Terwijl de temperaturen soms wel en soms niet doen denken aan de herfst, over het algemeen is het sfeervol en rustig. Niet al te veel nattigheid, maar ook wel eens een beetje mottig. Al het blad is er nog niet helemaal van afgevallen. Dat duurt nog even, want er hangt nog genoeg!
Het demissionaire kabinet heeft toch weer maatregelen aangekondigd, om daarmee de nog veel verdere verspreiding van het Covid virus proberen in te dammen. Daar is, net zoals voorheen, lang niet iedereen blij mee. Er wordt in ferme taal geroepen dat “het allemaal veel te ver gaat”en dat “Nederlanders hun vrijheid weer terug willen”. Dat zal allemaal wel, maar om zaken, die speelden vlak voor de Tweede Wereldoorlog, te gaan vergelijken met de situatie van nu, raakt kant nog wal. Waar de overheid nu tegen aanloopt is de veel te hoge besmettingscijfers en zware problemen in de zorg. Hier heeft overigens niet alleen ons land mee te maken.
Overigens, had u tot voor twee maanden ooit gehoord van “2-G en 3-G?
Dus het openbare leven ‘s avonds op tijd afsluiten; supermarkten en horeca om 20.00 uur dicht. Dat levert dan weer rellen op in onze provinciehoofdstad, maar dat was achteraf eigenlijk nergens voor nodig geweest.
Triest voor wéér de horeca, maar alles is er op gericht, om zo weinig mogelijk veel mensen bij elkaar te brengen. Daarom zijn er bij belangrijke sportwedstrijden ook tijdelijk geen toeschouwers toegestaan.
Bovenstaande zaken, zoals regelmatig handen wassen mét zeep wel doen en handen schudden even niet meer doen.
Het gezichtsmasker bij voorkeur weer gaan gebruiken op die plekken, waar er voorheen ook gebruik van gemaakt moest worden. Zoals o.a. in winkels en het openbaar vervoer.
Veel gedoe is er nu rondom de zogenaamde QR-code, die iedere gevaccineerde moet kunnen laten zien in bijvoorbeeld de horeca en andere situaties.
Regionieuws is er dus helaas niet. Vooralsnog ook niet eerder dan in het begin van 2022. Vanwege de afgekondigde beperkende maatregelen is samenkomen met groepen voorlopig ook nog niet toegestaan.
Een uitbraak in Lutjegast (Groningen) is het 7e geval van vogelgriep in dit seizoen en het zal ook wel niet de laatste zijn. Sinds het eerste geval zijn er nu al 200.000 (tweehonderdduizend) kippen en 30.000 (vlees) eenden geruimd. Maar daar bleef het natuurlijk niet bij, want je kon er bijna op wachten: bij een vleeskuikenbedrijf in Tzum zijn intussen 122.500 (een-honderd- twee-en-twintig-duizend-vijfhonderd) dieren geruimd. Op 3 kilometer afstand ligt nog zo’n bedrijf (wordt gecontroleerd) en in het 10 kilometergebied liggen nog 14 vergelijkbare bedrijven! Je houd je hart vast!
Het lang verwachtte fazantenboek, uitgegeven door Aviornis Nederland, is in de decembermaand bij de regio’s te verkrijgen. Veel fazantenliefhebbers zien er al lange tijd reikhalzend naar uit. Dit dikke, 720 pagina’s tellende naslagwerk, is ruim voorzien van wel 1300 schitterende foto’s. De titel van deze dikke pil is: “Het houden van fazanten”, met daaronder: “Emotioneel betrokken bij je vogels. Van hobby tot passie”. Een voorproefje van de inhoud is te bekijken in het augustusnummer 2020 van ons boekje vanaf blz 44 e.v. (glansfazant).
Dit forse boek bevat twee delen. Het eerste deel is een algemeen deel, met o.a. het bouwen van volières, de aanschaf van fazanten en waar je zoal op moet letten. In het tweede deel worden alle soorten en hun ondersoorten besproken. Het is de bedoeling dat deze prachtexemplaren vóór de kerst beschikbaar zijn.
Om een goed beeld te krijgen hoeveel boeken onze penningmeester moet bestellen werken we met een voorinschrijving. Hebt u belangstelling voor een fazantenboek stuur dan een mail naar onze penningmeester Bauke van der Heide, heideb@knid.nl of bel 06.184666966. De prijs van deze fazantenboeken is, net als de watervogelboeken, €59,95.
Zo nu en dan ben ik op zoek op het WWW naar geschikte foto’s voor deze blog (welke u nu zit te lezen). Zo nu en dan lukt het ook om er eentje te vinden.
In Noord-Korea heerst momenteel voedselgebrek omdat er veel oogsten zijn mislukt. De grote leider van dat land, die zo nu en dan maar weer eens een raketproef doet, heeft daarnaast het licht gezien. Om toch iedereen van voldoende eten te voorzien beveelt deze het eten van zwarte zwanen aan! Deze vogels zouden vooral veel belangrijke voedingsstoffen bevatten!
Er is intussen al een zwarte zwanen fokkerij opgezet. Die zal hopelijk wel dusdanig groot moeten zijn om al die Noord-Koreaanse monden dagelijks te kunnen voeden. Nu maar wachten tot de kuikens groot zijn !
In Diergaarde Blijdorp zijn afgelopen seizoen 4 koningspinguïns geboren. Dat is veel, volgens de verzorgers. Het was zelfs een rekord! Andere jaren waren het soms maar slechts 2 of 3 jongen. Deze vogelsoort van het zuidelijke halfrond is alléén maar in Nederland in Blijdorp te bewonderen.
Het lijkt wel alsof het gezellige sinterklaasfeest steeds meer overschaduwd wordt door de mogelijk meer genoeglijke kerstsfeer?
Op 13 november kwam de goedheiligman in Nederland aan en op dezelfde avond kon je hier en daar de brandende kerstverlichting al achter de ramen zien glimmen. Ook werden op diezelfde dag in winkels soms al de kerstbomen geplaatst en versierd! Terwijl de kerstsfeer pas over 5 weken aan de beurt is.
Blijkbaar wil men koste wat kost de sfeervolle tijd rondom de Kerst absoluut niet ongemerkt voorbij laten gaan en al vast voor sorteren. Om toch vooral die donkere winterdagen verlicht door te komen. Jammer voor de Sint, die sneeuwt elk jaar een beetje meer onder!