Het waren de afgelopen tijd heus nog wel mooie zomerse dagen, maar er kwam af en toe ook nog wel even flink wat water van boven. Soms was het een beetje fris, maar soms ook nog wel prettig qua temperaturen.
Zo erg als op bovenstaande foto is het in het noorden niet geweest, hoewel er hier ook even sprake was van wateroverlast. Op 15 juli viel er in het zuiden van Nederland in twee dagen tijd 182 mm. regen, maar in onze provincie bleef het helemaal droog. Echter, op zondag 25 juli was het hier in Fryslân raak! Toen viel er plaatselijk 113 mm. water in Surhuisterveen en Sumar. Met alle gevolgen van dien.
De agenda van onze regio is intussen niet meer helemaal leeg, zoals in de afgelopen periode. Het regiobestuur heeft het plan opgevat om op donderdag 2 september a.s. een regioavond te organiseren. Dat is voor het eerst weer na een lange tijd! Het te bespreken onderwerp voor die regiobijeenkomst is nog niet helemaal bekend. Dat zal t.z.t wel duidelijk worden gemaakt. De reeds eerder geplande ruilbeurs in Burgum-West gaat door op zaterdag 25 september a.s.
Wilt u (veel) meer weten, méér informatie, kijk dan op blz. 87 het augustusnummer van “ons boekje”. Op die bladzijde staat precies vermeld wat u graag wilt weten betreffende die ruilbeurs in Burgum-West.
Aviornis International Nederland heeft een Algemene Leden Vergadering uitgeschreven op zaterdag 9 oktober a.s.
Ook hier is het belangrijk dat u alle relevante informatie zorgvuldig doorleest. Die informatie kunt u allemaal vinden op blz. 84 en 85 van hetzelfde augustusnummer van “ons boekje”. Let er wel op, mocht u aan deze bijeenkomst willen deelnemen, dat u zich van te voren, tot uiterlijk 17 september, opgeeft!
Wat mooi dat er weer beweging komt in het lange tijd zo stille verenigingsleven!
Het huidige demissionaire kabinet heeft nog niet alle regels betreffende de persoonlijke veiligheidsmaatregelen verminderd. Bovenstaande is er eentje van, maar die maatregel zal mogelijk ook wel binnen afzienbare tijd verdwijnen.
Op de Veluwe wordt de aanwezigheid van de wolf zorgelijk. Maak je je druk om de steeds groter wordende dreiging van aanvallen van wolven op gedomesticeerde, gehouden dieren in de vorige bijlage. Vergeet je het wilde schapenras op de Hoge Veluwe. Eigenlijk zijn het in principe exoten. Ze leven daar al zo lang, dat ze in dat gebied er zo langzamerhand bij zijn gaan horen.
De eigenaar van het park is met het lot van de moeflons begaan en heeft om wolvenaanvallen te voorkomen een hoog hek geplaatst. Zo kon er geen wolf binnenkomen en leefden deze dieren in bescherming. Het vervelende is echter, dat onverlaten zo nu en dan gaten in de omheining knippen.
De wolf heeft telkens weer zo’n opening weten te vinden en nu zijn er al een paar moeflons gedood gevonden. Dit gaat zo niet de goede kant op! Dit uitheemse wilde schapenras is er al heel lang. De wolf was er 150 jaar lang niet!
Wie moet er nou beschermd worden?
In Oranjewoud en Katlijk zijn véél te veel damherten. Volgens de gedeputeerde zijn er minstens 240 dieren. Maar eigenlijk zouden er de helft minder moeten zijn. Er zal afschot moeten plaats vinden.
Nu roept zo’n plan tot vermindering van dat aantal natuurlijk direkt altijd weerstand op. Dat is in dit geval al niet veel anders. De P.v.d.D. demonstreerde en is het meest fel tegen. Zoals altijd in zulke situaties spelen de emoties weer heel hoog mee. Maar met emoties alléén komen we er natuurlijk niet. Goed onderbouwde argumenten helpen beter. Maar die moeten dan wel zuiver en echt zijn! Waar en bij wie komen dan die zogenaamde argumenten vandaan?
De gehele kudde “lieve”damhertjes maar gewoon laten groeien tot het uiteindelijk bijna onbeheersbaar wordt, lijkt echt geen goede optie. De gehele populatie in de Amsterdamse Waterleidingduinen is er een goed voorbeeld van. Oplossingen vooruit schuiven is ook niet zo’n goed idee. Bovendien is een situatie, zoals deze , waar voor de aantallen “te”veel voor staat, begrijpelijkerwijs n0oit goed te praten.
Bij het schrijven van dit verhaaltje was de doodsoorzaak van al die bergeenden nog niet bekend.
Op een aantal stranden op het Zeeuwse eiland Walcheren spoelden dode bergeenden aan. Sinds 09 augustus zijn dat er al zo’n 200. Ze zijn niet aan vogelgriep overleden. Waaraan wel is vooralsnog onbekend. Men wordt voorlopig verzocht ze niet aan te raken en loslopende honden aan te lijnen. Alles voor de veiligheid!
1 Comment
Dag Sytse,
Gelokkich dast der wer bist en dizze moaie ferhalen wer skriuwst op de webside
Ik ha nei in striemin foarseizoen wat it brieden oangiet toch noch 10 jonge europese patriizen krigen
Se ha se sels ùtbred, en se binne fan e wike ringe.
Groetnis Hoeke.