Heb je een aantal dagen het gevoel gehad dat het wel echt winter was, met weliswaar nog geen extreem lage temperaturen. Maar toch! Overdag slechts 1 a 2 graden boven nul en met een zeer straffe wind, blazend over een flink witte wereld! Dat leverde soms een wel een erg lage gevoelstemperatuur op!
Een dan plotsklaps een stijging van temperatuur met een paar graden, een storm er bovenop en flink wat regen (hadden we al een tijdje gemist!).
Dus, zoals gezegd, van de winter in de herfst met temperaturen zo maar in de dubbele cijfers! Is toch wel een stuk aangenamer om dan buiten te vertoeven.
Daarna kwam er opnieuw een storm van 23 naar 24 januari over ons heen; waarschijnlijk om er nog maar een beetje aan gewend te raken.
Daar is de regioagenda dan al weer! Er staat nu NIEUWS in!
Het regiobestuur heeft op 22 februari a.s. de jaarlijkse regio-ledenvergadering gedacht. Daar mag u allemaal op af komen. Er is een financieel overzicht, een overzicht van de ledenadministratie en een jaarverslag van de sekretaris. Ik ga er van uit, dat er ook gelegenheid is voor de jaarlijkse traditionele nieuwjaarsborrel (met wat er bij!).
Daarnaast hebben we, na het officiële gedeelte, ook Wil Grond weer in de zaal, met deze keer een uiteenzetting over zijn bezoek aan Extremaduro en de Algarve in Spanje en Portugal. Heel veel natuurbeelden dus te zien. Komt allen om dat te aanschouwen; het regio bestuur heeft dit ook weer speciaal voor de leden georganiseerd !
Mis het niet op donderdag avond 22 februari a.s. bij Overwijk in Tijnje.
Daar kun je tegenwoordig helemaal niet meer omheen. Er is nu vastgesteld dat er in een groot natuurgebied in de republiek Kazachstan vogelgriep is uitgebroken. Kazachstan ligt ten oosten van Oekraïne en ten westen van Mongolië. Tussen 21 december en 8 januari werden er honderden dode zwanen (rond de 700) gevonden in het Karakulmeer.
Elk jaar, al sinds heel wat jaren, worden er in de winter de hier verblijvende ooievaars door vele vrijwilligers geteld. Dit jaar werden er door 530 mensen 895 van deze grote zwart/witte vogels gespot. Het viel op dat er soms veel vogels in groepen te zien waren. Oorzaak was vermoedelijk het ietwat koude winterweer, waardoor de overwinteraars elkaar wat opzochten op plaatsen waar mogelijk wel wat voedsel te vinden zou zijn. Soms werden ze ook wel op bepaalde plekken gevoerd, of ze zochten die gebieden op waar afvalverwerking plaats vond. Want daar waren vaak muizen te vinden.
Vorig jaar werden er een paar meer geteld: 915 door 810 vrijwillige tellers.
We maken daar allemaal wel gebruik van en het is dan ook heel belangrijk dat het in winterse omstandigheden gewoon veilig kan. Daarom strooit Rijkswaterstaat zout als dat nodig is.
Totaal is er tot nu toe (dit seizoen vanaf 1 oktober 2023) 63.099.821 kilogram zout op de wegen in heel Nederland gestrooid als dat nodig was. Er werd daarbij in die situatie 840.748 kilometer met die diverse strooiauto’s afgelegd. We weten natuurlijk niet of het einde nu in zicht is. Het is tenslotte nog slechts januari……..! In februari is het nog steeds winter en kan het ook nog wel zo nu en dan gaan vriezen en dooien. Dan moeten ze ook wel weer strooien!
Die temperatuurstijging is prettig! Het is veel prettiger om buiten te zijn, want het is gewoonweg niet meer zo guur.
De vroege bolgewassen in ons grasveld maken van die stijging graag gebruik. Je kunt ze bijna zien en horen groeien!
De schade, die ganzen in onze provincie veroorzaken blijft hoog en stijgt ook nog. Vorig jaar werd er 12,8 miljoen euro uitgekeerd tegen 8 miljoen in 2018. Dat bedrag van 2023 kan nog hoger worden, omdat de cijfers van de zomermaanden van dat jaar er nog niet in zijn verwerkt.
Maar eigenlijk faalt het Friese ganzenbeleid helemaal. De bedoeling was dat de schade jaarlijks met 5 tot 10% zou afnemen. Het beleid moet dus anders!
Er zijn, ondanks dat de aantallen zo’n beetje stabiel blijven, nog steeds te veel ganzen. (zie foto!) Verjaging met ondersteunend afschot zou een beetje kunnen helpen. Er werden vorig jaar 75000 ganzen geschoten, tegen 57000 in het jaar er voor.
Bij verjaging ben je ze even kwijt, maar heeft vervolgens de buurman er weer last van. Eieren rapen , thuis koken of bakken en opeten, insmeren met olie of gaatje prikken is een wat effectievere methode. Soms moeilijk ook, namelijk in moeras-, en natuurgebieden, maar dan moeten er geen wetten en regeltjes en veel papierwerk achterweg komen. Om de aantallen niet meer te laten stijgen zou dit voorlopig de meest effectieve oplossing moeten zijn!
De rechter heeft besloten dat in de provincie Gelderland voortaan met een paintball-geweer op een al te opdringerig geworden wolf geschoten mag worden. Er loopt daar een wolvin rond, die zo nu en dan en af en toe fietsers en wandelaars veel te dicht nadert. Dat zou zo maar gevaarlijk kunnen worden; wolven horen bang voor de mens te zijn. De stichting “Faunabeheer” was helemaal niet blij met die toestemming, maar daar had de rechter absoluut even geen boodschap aan! Veiligheid gaat voor alles!
1 Comment
Beste Sytse,
Je hebt weer een prachtige weergave neer gezet.
Hartelijk dank.
Vriendelijke groet,
Sybrand.