Aangenaam, wisselvallig en zomerstop.

Aangenaam maar wisselvallig.

Buiten zitten was telkens geen probleem, maar… je moest wel blijven opletten. Want in deze laatste week van de maand mei kon er zo maar een bui uit vallen.

Dat waren dan geen gewone buien, maar van die hele pittige. Daar kwam dan zo maar in korte tijd heel veel water naar beneden. Mocht je dan nog gedacht hebben: ” het zal wel een beetje meevallen”, dat deed het dus uiteindelijk helemaal niet! M.a.w. in een mum van tijd héél véél!

Deze spreuk bleef ook overeind….!

Zulke volks/tegeltjes-wijsheden blijken in de praktijk al generaties lang waardevol te zijn en kloppen vaak ook wel !

Nat !

De afgelopen meimaand (van 2024) kon nog wel eens een zeer natte zijn geweest, want er is zo nu en dan her en der nog al wel eens wat gevallen.

Door al die nattigheid zijn er vaak ook veel vocht minnende dieren in het zicht, zoals veel slakken. Op sommige plekken schijnt het dit jaar een heuse slakkenplaag te zijn.

Andere jaren was de meimaand soms wel eens behoorlijk aan de droge kant, maar deze van 2024 is dat beslist niet geweest!

Vogelgriep.

Bovenstaande opname  laat eens zien welk gevaar vogelgriep kan zijn, als er op een dergelijk moment besmette vogels rondom zo’n voedermoment komen rondlopen. Als besmette (half) wilde watervogels nou eens knalgeel zouden verkleuren als gevolg van die besmetting, dan kon zo’n persoon nog wel eens opstaan en weglopen. Maar dan was het mogelijk toch al wel wat te laat geweest en zat er al wat besmette “poep aan de schoen”, die thuis mogelijk z’n eigen pluimvee zou hebben kunnen besmet.

Maar er is een mogelijk eindelijk een doorbraak…

Binnenkort zal er begonnen worden in twee pluimveestallen jongen kuikens te voorzien van een anti-vogelgriep-virus inenting. Deze entstof is goedgekeurd en zal nu in een praktijkproef worden gebruikt. Onderzoek zal doorgaan in 2025 en als zal blijken dat de resultaten waardevol zullen zijn kan er mogelijk dan ook wel snel aan een vaccinatie voor grotere groepen worden begonnen.

Op bovenstaande foto staat slechts een klein aantal als indicatie. In werkelijkheid is de hoeveelheid geënte eendagskuikens 180 maal meer.

We moeten nu in het achterhoofd houden, dat er wel degelijk wat zal moeten gebeuren, aangezien de vogelgriep niet meer slechts bij vogels voor komt, maar ook al bij koeien. Voor de tweede keer op rij is in Amerika een mens besmet door een koe. Als dat zo door gaat en veel zoogdiersoorten lopen straks met het beruchte virus rond, kan er binnenkort zo maar sprake zijn van een regelrechte pandemie!

Regio-agenda:

Tot nu toe is de regioagenda nog even leeg, maar daar zal op termijn vast wel verandering in komen. Houdt daarom ook uw inbox van uw mail in het zicht, want er kan zo maar wat nieuws in komen te staan.

Zomerstop:

Wij lassen even een pauze in; we gaan er even een paar maanden tussenuit, maar niet helemaal!Mocht er onverhoopt plotseling nieuws te voorschijn komen, waarvan u beslist op de hoogte moet worden gebracht, dan zal dat gebeuren.

De “slider”, u weet wel die drie verschuivende foto’s boven aan de website, wordt wel elke week zo mogelijk op zaterdag vervangen. Anders wordt het allemaal wel heel erg saai als er helemaal niks veranderd !

Maar verdere wetenswaardigheden zullen niet eerder verschijnen dan halverwege de maand augustus.

Opmerkelijke gebeurtenis!

Ik bracht u een tijdje geleden op de hoogte omtrent de website van Vogelbescherming Nederland.

Deze website: “Beleef de Lente” met een scala aan nesten van diverse vogels waarbij een camera is geplaatst en een infraroodverlichting, zodat u er ook bij nacht naar kunt blijven kijken.

Welnu, bovenstaande foto heeft er uiteindelijk niet zo veel mee te maken, maar eigenlijk ook weer een beetje wel! Het koppel merels had pas laat een nest gemaakt, eieren gelegd, uitgebroed en er waren ook al jongen.

Mooi om te zien dat ze zo nu en dan werden gevoerd en dat de kleine vogeltjes langzamerhand steeds groter werden.

In een andere bijdrage aan deze blog schreef ik dat het van heel groot belang is dat de huiskat om deze tijd van het jaar zo veel mogelijk niet naar buiten komt, omdat er overal jonge vogels te voorschijn komen. Jonge vogels zijn vaak in het begin nog niet helemaal aangepast aan de grote regels van de natuur. Zijn dus maar al te vaak voer voor het “huisdier”kat!

En dat is er nu precies gebeurt, uitgerekend bij het koppel merels. Het nest dat was voorzien van een duidelijke camera werd op enig moment compleet geroofd en leeggegeten door een kat uit de buurt. Heel vogel minnend Nederland keek mee. Heel vogel minnend Nederland weet dat het zo niet moet en dat zo niet hoort te gaan. En toch gebeurt het wél!

Het zal heus niet de allerlaatste keer zijn dat het geliefde huisdier een streepje te ver gaat.

“Ja,  hij is heel erg lief, ook in huis. Zit heel graag bij iedereen op schoot. Vind ie heel prettig. Maar het vogeltjes vangen kan ik hem maar niet afleren. Het is natuurlijk gedrag. Het is het aard van het beestje hè?!”

Mijn antwoord hierop:”Geen commentaar !!

Nog een keer die wolf !

De betreffende, veel te tamme wolf, welke uit een “paintball geweer” met verfballetjes had moeten worden beschoten, heeft nog even rust. De rechter heeft besloten dat het toch nog even niet mag, omdat de zaak nog niet goed is onderbouwd en wolven nog steeds een volledige bescherming genieten.

De regering is er nu over aan het nadenken om toch op termijn de regels omtrent volledige bescherming uiteindelijk wat te gaan versoepelen. Net zoals dat al in andere landen om ons heen is geregeld. In Zweden, een veel groter land, mogen bijvoorbeeld wolvenpopulaties zo nu en dan wel worden uitgedund.

Gespot.

Deze vogels zijn natuurlijk absoluut niet nieuw voor u. Ze komen overal voor en u komt ze wel overal tegen. “De Spreeuw”. Ik doe er even een foto bij:

In de afgelopen periode, zo rond de maand mei ziet u er wat minder, hetgeen niet zo gek is, want dan zit de helft van de populatie op eieren. Maar in mijn beleving komen er dan dus begin van de maand juni plotseling zo maar veel meer spreeuwen in beeld.

Het was nu nog maar eind mei, maar ik heb al een stel met een paar jongen gespot !

Dat is ook logisch, want de nu vliegvlugge jongen komen met de ouders mee de landerijen in, als die voedsel gaan zoeken. Zag u voorheen maar 1, dat kunnen er nu zo maar 6 of 7 bij elkaar zijn. Overal waar pa en ma naar toe gaan, volgen de jongen. Want daar waar die zijn, is eten te krijgen.  Over niet al te lange tijd leren de jonge spreeuwen hoe ze zelf voedsel kunnen vinden. Dan kunnen de spreeuwengroepen nog wel eens veel groter worden.

Deze moet ik nog even kwijt:

En dan nog even dit:

TENSLOTTE:

Wij gaan er even tussenuit. Als alles gaat zoals het moet gaan, zijn we halverwege de maand augustus weer terug !!

Namens het bestuur, Sytse Buursma, regioredakteur.

De volgende bijdrage aan deze blog is rond 11 augustus.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *