Het gezicht van de herfst.

Zo begint het elk jaar weer !

Er begint al wat blad te vallen. Soms ook al wat minder groen, maar rood en geel van kleur. Het is één van de voorboden van de nakende herfst. De andere symptomen zijn harde wind, regen en een wat lagere temperatuur.. Nou, dat alles kregen we dan ook op 27 sept. j.l. De eerste herfststorm was de boosdoener!

De storm aan de kust bracht het zeewater flink in beweging.

Een flinke plens water zorgde voor een boel nattigheid, hetgeen resulteerde in, voor de verandering eens geen natte hond, maar:

een verregende natte kat ! Met temperaturen van overdag slechts 12ºC en gedurende de nacht nog maar 9ºC hebben we met elkaar de herfst even in de ogen kunnen kijken.

Niet Roodkapje, maar wel weer de wolf!

In de periode februari/mei zijn er in het Drents Friese Wold 7 wolvenwelpen gespot op camera’s. Het daar levende roedel telt nu ongeveer 13 wolven. Dat zouden er dan net zoveel zijn als in dezelfde periode als vorig jaar. maar het kunnen er ook nog wel een paar minder zijn, want als ze een jaar oud zijn vertrekken de jaarlingen uit de roedel en zoeken zelf een eigen territorium.

De beschermde status van de wolf mag eigenlijk best wel een graadje minder volgens een aantal EU-landen. Ambassadeurs van 27 EU-landen willen dat wel.

De verlaging van de status van”strikt beschermde soort zal dan veranderen in “beschermde soort”. Er leven in Europa nu zo’n 20 000 wolven,

Beschermers van de wolf vinden dit niet een goed idee. Wat betekent de status gaat omlaag?  Wat is eigenlijk het probleem? Zijn er te veel dode dieren? Zijn er teveel wolven?

Roofvogels weren? Kan dat?

Dit is het gezicht van een rode wouw. Een roofvogel die in ons land maar weinig voor komt en een zeer sporadische broedvogel is. In de landen om ons heen, Duitsland, Frankrijk en Spanje zie je deze vogel veel meer. Ook aan de andere kant van de Noordzee, t.w. Engeland, komt deze vogel veel voor. Direkt daarover nog wat meer!

Het schijnt dat de vliegende predatoren, de roofvogels, ook dit jaar weer vreselijk hebben huisgehouden onder de weidevogels. De eindresultaten zijn echter nog niet bekend. Gedeputeerde Staten hebben nu besloten om 72 000 euro vrij te maken voor een onderzoek met de naam:

              

“Hoe kan men roofvogels weren bij eieren en kuikens van weidevogels.”

Het lijkt er op dat buizerds en bruine kiekendieven de veroorzakers zijn van de slachtingen.

              

BoerenNatuur en de Bond van Friese Vogel Wachten voeren een pilot uit, die overigens vorig jaar al is begonnen.

Wat is bijvoorbeeld hun prooidier keuze? Welke alternatieve prooidieren zijn er aan te bieden?  Waar en op welke plekken kun je die dan ook het beste aanbieden?

In Engeland is een projekt, dat 5 jaar duurde in een graslandgebied, afgerond.

Afleidend voeren van de Rode wouw aldaar bleek een effectieve methode te zijn om predatie van kuikens te verminderen.

Het broedsucces van de kieviet werd er daar sterk door verbeterd.

Reminder.

U kreeg allemaal een e-mail in de mailbox betreffende:

“Toekomstgericht fokken met gehouden vogels”. Zaterdag 23 november in de Veluwehal Barneveld.

Het was een vooraankondiging van een symposium, georganiseerd door KleindierNed. Waar gaat het over? “Wat kunnen we doen om de genetische diversiteit bij onze dieren zo ruim mogelijk te houden”.

Twee voorbeelden:

          

Nog twee voorbeelden:

         

Het zijn er zo maar 4 willekeurig gekozen voorbeelden, maar als u hier een kweker van bent en nieuw bloed wordt erg schaars, komt u op den duur in de knel! Dan ligt “inteelt”op de loer!!

Voor veel soorten, zoals fazanten, eenden, parkieten en papegaaien, gehouden door enthousiaste liefhebbers is dan de vraag: “Wat kunnen we doen om inteelt zo veel mogelijk te voorkomen?”

Voor meer details over programma en aanmelding: zie de website van organisatie KleindierNed : www.kleindierned.nl

Weer ontsnapt !!

Opnieuw zijn er wasberen ontsnapt uit Aqua Zoo bij Leeuwarden. Dat is niet de eerste keer. Eerder ontsnapten er veel meer, waarvan er nu nog steeds zes (6) niet terug zijn. Nu zijn het gelukkig maar twee geweest, waarvan er eentje elders is gevangen.

Dat er nog steeds 6 niet terug zijn is niet best. Wasberen zijn een bedreiging voor veel inheemse diersoorten. Maar ook het pluimvee van partikulieren is niet veilig! Nakomelingen van de nog steeds ergens rondlopende wasberen zullen er niet komen, want ze zijn allen of gesteriliseerd of gecastreerd.

Deze wil ik nog even kwijt:

En dan tenslotte nog even dit:

Namens het bestuur, Sytse Buursma, regioredakteur.

De volgende bijdrage aan deze blog is rond 20 oktober

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *