Aangenaam zomers vervolg!

Het meeste gras is nu wel gemaaid.

Bijna al het gras in de landerijen rondom ons heen is er nu wel af. De veehouders hebben met man en macht de “eerste snede” geoogst. Oostelijke wind, strak blauwe lucht, mooi drogende weer en geen dreiging van regen. Wat kon er dan nog mis gaan? Niks eigenlijk, dank zij een hoge druk gebied boven ons land, wat wil je nog meer! Wij, hier in het Noorden, zaten dagenlang in de meeste zomerse warmte! In de rest van Nederland was het overal beduidend koeler !!

Vogelgriepdreiging.

Een jong meisje voert de eendjes aan de rand van een vijver in een stadspark. De daar levende half wilde stads eenden komen graag het gestrooide voer ophalen. In hun kielzog nemen ze ook nog wat net aangekomen wilde soortgenoten mee.  Of nu één, twee of drie van die vogels vogelgriep hebben is niet te zien. Maar het meisje loopt wel de kans “poep aan je schoen” mee te nemen naar haar woonomgeving en daar anderen mogelijk te gaan besmetten!

De Wereld Gezondheids Organisatie maakt zich zorgen. Zij zegt: “Vogelgriep vormt een pandemie onder dieren wereldwijd”. Het is nu niet meer zo, dat deze ziekte alleen maar onder vogels is aan te treffen. Veel zoogdieren kunnen er ook door besmet zijn.

Zo ook onlangs, koeien en daardoor een mens. Het zal mogelijk wel niet lang meer duren, dat mensen elkaar ook kunnen besmetten, als het virus zich daaraan heeft aangepast. Vooralsnog liepen mensen het virus op via besmette vogels!

Kijkplek.

Op bovenstaande foto staat een span wilde eenden op de rechterkant van het dak van onze schuur. Ze staan uit te kijken over het weiland er achter en de landerijen daar weer achter. Maar eigenlijk moeten ze meer naar links, want dan kunnen ze beter in de gaten houden of ze al op onze eendenvijver terecht kunnen.

Kunnen ze dan daar dan nu niet terecht?  Neen. Daar huist intussen een ander koppel wilde eenden en die tolereren overdag geen anderen. Dus moet je als stel bivakkeren op het dak van onze schuur. Dat doen ze net zo lang, totdat het bazige koppel vertrekt om de nacht elders door te brengen. Dan neem het stel “dakzitters” de vijver voor de nacht in bezit.

Bezet!

In het Kultuurpark “De Hout”, in de buurt van Alkmaar zou het bevrijdingsfestival worden gehouden. Maar dat kon daar niet plaats vinden.

Vanwege meerdere nesten ( er zijn daar 8 nesten van lepelaars gevonden)  is het festival toen naar een andere lokatie verplaatst.

Verfballetjes!

Op de Veluwe mag voortaan met een paitball-geweer op een al te vriendelijke geworden wolf worden geschoten.

Via pijnprikkels wil men zo de wolf laten merken dat de mens gevaarlijk is! Een zeer gevaarlijke wolf mag uiteindelijk worden gedood. (N.B. maar dan met een ander wapen!).

De Stichting Faunabeheer komt in opstand. Is nu een rechtszaak tegen het gebruik van het balletjes geweer begonnen. Deze stichting doet dat steevast altijd, zodra iemand maar het woord “geweer” heeft gebruikt! De rechter heeft nog veertien dagen nodig om tot een uitspraak te komen.

Droogte…

Extreme droogte in Zuid-Europa drijft de steltkluten verder naar het noorden. In het Lauwersmeer, in onze provincie, zijn zo’n 24 stuks te zien. Zoals afgelopen week, maar ook al in andere jaren.

Deze moet ik nog even kwijt…..

En dan nog even dit:

Namens het bestuur, Sytse Buursma, regioredakteur.

De volgende bijdrage aan deze blog is rond 02 juni.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *