Agenda.

De regioagenda is nog helemaal leeg. De maatregelen, om het coronavirus terug te dringen, zijn ook van invloed op ons verenigingsleven.

Uitje.

Een steeds maar leeg blijvende agenda is natuurlijk niet prettig en dat vond het regiobestuur ook. Daarom en om er toch wat beweging in te houden was er op 3 okt. j.l. een uitje naar een kleine dierentuin georganiseerd. De regioleden kregen allemaal een uitnodiging in hun mailbox. Het dierenparkje met Indonesische invloeden, Taman Indonesia, ligt onder de rook van Steenwijk in Kallenkote. Dat is eigenlijk niet zo heel erg ver van de Friese regio. U kunt er allerlei bijzondere Indonesische dieren aantreffen, zoals de Binturong, Maleise bosuilen en de beroemde Loewak. Ook zijn er specifieke vogels te vinden, die hun oorsprong in Indonesië hebben. Daarnaast is er een restaurant waar Indonesische gerechten verkrijgbaar zijn.

Het logo van deze kleinschalige en zeer vriendelijke dierentuin is een gestileerde rijstvogel. Daarvan hebben ze een hele grote “kudde”. Er zijn naast fazanten, bospatrijzen, koereigers, kookoburras, Javaboomeenden en Radjah’s , ook kraanvogels  Balispreeuwen, en kaketoes. Er zijn een paar kattensoorten. De beermarter en de loewaks noemde ik al en er zijn ook een stel stekelvarkens.Er is vast nog wel meer, misschien iets te veel om op te noemen. Graag had ik een grote hoeveelheid van die leuke rijstvogels op de foto gezet.Er waren er genoeg. Helaas waren ze elders in die grote doorloop volière.

Eén koppeltje kon ik nog wel voor de lens krijgen, het resultaat ziet u hier.

Voor mensen met een warme belangstelling voor Indonesië of mensen met Indonesische “roots” is een bezoek aan de uitgebreide winkel beslist ook de moeite waard. U kunt er vele originele artikelen vinden die helpen Indonesië te herinneren. Zelf was ik blij verrast door o.a. een paar bloempotjes met originele Indonesische kruidenplantjes en een paar potjes met jonge rijstplantjes! Helaas is de zomer nu voorbij. Ik had graag wat rijstplanten proberen te kweken; met de afgelopen hoge zomertemperaturen was dat vast wel goed gekomen.

Helaas was de opkomst van regioleden aan dit uitje uiterst mager, minder nog dan 5% van het totale Friese ledenbestand. Daar zal de maatregelen rondom de virusdreiging ook wel een rol in hebben gespeeld.

De herfst zet gewoon door!

Ja, het is natuurlijk al oktober en dat kun je wel merken. Het wordt aanmerkelijk eerder donker. Het wordt geleidelijk al wat kouder en er valt zo nu en dan ook nog al eens wat neerslag.

Dat heeft dan regelmatig tot gevolg, dat de pannen nat worden. Soms regende het wel de godganse dag en zat er 20 mm. water in onze regenmeter. Maakte niet echt vrolijk! Maar… er zijn soms ook wel een paar mooie en droge dagen en dan zijn er best nog wel mooie dingen te zien.

Mooi.

Dit is een foto van een bloeiende rozenstruik in onze tuin. De plant staat daar al jaren en bloeit elk jaar weer. Rozenkwekers geven hun mooie produkten vaak een naam. Deze is “Peace” genoemd. Meestal komt er aan een tak één grote bloem. Soms ook nog wel eens een tweede. Bij heel veel rozen is het mogelijk om aan de tak, na een stukje terugsnoeien, opnieuw nog een paar bloemen te krijgen. Hier ging het wel even heel uitbundig. Er kwamen maar liefst zes bloemen te voorschijn. Helaas heeft de pret niet lang geduurd. Na een hele dag regen was er van de bloemen en knoppen niet veel moois meer over.

De dreiging van corona.

Het nieuws in de media gaat tegenwoordig bijna nergens anders meer over. Het is de laatste tijd ook nog eens extra zorgwekkend. Er klinkt nergens iets positiefs. Iets waar we ons bijvoorbeeld op kunnen verheugen. Het virus Covid 19 is gevaarlijk voor mensen. Je kunt er behoorlijk ziek van worden. Men kan het niet alleen aan de longen krijgen, ook  o.a. het hart en de lever kunnen aangetast worden. Maar niet alleen mensen lopen gevaar als ze besmet raken, er zijn ook nog veel meer andere wezens die besmet en ziek kunnen worden. Wetenschappers in Engeland, van de University Collage Londen, hebben uitgedokterd welke dieren er bijvoorbeeld ook mogelijk besmet zouden kunnen raken. Dat zijn er nog al wat.

Een kat kan besmet raken en van nertsen wisten we het ook.

Boerderijdieren kunnen het ook oplopen.

Deze ook:

Eigenlijk ook wel logisch dat er voor deze zoogdieren evenzo een gevaar dreigt:

Als nertsen en katten het kunnen krijgen, is het ook niet zo gek dat deze dieren gevaar lopen:

Om het geheel af te ronden, ook deze dieren lopen de kans besmet te worden met Covid 19 en er ziek van te worden:

Maar veel mogelijkheden om het gevaarlijke en besmettelijke virus te ontlopen hebben al die diersoorten eigenlijk niet. Wij mensen hebben dat wel. Wij kunnen nog kiezen om bepaalde zaken te doen of juist te laten. Helaas is dit ernstig ziek makende virus beslist niet te ontlopen, als we er géén maatregelen tegen nemen.

Maatregelen.

Om te voorkomen, dat er veel te veel mensen ziek worden en de zorg het niet meer aankan zijn er voorzorgsmaatregelen nodig. Nu loopt het aantal besmette personen nog steeds in hoog tempo schrikbarend snel op! Zorgelijk is de groep jonge personen, die weliswaar geen ziekteverschijnselen vertonen, maar toch veel virus bij zich dragen. Veel virus bij zich hebben en dat ongemerkt ook veel verspreiden, zonder dat iemand daar erg in heeft.

Bovenstaande is één van de heel belangrijke veiligheidsmaatregelen. Nu ik bovenstaand plaatje heb geplaatst, realiseer ik mij, dat ik daar nog een opmerking bij moet plaatsen. De tekst en foto’s daarboven gaan over wie er nog meer gevaar loopt. Daar waren ook honden bij! Dus, de blonde mevrouw en de hond moeten onderling eigenlijk ook wat meer afstand bewaren! Andere maatregelen zijn bijvoorbeeld het regelmatig handen wassen mét zeep en géén handen schudden of anderen zoenen. Grote groepen mensen bij elkaar in een beperkte ruimte en luid zingen of roepen, jodelen of schreeuwen schijnt ook niet veilig te zijn voor uw dichtbij staande medemens. Een mond-, en neusmasker wordt al veel minder bediscussieerd  en steeds meer verplicht. Ook worden die al steeds meer gebruikt. Maar al die maatregelen helpen absoluut niet als ze niet worden opgevolgd en worden toegepast. Handhaven helpt natuurlijk wel, maar de handhavers kunnen nooit overal tegelijk zijn. Wat er achter voordeuren gebeurt is al helemaal niet eenvoudig te controleren!

 

Genoeg ellende, daarom nog maar even dit:

Namens het bestuur, Sytse Buursma, regioredakteur.

De volgende bijdrage is rond 1 november.

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *