden van Aviornis, weten wel dat het zo niet werkt!

Wij gaan er even tussenuit….

Traditiegetrouw gaan we half mei “op zomerreces”. Zeg maar gewoon op zomervakantie, of druk zijn met het verzorgen van jonge dieren, het onderhouden van de tuin of huis en haard, het kan van alles zijn. Je kunt ook zo maar ineens compleet wat anders gaan doen, zoals dagjes uit, pretpark, dierentuin, musea etc. Hoe dan ook, we gaan er even tussenuit en nieuwe bijdragen aan deze website zijn er dan ook niet te verwachten, niet eerder dan begin september.

In die “rustige” zomerperiode zal er aan deze website worden gewerkt en wel dusdanig, dat e.e.a. een ander aanzien krijgt, er anders komt uit te zien. Deze, u zo vertrouwde, website gaat op de schop!

Of onze website in deze zomerperiode zo nu en dan even niet is te bekijken, kan ik nu niet zeggen. Op zich zou dat ook niet erg moeten zijn, want er komt toch even geen nieuws tot begin september. Er zal dus aan deze site worden gewerkt, anders gezegd en in het Engels: “under construction”.

Duidelijk is wel, dat we onze website, na een periode van 12 jaar, een ander gezicht gaan laten geven. De reden dat we dit doen is simpelweg noodgedwongen van organisatorische aard. Onze huidige webmaster Jan Eissens, heeft ons al 12 jaar geholpen (maar we werkten al veel langer samen) om onze website er zo onberispelijk uit te laten zien zoals die er altijd uit zag, flitsend dus! Hij heeft in de tussentijd zo enorm veel vrije tijd gekregen, dat hij en zijn vrouw er soms een paar maanden op uit trekken, met de boot, naar verre oorden! In die periodes kan hij ons niet helpen met onze website en zullen we het dus zelf moeten gaan klaren.
We gaan daarom deze website vernieuwen, dat doen we niet alleen, daarvoor krijgen we hulp. Hoe het er op termijn allemaal uit komt te zien, daar kan ik nu nog geen zinnig woord over zeggen. Ik weet al vast wel dat voortaan, na de aanpassingen, onze website ook te zien zal zijn op uw smartphone.

Hopend op een paar maanden fantastisch mooi zomerweer, wens ik u een hele fijne vakantie!

Namens het bestuur, Sytse Buursma, regioredakteur

1 Comment

  1. meije wink schreef:

    mooie nieuwe website meije

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *