Roodkapje teleurgesteld terug naar huis.

Is het nu al lente? 

De maand februari is nog aan de gang, het moet nog maart worden en rondom zien we de allereerste lenteboden al verschijnen. De temperaturen schieten omhoog, zo ook de bolgewassen, als sneeuwklokjes, krokussen en de narcissen en dan heb ik er vast nog wel weer een paar vergeten. Narcissen heb je in verschillende soorten, o.a. vroeg bloeiende en soorten die pas veel later hun bloemen laten zien. Van de vroege zijn nu al hier en daar de bloemknoppen te ontwaren! De temperaturen blijven maar stijgen! Zelfs al in de “dubbele cijfers” zoals ze dat tegenwoordig zo mooi verwoorden! Het gaat echt razendsnel!

Zeekoetenproblemen. 

De zilvermeeuw op de voorgrond was daar toevallig ook en wist van geen wijken. Heeft ook helemaal niets met dit verhaal te maken, behalve dat het ook een zeevogel is. Op de achtergrond van deze foto de koeten, want daar gaat het over.

Zeekoeten, de naam zegt het al, zijn koeten die op zee leven. Je ziet ze nooit in het binnenland en ze komen hooguit aan de wal om te gaan broeden. Dat doen ze op de steile kustwanden van bijvoorbeeld Ierland, Engeland, Schotland, Spanje, Normandië, IJsland en de Noorse fjorden. Daar kun je ze dus ‘s zomers ook aantreffen. Ze leggen slechts één ei. Voedsel halen ze uit de zee. Ze eten heel veel vis Tijdens het zwemmen kijken ze met hun kop onder water en duiken er dan op af.

Als ze aanspoelen, omdat ze bijvoorbeeld verontreinigd zijn met olie of paraffine, is dat meestal van oktober tot februari aan de kusten van Nederland en België.

Begin februari 2019 bleken er ineens wel heel veel zeekoeten dood te zijn gegaan, want ze spoelden massaal aan; er werd al gesproken van meer dan 20 000 stuks. Op dat moment lijkt het er op, dat er iets vreselijks is gebeurd onder de populatie, maar de mogelijk doodsoorzaak is dan nog niet vast te stellen. Omdat de ramp met de zeecontainers in januari wel eens een belangrijke oorzaak zou kunnen zijn, werd daar ook aan gedacht, maar verder zal gedegen onderzoek dat moeten uitwijzen. Andere mogelijke oorzaken waren  vergiftigingen door kwik, paraffine, pcb’s of door bijvoorbeeld plastic deeltjes, afkomstig uit de al genoemde containers van de MSC Zoe. De koeten bleken in ieder geval niet te zijn overleden aan een virus zoals de vogelgriep.

Op 15 februari  j.l. is er begonnen met het onderzoek naar de doodsoorzaak van de zeer veel aangespoelde zeekoeten. Er zijn bij dat onderzoek drie organisatie’s betrokken: Wageningen Marine Research, Wageningen Bioveterinary Research en het Dutch Wildlife Health Centre van de Universiteit van Utrecht. We moeten nog even geduld uitoefenen, maar uiterlijk 15 maart moet er een uitslag worden bekend gemaakt. Een voorlopige duidelijke conclusie was al wel dat de dode vogels, waaraan onderzoek wordt verricht, (100 zeekoeten en 15 alken) zeer mager bleken te zijn zonder ook maar iets wat op een vetreserve leek. Ze zijn mogelijk dus uiteindelijk van de honger omgekomen. Per vogel kan het aantal genomen monsters zo maar oplopen naar 10, omdat er niet alleen gekeken wordt naar mogelijke vervuiling van de veren, maar ook naar mogelijke vergiftiging, veroorzaakt door spullen uit de containers.

Wat zijn we eigenlijk aan het doen? 

Wat er nu al jaren gebeurt en waar u nu al steeds trouw en met regelmaat (dat hoop ik dan!) naar kijkt is uiteindelijk een “blog”. Dat heet zo, teksten met foto’s daartussen, verhalen, meningen, uitspraken enz. regelmatig laten zien, een “blog”dus. Daar was ik dus al die jaren mee bezig en mocht dat nog niet duidelijk zijn geweest, ik deed en doe dat met heel veel plezier! Nog steeds, elke keer weer.

Waar ik heel blij mee ben is o.a. een gedeelte van de nieuwe “lay out”. De foto’s over bijna de volle breedte bovenaan de eerste pagina als u op de site terecht komt. Het voorblad. Onder de navigatiebalk waarin alle mogelijkheden staan om verder op de site te kijken. Deze drie foto’s zijn telkens anders, wisselen van afbeelding. Daarin kan ik mij helemaal uitleven om u elke week een impressie te geven door middel van twee plaatjes van het jaargetijde op dat moment, plus een uitgelichte Aviornisvogel. Daar zijn er heel veel van, veel categorieën ook, dus ik heb nog wel even. De mogelijkheid daarnaast om nu ook grotere foto’s in het verhaal te kunnen laten zien is ook heel fijn!

Ook nieuw aan de “lay out” is nu de mogelijkheid om onze website op meerdere apparaten te kunnen bekijken, waaronder de “smartphone”. Die laatste wordt heel veel door het publiek gebruikt, vandaar dat nu ook deze mogelijkheid is gecreëerd. Dus bijvoorbeeld even niet thuis, maar wel in staat om de telefoon te gebruiken, onze site is nu echt overal te zien (afhankelijk van een goede verbinding natuurlijk)! Mocht u al wel over een gloednieuw opvouwbaar/uitklapbaar scherm van uw telefoon beschikken, die bovendien nogal aan de prijzige kant is, daar kan het ook mee!

Status blijft beschermd. 

In tegenstelling tot wat uit deze foto zou kunnen blijken, is de wolf heus niet vegetarisch! Hij mag dan af en toe eens een aan een sprietje knagen en een besje eten, het is en blijft een carnivoor (=vleeseter dus). In heel Europa is dit dier een beschermde diersoort. Onze Nederlandse landbouwminister als ook de Europese Commissie wil en gaat daar niet aan tornen. Er zijn wel een paar kleine uitzonderingen: mocht een wolf hondsdol of op een andere manier voor mensen gevaarlijk zijn geworden, dan mag zo’n exemplaar worden gedood. Het CDA mag dan wel smeken om verandering aan te brengen aan de beschermende maatregels, het gebeurt niet! Voorlopig blijft de beschermde status van de wolf gewoon gehandhaafd.

Dat gaat dan dus betekenen, dat het misschien best kan gebeuren dat u plotseling een wolf met zijn buit voorbij ziet komen. Overigens is die kans wel heel erg klein, want het roofdier zal zich eigenlijk liever niet aan de mens vertonen, maar ja, dat weet je nooit! Te meer daar de intussen bekende wolvin met nummer GW998f  kennelijk een partner heeft gekregen in het gebied op de Noord-Veluwe. In de wolvenkeutels, die met regelmaat worden gevonden en nog steeds worden onderzocht is nu ook een mannelijk DNA gevonden. Hetgeen dus betekent dat “de rapen gaar zijn”. Ik hoef u niets uit te leggen, maar 1+1=2!

Zoals het nu staat kunnen er in mei wel eens wolvenwelpen zijn geboren en dan is er langzamerhand sprake van een echte wolvenroedel in Nederland. Niet alleen op de Noord-Veluwe leeft dus een wolf (nu dus twee), ook op de Midden-Veluwe schijnt er een te wonen, maar dat weet men pas helemaal zeker halverwege maart. Roodkapje kan het nu wel schudden. Vooreerst hebben de twee wolven genoeg aan elkaar en zullen ze de grootmoeders wel even met rust laten. Het arme kind moet nu op zoek naar een ander locatie en/of een ander sprookje.

Gaan we ook nog wat doen binnenkort ? 

Nee, deze juffrouw met de opgeheven vinger komt niet, die geeft slechts een tip! Want let op! Op 28 maart a.s. wordt de laatste regiobijeenkomst van dit winterseizoen in de grote zaal van Overwijk in Tijnje gehouden en daar mag u allemaal wel vast een aantekening van maken in uw agenda of op uw kalender. Jaap Korten komt dan een lezing houden. U kent hem vast nog wel van een vorige lezing. Die ging toen ook over vogels in Afrika, o.a. parelhoendersoorten. Jaap Korten is hoofdbestuurslid van onze vereniging, maar dat is niet eens zo belangrijk. Dat is ook niet waar het over gaat. Dat hij verre en lange reizen maakt wel! Hij is ook een graag geziene gastspreker bij andere regio’s. Net zo als dat de vorige keer bij Bart Wiechers ging, zo gaat dat ook bij Jaap Korten: “Wie verre reizen maakt kan veel verhalen”.

                

Francolijnen en zandhoenders zullen tijdens de lezing besproken worden en zoals we van Jaap gewend zijn zullen daar weer vele mooie foto’s van zijn gemaakt. Maar er zullen ook best wel andere mooie opnames voorbij komen, dus leg deze datum vast en laat u verrassen op donderdagavond 28 maart a.s. In China heeft Jaap Korten ook een reis gemaakt en daarover gaat hij tijdens de regiobijeenkomst eveneens mooie plaatjes laten zien, van o.m. de parelhalstortel en vele anderen meer.

Nog méér? 

Natuurlijk!

              

U krijgt, zoals altijd de koffie en thee op kosten van het bestuur en dat heeft ook weer voor leuke prijzen gezorgd, die u kunt winnen tijdens de verloting.

En dan nog even dit:

Volgende bijdrage rond 10 maart!

Blijf vooral terugkomen!

Namens het bestuur, Sytse Buursma, regioredakteur

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *