Hoewel het nazomeren nog gewoon door gaat, valt er zo nu en dan al wel wat van de boom. Onze laatste appelboom (er stonden ooit vier fruitbomen op een rij) laat nu af en toe wat blad vallen. Niet slechts blad, ook regelmatig een appel. Maar je kunt merken dat het een oude boom aan het worden is, want de hoeveelheid fruit wordt wel wat minder. Dat deze boom nu blad laat vallen komt omdat het een wat langere tijd droog is. Dan begint ‘ie daar mee. Aan de andere kant is het natuurlijk ook het begin van de herfst. Dus er zal nog wel veel meer overal van af gaan vallen.

Bovendien is het ‘s avonds al steeds eerder donker, de dagen worden korter. Daarnaast is de allereerste nachtvorst (vorst a/d  grond) al geconstateerd. In Woensdrecht werd rond 07.00 uur -0,1ºC gemeten op dinsdag 21 september j.l. Dat is gemiddeld een week eerder dan normaal. Want dat is vaak zo rond 28 september.

Verenigingsnieuws.

Het verenigingsnieuws staat nu even op een heel laag pitje. Wilt u ook weten waarom? Lees dan de het verenigingsnieuws uit de vorig bijdrage er nog maar eens op na. Afgezien van de onlangs gehouden ruilbeurs, staat er voorlopig niets te gebeuren.

Op de valreep het laatste nieuws van de ruilbeurs, georganiseerd door ons regiobestuur. Er waren veel vogels, in vele soorten. Bezoek was er ook, ook veel en velen daarvan waren jongeren; dat is alleen maar mooi! Leden van andere regio’s heb ik ook gezien. Mooi dat deze mensen de moeite nemen even naar onze provincie op en neer te reizen. Was het dan alleen maar koek en ei?

Klein smetje?

Nee, een klein smetje op het geheel moet mij van het hart. Ik zag het en anderen zagen het ook. Bezoekers die de deur uitlopen met in elke hand twee watervogels. Vastgehouden aan de vleugels i.p.v. ze even in een transportbak te doen. Eenmaal buiten kan een toevallige voorbijganger daar tegenwoordig zo maar een foto van maken. U weet allemaal, als dergelijke plaatjes dan de sociale media hebben bereikt, wordt het heel moeilijk om van de slechte naam af te komen. Ik begrijp ook wel dat het organiserende bestuur niet overal tegelijkertijd de aandacht bij kan hebben. Maar zo’n georganiseerde vogeluitwisseling (één van de belangrijke doelstellingen van onze vereniging!) moet wel een goede naam behouden! Dus een vrijwillige toezichthouder opstellen bij de uitgang, na afloop van de beurs, zou zo’n goede naam heel gemakkelijk kunnen waarborgen!

Rust!

Tijdens de najaarstrek, (maar eveneens in het voorjaar natuurlijk) is het Waddengebied een rustgebied voor veel vogels. Ze hebben dan veel rust en ruimte nodig. Veel van de soorten hebben het moeilijk in hun voortbestaan. Soorten als kluut, Noordse stern en scholekster hebben een laag broedsucces. Daardoor komen er niet genoeg jongen om hun populatie in stand te kunnen houden.

Rust en ruimt is voor deze vogels dus heel belangrijk. Helaas worden deze vogelsoorten regelmatig verstoord en opgeschrikt door recreanten. Die weten niet dat ze deze vogels onbedoeld laten opvliegen. Dat opvliegen, verder vliegen en een nieuw rustpunt zoeken kost kostbare energie. Deze energie hebben ze nu juist zo nodig om later verder te kunnen trekken.

Er gaat wat fout!

Wat zit de kraanvogelpopulatie in Nederland nou dwars? Waar hebben ze nou last van? Op een rijtje: van de mens, van stikstof en gek genoeg van drones!

Ons land telt al 46 paren kraanvogels in 2021, waarvan 40 een broedpaar werden. In totaal werden er 36 kuikens geboren, waarvan er 21 uitvlogen. Dat aantal is behoorlijk meer dan het totaal van 12 van vorig jaar.

In het gebied tussen Fryslân en Drenthe gaat het goed; 28 broedpaar en 15 uitgevlogen kuikens. Het Fochteloërveen is heel belangrijk voor de kraanvogel. Er woonden 9 broedparen met 12 kuikens, waarvan er 6 groot werden. Het Drents Friese Wold had 4 broedparen met 2 uitgevlogen jongen. Bij Oldeberkoop, op de Dellebuursterheide heeft een broed niets opgeleverd.

Dat het goed gaat in het Fochteloërveen is vooral te danken aan een grote groep enthousiaste vrijwilligers. Vijf vrijwilligers  volgen dagelijks gedurende het hele seizoen de vogels en de mensen. Ook surveilleren er bij toerbeurt een 30 tal mensen. Verder waren er in Nederland nog kraanvogels te vinden in Overijssel en Gelderland. Hier waren 11 broedparen, die 6 kuikens hebben grootgebracht. In het grensgebied tussen Noord-Brabant en Limburg, in de Peel, waren 3 broedparen maar die kregen geen jongen.

Vooruitziende blik?

Had ik nou in de bijdrage aan deze blog van 1 augustus j.l. (“Vakantie voorbij, zomer nog niet”) echt een vooruitziende blik? Had ik daar zo maar een bijzondere gave? Welnee, gewoon een goede portie gezond verstand, zoals u dat allemaal wel eens hebt. In die bijdrage van vlak na de vakantie refereerde ik aan het gevaar van de alsmaar uitdijende populatie wolven.

Dan kun je zo maar plotseling gelijk krijgen. Want wees maar eerlijk, dit stond er aan te komen! In België, bij Meeuwen, heeft onlangs een wolf (meerdere wolven?) twee Shetlander pony’s doodgebeten. Voor zover bekend was dit de eerst aanval van een wolf (wolven) op andere landbouwhuisdieren dan het schaap. Als je als mensen een goed draagvlak voor de wolven wilt hebben, zal het zo niet moeten gaan.

In de gemeente Oudsbergen, slechts een paar kilometer van de Nederlandse grens, heeft dat incident plaatsgevonden. In deze gemeente ligt ook Meeuwen. Maar het blijkt nu al vele malen ernstiger te zijn. Zeker 50 stuks vee is al door een roedel wolven gedood. Allerlei dieren vielen daaronder. Van Alpaca’s tot pony’s.

Dat het een roedel wolven geweest moet zijn is wel duidelijk. Een jonge koe (vaars) krijg je niet gemakkelijk als eenling wolf te pakken en gedood. Veel van de beenderen van het dier waren net zo afgekloven zoals leeuwen dat doen.

Het zou nu heel goed zijn, dat de Nederlandse Partij voor de Dieren zich ook eens achter de oren gaat krabben en gaat nadenken. Want hoe bescherm je nou vee van particulieren in Nederland?  Zeker is wel dat zo’n dier als een jonge koe al in stukken is gescheurd voordat het helemaal goed en wel en echt dood was en niets meer voelde! Daar hebben zich echt hartverscheurende taferelen afgespeeld. Als Partij voor de Dieren wil je dat natuurlijk altijd voorkomen, toch? Daarom heet je toch ook zo?

Het dorpje Meeuwen ligt in een eindeloos glooiend landschap, met weilanden, maisvelden heuvels en veel bos. Een ideaal gebied voor een roedel wolven. Hoe lang gaat het hier nog duren, voordat er door een roedel hongerige wolven een jong kind op een fietsje of een eenzame wandelaar tussen de maisvelden wordt gepakt? Hoeveel fantasie is daar nou nog voor nodig?

De bewoners van dit gebied zijn er nu helemaal klaar mee en zijn een protest begonnen, want het gaat nu van kwaad tot erger.

Zo en dan toch nog maar even dit:

Namens het bestuur, Sytse Buursma, regioredakteur.

De volgende bijdrage aan deze blog is rond 10 oktober.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *