Op donderdag 5 september j.l. had ons regiobestuur een regioavond georganiseerd. Deze werd gehouden zoals altijd bij café/restaurant Overwijk te Tijnje. Omdat de laatste tijd het aantal bezoekers telkens niet meer zo groot is, is het kleine zaaltje voor ons ruim genoeg. Logisch, met slechts 9 bezoekers waarvan 4 tot het bestuur gerekend konden worden.
Uitgenodigd als spreker was Hendrik Timmer uit Beilen.
Deze man heeft een grote staat van dienst. Let maar eens op: A Keurmeester van hoenders en Serama’s (zeer klein hoenderras); voorzitter van de Kleindiervereniging Midden Drenthe; P.R.-man van de Noordshow.
Daarnaast bestuurslid van de “dierenweide Stroomdal” in Beilen; ook nog vrijwilliger bij Landschapsbeheer Drenthe, toezichthoudende functie in Diependal, tevens gids en actief waarnemer. (op de foto luistert Hendrik rustig naar een conversatie tussen een paar bezoekers).
Na mijn uiteenzetting van de bezigheden van de uitgenodigde spreker, kan ik alleen maar de woorden gebruiken, die ik al veel vaker heb gebruikt: “Waar was u nou, we hebben ruim méér dan 150 leden. Genoeg, misschien wel teveel, om de hele grote zaal van Overwijk te vullen! Maar dan komen er slechts 5!”.
O.K., ik weet ook wel dat je ook maar moet kunnen, er is wat anders, of je bent niet helemaal fit. Maar zo’n opkomst, met zo weinig leden, ‘t is triest! Geen wonder dat het bestuur probeert een oplossing te vinden is samenwerking met onze buurregio Groningen/Drenthe. Overigens is dat nou ook niet helemaal zo gemakkelijk.
Ik gebruik dan nu ook maar weer de befaamde woorden: U hebt wat gemist! Erg Jammer! Want het was zo mooi!
Hendrik Timmer liet ons deze avond een aantal van zijn zelfgemaakte vogels-, en dierenfilms zien. Deze waren allen gewoonweg beslist spectaculair! Ik kan het niet anders uitdrukken. U hebt echt wat gemist!
Wat dacht u van een lange opname van het mannetje van de vogel op bovenstaande foto: de nachtzwaluw. Vaak moeizaam ergens te horen en dan nog uiterst moeizaam te vinden. Dat het gelukt is toch een filmopname te maken van een zingende nachtzwaluw man op een boomtak tegen een donker wordende avondlucht. Zelden te zien! Groots! Kan het niet anders uitdrukken!
Nog een paar foto’s van onderwerpen welke ook door Hendrik Timmer waren gefilmd:
Hier zijn er maar drie, maar in zijn filmopname waren zeker veel meer tegelijk te zien.
Een mooi filmpje met een zomertaling koppel.
Andere mooie beelden van de steltkluten, die tegenwoordig regelmatig in onze noordelijke wateren te zien zijn, omdat hun natuurlijke territoria in het zuiden van Europa zijn verdroogd.
Ik ga beslist niet alle onderwerpen bespreken. Er waren nog wel een paar meer. Maar dan had u zelf de moeite moeten nemen om naar Tijnje te rijden.
Op woensdag 11-09 leek het wel even een gewone herfstdag geworden te zijn. Ik weet ook wel dat de herfst altijd na de zomer komt. Maar nu alsjeblieft nog even niet. Het was een regenachtige dag met fikse buien en een wat lagere temperatuur.
Kortom “nat”‘ En de volgende morgen ging dat nog even door. Totaal 22 mm. in onze regenmeter!
En toen was het ook zo maar weer over !!
Maar ja, dit was een voorproefje; aan de zomer komt uiteindelijk zeker een end!
Nog zo’n voorbode! Op 13 september j.l. is de eerste grondvorst in ons land gemeten op het weerstation Twente.
Daar werd rond 06.30 uur aan de grond een minimum temperatuur van -0,1 º C vastgesteld. Wat later werd het nog wat kouder. De temperatuur zakte naar -0,3 º C. Zouden we nu alle kou gehad hebben voor eind 2024/begin 2025?
Jazeker, een wijze uil!
Volgens de Oehoe Werkgroep Nederland blijft het aantal oehoes toenemen. In 2024 is er een rekord aan territoria van deze grote uilen vastgesteld. Er werden er 101 geteld. Het kunnen er mogelijk ook nog wel meer worden. Men denkt dat 150 wel zou kunnen lukken.
Dat er 101 broedgebieden zijn ontdekt betekent niet dat er ook 101 broedparen zijn. Een territorium van een oehoe is daar, waar een mannetje minimaal 10 dagen is te horen in een bepaald gebied. Vrijwilligers van de Oehoe Werkgroep hebben nu 52 nesten kunnen vastleggen. Per broedsel werden gemiddeld 2,5 jonge vogels bij het ringen geteld, wat betekent dat het aantal jongen dicht bij het gemiddelde van de afgelopen 20 jaar ligt.
Uilen, maar zeker oehoes moeten zeker zijn van een goede voedselbron in de buurt. Voor de wat kleinere soorten is dan een muizenrijk jaar geweldig! Het oehoe koppel uit de reeks “Beleef de Lente” van Vogelbescherming Nederland had hun territorium in de buurt van een groente verwerkings bedrijf waar kennelijk veel bruine ratten waren te vinden. Het koppel bracht er regelmatig eentje mee naar het nest. Maar ook wel op andere prooien, zoals houtduif, werden de jongen getrakteerd.
Als u nu pluimvee liefhebber bent en u hebt er een flink aantal. Als ze niet geleerd hebben ‘s nachts in een beschermde omgeving (=nachthok) te gaan slapen, gaat er wat fout. Instinctief gaan ze dan in de bomen overnachten. Dan kan het al heel snel zo zijn dat u er elke nacht eentje kwijt te raakt want de oehoe weet er feilloos telkens een hoender tussenuit te plukken! “Een gewaarschuwd mens telt voor twee”!
Liefhebbers van watervogels hoeven niet zo heel veel te vrezen, want bij onraad, ook ‘s nachts, duiken alle watervogels het beschermende water in.
Maar handopfok exemplaren kennen de alarmsignalen nog niet goed, zullen die eerst nog even moeten leren en interpreteren.Daar kunnen, zeker in het begin, nog wel slachtoffers bij vallen. Als het terrein daar geschikt voor is, is een net over het geheel wel een uitkomst.
De busreis gaat naar twee adressen in Duitsland: een partikulier met prachtig aangelegde perken met mooie vijvers. Daarin zijn o.a. te zien:
Daarna een dierentuin met o.a. de grootste collectie kemphanen en een grote groep vrij vliegende ooievaars.
Met afsluitend een buffet !!!