De allereerste week van september was heel veel beter dan al die weken van augustus! Zeg nou zelf! Elke dag temperaturen van ruim boven de 20°C maakten het wel zeer aangenaam! De nazomer was zelfs beter dan de hele zomer!
Deze agenda zal voorlopig nog wel een tijdje leeg blijven. Dat zal ook wel nog wel even zo doorgaan, want dat heeft een duidelijke reden. Het animo van de regioleden om een speciaal voor hen belegde regioavond te komen bezoeken is tot een absoluut nulpunt gedaald. Dat is erg jammer; zo’n avond is nu uitermate geschikt om er eens eventjes helemaal uit te zijn. Eventjes weg uit de sleur van alledag. Daarbij een avondvullend aansprekend onderwerp, gerelateerd aan onze liefhebberij en men gaat verkwikt weer naar huis.
Bovenstaande mevrouw ken ik niet persoonlijk, maar gewoon van het internet. Zij beeld gevoelens uit. Daar heb ik er twee van gebruikt. Ik stel mij zo voor dat het regiobestuur zich ongeveer zo gevoeld moet hebben. Dat kwam tot de ontdekking dat er slechts 10 bezoekers in de grote zaal van Overwijk in Tijnje aanwezig was. Ergo, 4 daarvan waren bestuurslid. Onbegrijpelijk, de lokatie is groot genoeg om ruim voldoende afstand te houden. Het heeft ook niet aan het onderwerp van die avond op 2 september j.l. kunnen liggen. Een avondvullend programma met werkelijk schitterende vogelfoto’s van één van ‘s Nederlands beste vogel/natuurfotografen. Daar kun je eigenlijk niet voor thuis blijven. Maar toch! Van de ongeveer een kleine 200 Friese leden was nog géén 5% “te rissen”. Van schrik ging de in de uitnodiging aangekondigde “loterij met leuke prijzen” ook al niet door! Wat natuurlijk best jammer was, want met zo weinig deelnemers wordt de kans op een prijs natuurlijk veel groter!
Het op termijn bedenken van een interessant onderwerp (gerelateerd aan onze hobby) door het regiobestuur, voor een mooie verenigingsavond, wordt met zo’n minimale opkomst absoluut wel een héél groot probleem. Mogelijk gaat dat ook niet meer gebeuren?
Nog slechts een paar dagen, dan gaat de deur van de grote loods aan de Hannelswei 6 in Burgum-West voor u open.
Voor veel meer informatie kijk a.u.b op blz.87 van “ons boekje”.
Ik heb het zelf ook wel eens gehad, een ontsnapping. Naast, nu nog maar een klein aantal Aviornisvogels, zijnde watervogels, houdt ik ook nog wat ander pluimvee. Dat zijn kippen. Bijgaand een voorbeeld van 5 jaar geleden :
Een beetje een zooitje ongeregeld, allemaal half volwassen, nog niet helemaal uit geruid, hanen en hennen. Eigenlijk ook een volkomen verkeerde foto, want van deze groep zijn er slechts nog 3 over. De helft hanen + de oude is er uit en een drietal hennen vermoord door een steenmarter; die vond er meer recht op te hebben.
Terug naar het onderwerp. Er ontsnapt ook zo maar eens een kip. Niet over de omheining, want zijdehoenders zijn geen grote hoogvliegers, maar onder de omheining door. Hebben ze eenmaal naast het gaas een gat gegraven, komt er zo maar wat ruimte om het terrein aan de andere kant van het gaas te gaan ontdekken. Niet blij mee!
In dierenpark Amersfoort waren rond eind augustus twee wolven ook zo maar korte tijd vrij om te gaan en staan waar ze maar wilden. In hun verblijf was ook een gat onder de omheining ontstaan, waardoor ze gewoon konden ontsnappen. Bezoekers van het dierenpark moesten snel naar binnen, hoewel er ook wel werd gezegd dat ze niet erg bang hoefden te zijn. Wolven waren eigenlijk banger voor mensen dan andersom. Wolvenkenners zeggen dat uit gevangenschap ontsnapte wolven ook soms wel heel anders kunnen reageren.
Gelukkig konden ze snel worden gelokaliseerd, verdoofd en teruggezet. Jammer genoeg liep dat ook niet goed af, want later bleek rond 3 september er eentje dood en de ander gewond te zijn. Achteraf was er in deze roedel een rangordeprobleem ontstaan, waardoor dit stel wel heel erg graag wilde ontsnappen. Ze waren de laagste in rang en twee dominante wolvinnen grepen de macht, waardoor de twee laagst geplaatste dieren uiteindelijk een tol moesten betalen.
Dit is een foto van een orchidee. Wel van een hele mooie. Van dergelijke bloemen en nog vele anderen in nog veel meer vormen en kleuren zijn er heel veel in De Orchideeën Hoeve. Gelegen aan de Oosterringweg 34 in Luttelgeest. Juist daar is op zaterdag 9 oktober a.s. de landelijke Algemene Leden Vergadering van Aviornis International Nederland. Voor veel meer informatie kijk even in ons boekje (augustusnummer) op de bladzijden 84 en 85. Om hier aan deel te kunnen nemen dient u zich wel van te voren op te geven en dat kan nog tot uiterlijk 17 september. Deze dag wordt georganiseerd door de regio Zwolle. Er is ook een leuk middagprogramma! En let op!!, u kijkt uw ogen uit!!
Dit is kennelijk een jaarlijks terugkerend verhaal, want toen ik deze informatie uit de krant plukte, kwam mij het e.e.a bekend voor.
Onze provincie Fryslân is voor 40 broedvogelsoorten van heel groot belang. Van die gehele groep broedt hier zo’n 15 %. Maar het gaat met al die soorten niet allemaal even goed.
De grutto, kieviet, de scholekster en de tureluur daarvan neem elk jaar het broedresultaat een beetje af. Sinds 1996 is de hoeveelheid broedende grutto’s met de helft afgenomen. Gelukkig zijn er in 2021 van deze soort méér jongen groot gebracht dan in 2020. De teruggang van de veldleeuwerik is in onze provincie gestopt, maar landelijk gaat het aantal broedresultaten nog steeds achteruit.
Kustvogels doen het in 2021 ook niet zo goed.
Lepelaar, eidereend, tapuit en zilvermeeuw gaan gestaag achteruit. Ze produceren eigenlijk te weinig jongen om de stand op den duur in stand te houden.
De afname van de stand van de scholekster, eidereend, kluut en visdief zal waarschijnlijk ook wel doorzetten. Mogelijk oorzaken zijn de stormvloeden, die zo nu en en dan en nu steeds vaker voor komen.
De patrijs en de zomertortel zijn in onze provincie verdwenen, maar daarvoor in de plaats kwamen de zeearend en de grote zilverreiger. Van de zeearend waren er in 2020 6 broedparen en van de grote zilverreiger 53.