In de nacht van 22 op 23 november heeft het in het noorden op grote schaal in de nacht wat gevroren. In het open veld waren de weilanden even geheel wit. Het koudst werd het in Eelde. Daar werd een temperatuur van -3,2 °C gemeten. Een paar dagen later, op de avond van 28 november, werden voor het eerst op de wegen rondom ons, zout gestrooid. Maar dat was in zijn geheel niet zo heel bijzonder. Want het was in het hele land de eerste strooi-aktie van dit seizoen.
Landelijk werd er 2,5 miljoen kilogram zout op de wegen verstrooid!
Op de eerste dag van december 2021 waaide het stevig en werd er aan de kust windkracht 8 en soms 9 gemeten. Zo werd de eerste winterstorm van dit seizoen een feit.
Aan bovenstaande tekst weinig toe te voegen. Er is wel al voorzichtig een regionale leden-jaarvergadering gepland, maar in deze onzekere tijden eerst januari maar eens afwachten.
In het zuidwesten van Drenthe, in het nationaal park “het Drents Friese wold”, is d.m.v. wildcamera’s een wolvenpaar vastgelegd. Er was al wel een vermoeden dat het daar in de buurt niet helemaal pluis was. Er waren al schapen en een kalf dood gevonden. Als het werkelijk een koppel zal blijken te zijn, dan zullen er op termijn ook wel welpen komen.
Vanaf 28-11 gaat Nederland voor een groot deel ‘s avonds na 17.00 uur weer helemaal op slot. Dat heet dan een tijdelijke “lock down”, want ‘s morgens op 05.00 uur gaat dat slot er weer af. Hoe lang dit gaat duren? Net zo lang tot het aantal besmettingen met het coronavirus drastisch is afgenomen. In ieder geval eerst tot half december.
Sorry, een leuk koppie helpt helaas niet, het mond en neusmasker is voortaan bijna overal weer verplicht, net als het veelvuldig handen wassen met zeep en de anderhalve meter afstand regel.
Voorafgaand aan de invoering van bovenstaande oude basisregels en de nieuwe toevoegingen braken er heel heftige rellen uit in grote steden zoals Rotterdam, Leeuwarden, Groningen en Den Haag.
Bovenstaand plaatje geeft een beeld van protesterende mensen. Uiteindelijk was het natuurlijk een soort protest tegen de verregaande coronamaatregelen, maar dan overal vele en vele malen erger. Er werden veel onnodige vernielingen aangericht en hulpverleners maar ook de politie kregen het heel zwaar te verduren. Zelfs zo zwaar, dat de aanwezige politiemensen, belast met de handhaving van rust en orde, zich heel erg bedreigd en in het nauw gedreven voelden en naar hun dienstwapen heeft gegrepen.
Het zal natuurlijk nooit de bedoeling zijn geweest, maar in tijden van nood gebeuren er soms heftige dingen. Als een aantal agenten bedreigd is geworden door een menigte, die er op uit is om heel erg te gaan uithalen, dan is het te begrijpen dat ze zich noodgedwongen hebben moeten gaan verdedigen. Er is met hun dienstwapen soms bewust op kwaadaardig rellende jongeren geschoten.
Het fazantenboek is een speciale uitgave van Aviornis International Nederland en ook alléén daar te verkrijgen. Het is een dik boek met 720 pagina’s. Ruim 1300 werkelijk prachtige foto’s verlevendigen dit speciale boek. Voor de echte fazantenliefhebber is dit een “must have”, waar al een paar jaar naar uitgekeken is. De titel van het boek: “Het houden van fazanten”, zegt al heel veel en onder die titel staat: “Emotioneel betrokken zijn bij je vogels. Van hobby tot passie”.
Deze dikke pil bevat twee delen, met in het eerste deel o.a. het bouwen van verblijven, de aanschaf van de fazanten en waar je zoal op moet letten etc. Verder wordt ook in dat deel de opfok uitgebreid beschreven.
In het tweede deel worden alle soorten en hun ondersoorten, waar ze vandaan komen en hoe te houden, beschreven. Deze Aviornis uitgave zal, net als het eerder uitgekomen watervogelboek, verkrijgbaar zijn voor € 59,95.
Als alles mee zit, (en als alles meeloopt heb je een optocht!) is dit zeer fraaie naslagwerk rond deze tijd, na Sinterklaas, in de regio’s beschikbaar.
Mocht u belangstelling hebben voor dit mooie fazantenboek, stuur dan een mail naar onze penningmeester Bauke van der Heide, heideb@knid.nl of bel tel. 06 18466966. Mogelijk hebt u dan een schitterend fazantenboek als kerstkado.
Sinds 2012 zijn er nog maar een paar (2) korhoen hanen en een paar hennen over op de heidevelden rondom de Holterberg. Jaarlijks worden er zo’n 25 in Zweden gevangen en op de Sallandse heuvelrug weer losgelaten. Eigenlijk is het onbegonnen werk, omdat door allerlei oorzaken de stand van de korhoenders niet vooruitgaat. Te weinig insekten voor de kuikens, waardoor die uiteindelijk verhongeren.
Maar predatoren, als vos en havik lusten er ook wel een paar en door de neerslag van stikstof is het gehele biotoop er ook niet beter op geworden. Van alle maatregelen, die er tot nu toe genomen zijn, hebben de korhoenders nog niet zo heel veel profijt gehad. Andere, vooral kleinere dieren, als de nachtzwaluw en hagedissen gingen qua aantallen er wel voorzichtig wat op vooruit. Er is mogelijk nog wel 5 à 10 jaar nodig om de natuur daar te verbeteren en de stand van de korhoen echt goed op peil te brengen. Tot nog toe zijn er in totaal 150 korhoenders ingevlogen. De stand is nu zo’n 20 stuks, waarvan er echter geen enkel exemplaar meer van Nederlandse origine is.