Rustig herfstweer.

Soms zon, weinig wind en regen.

Onder de invloed van en groot hoge druk gebied in onze buurt beleven we een aantal mooie droge en aangename najaarsdagen, met temperaturen zo rond de 13-15ºC. Dergelijk weertype is uitermate geschikt voor de paddenstoelen.” Ze groeien waar je bij staat”.

                

                 

Maar in de nacht van 2 naar 3 november was de grasmat aan de noordzijde van ons huis wit uitgeslagen. Je kon ook zeggen dat het even was bevroren !

Symposium KleindierNed

Reminder

Zaterdag 23 november Veluwehal Barneveld.

TOEKOMSTGERICHT FOKKEN MET GEHOUDEN VOGELS

voor het behoud van de oorspronkelijke genetische diversiteit.

U kreeg allemaal dit bericht van KleindierNed in uw mailbox. Op dit symposium krijgt u meer informatie hoe om te gaan met krappe genetisch diversiteit. Als inteelt gaat dreigen.

De aanmelding voor deze dag geschiedt via de webshop van de Parkieten Sociëteit app.parkietensocieteit.nl

Deelname bedraagt € 35,00 per persoon inclusief koffie/thee bij ontvangst en lunch.Dit bedrag dient direkt via iDeal voldaan te worden bij aanmelding. Na betaling ontvangt u een bevestiging per email met de laatste informatie.

Vragen of opmerkingen bij Sible Westendorp via info@kippendokter.nl

Er dreigt gevaar !

In de Ketliker Skar onder Heerenveen loopt een damhert bok, waarvan het gewei is gewikkeld in touwen en ijzerdraden. Ongeveer zoals op onderstaande foto. (maar dan niet door mij heel simplistisch getekend); in werkelijkheid ziet het er veel erger uit!

Het dier mag met een vergunning van de politie worden gedood met een geweer, als de situatie onverhoopt nijpender wordt. Er loopt namelijk een stroomdraad onder zijn kin langs en als hij met al die draden ergens verward raakt, kan deze bok zichzelf ophangen. Dat wil men dan voorkomen door het dier voortijdig dood te schieten. Zou het niet beter zijn om deze damhert bok, als hij dicht genoeg te benaderen is, te verdoven en dan zo te verlossen van al die rommel?

Dit is een “blog”.

Deze website is dus een blog, als er tekst en plaatjes te zien zijn. ( bij scrabble levert dit woord 9 punten op). Zijn het teksten, afgewisseld met video’s, dan heet zo’n site een “vlog”.

Zoektocht.

Het valt niet altijd mee om passende en geschikte onderwerpen te vinden voor deze blog. In mijn zoektochten naar ideale foto’s, passend bij geschikte onderwerpen, kom ik zoekend op het Internet van alles tegen. Sommige zaken wil ik u niet onthouden, want vaak zijn ze eigenlijk best wel mooi. Eerst onderstaand plaatje van een eendenschilderij van een onbekende soort of ras of fake?

Straks meer over gevonden “voorwerpen”.

Agenda

In onze verenigings-agenda staat voorlopig geen nieuws omtrent regiobijeenkomsten. Het eerstvolgende nieuwsfeit zal ergens in januari 2025 verschijnen met een uitnodiging voor een regio leden jaarvergadering. Even geduld dus!

“Voedselzoekers”.

Ik ken deze uitdrukking al heel lang, want ik gebruik hem al jaren voor allerlei vogels die onze vijver inclusief de ruimte daaromheen komen bezoeken. Als een dergelijke ruimte van boven niet is voorzien van een afsluitend net, komen er allerlei vliegende en gretige bezoekers binnen. Gedurende het hele jaar zijn dat mussen, holenduiven, Turkse tortels en kauwen. Vaak in wisselende hoeveelheden.

Daarnaast leven er jaarrond waterhoentjes, die er broeden en ook mee-eten. De laatste oudere jongen blijven nu nog wat rondhangen, maar worden af en toe wel door de ouders verjaagd uit hun territorium. Zo in de trant van: “Ga nou maar voor jezelf een leefgebied zoeken!”

 

Wilde eenden hebben een zomerrui en zie je vaak daarna als ze weer kunnen vliegen.

Net zoals op de foto komen ze onze vijver opwaaien. Onze mandarijn mannen proberen ze dan nog wel eens even te verjagen, maar houden daar dan ook al wel weer snel mee op. Uiteindelijk heb ik er dan gedurende de winter en een stukje voorjaar elk winterseizoen wel een koppel op de kost!

Even tussendoor…..

Gelukkig nimby! (Not In My Back Yard) (niet in mijn achtertuin)

Terug naar de “gevonden voorwerpen”.

In mijn boven genoemde zoektochten op het Internet kwam ik ook regelmatig plaatjes van veren verzorgende vogels tegen. Ik heb besloten daarvan een klein rubriekje te maken door er per keer een paar te plaatsen. Dat rubriekje heet voortaan “POETSEN”.  U zult merken, dat watervogels het meest poetsen, omdat hun verenkleed ook nog waterdicht gemaakt moet worden en dat kost tijd en is ook nog van levensbelang. Voor andere vogels is het verzorgen van hun gevederte natuurlijk ook belangrijk en een gezonde vogel zal dat dan ook dagelijks doen. Poetsen dus……., daar gaan we dan:

Poetsen.

               

              

Deze moet ik nog even kwijt:

En dan tenslotte nog even dit:

Met welke kun je iemand blij maken?

Het verschil is slechts 1 letter!

 

Namens het bestuur, Sytse Buursma, regioredakteur.

De volgende bijdrage aan deze blog is rond 17 november.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *