Het seizoen is al wat veranderd!

Je kunt hier niet omheen !

Er komen nu steeds meer te voorschijn, of je het nou leuk vindt of niet. Er komt méér groen en méér geel in zicht.

Weer nat weer.

Het klinkt nu wel alsof het direkt “koek en ei” is, maar er ging wel weer zo’n kletsnatte dag aan voor af. Ik gebruik daarvoor graag een “metafoor”, intussen de welbekende “natte hond”. Nou we hebben het weer geweten op de laatste dag van februari 2024! Nat tot diep in de avond!

Maar ook:

Maar het werd wel weer de warmste 3 maart ooit, want in De Bilt werd op die dag rond 13.00 uur 14,9 °C. gemeten. De laatste keer dat die hoge temperatuur werd gehaald was in 1930. Toen werd het op 3 maart slechts 14,7 °C.

Er is in 2024 nu al drie keer een daghitterekord gebroken. T.w. op 23 januari, op 15 februari en op 3 maart!

Eveneens:

Agenda.

In de regioagenda voor het seizoen 2024-2025 staat nu al nieuws bijgeschreven.

Voor de bijeenkomst van 5 september a.s. (maar dat duurt nog wel even) heeft het regiobestuur als spreker  dhr. Henk Timmer uitgenodigd. Dhr. Timmer is o.a. keurmeester van diverse kippenrassen. Maar daar zal het niet over gaan, want Aviornis stelt géén vogels tentoon. Nee, dhr. Timmer zal een boeiende uiteenzetting geven over diverse Aviornisvogels, waaronder fazanten. Maak hierover een aantekening in uw agenda! Donderdag 5 september regiobijeenkomst in Tijnje!

====================================================================

Het mooie van DNA.

Dank zij het speeksel, achtergelaten op een bijtwond van een gedood schaap, kan tegenwoordig door onderzoek vastgesteld worden welke wolf het betreffende schaap heeft gedood.

Zo is komen vast te staan, dat een specifieke wolf  sinds 2021 aan het eind van 2023 al 246 schapen heeft gedood. Deze wolvin heeft de naam gekregen: GW2090f. (= grijze wolf 2090 vrouw).

Bijna 3 jaar geleden vestigde deze wolvin zich in het Drents Friese Wold. Eind 2021 kwam daar een wolf bij nl.: GW2397M. Dat was een man, een reu dus. Dit werd toen een koppel. Deze toegevoegde reu was ook erg goed in het doden van schapen. Hij heeft er intussen ook al 183 in twee jaar op zijn naam staan.

Voor de wolvin was een goedgekeurd “wolvenhek” van 130 centimeter hoog met 6 stroomdraden, waarop 5500 volt stroom stond, blijkbaar niet storend genoeg. Het roofdier kon er achter komen en liet er totaal 14 dode en gewonde schapen achter.

Dit genoemde wolvenpaar heeft intussen een roedel gevormd met 4 jongen.

Wolvenkenners zeggen dat de natuur nu niet geschikt is en  dat er veel meer grote wilde prooidieren voor de wolven moeten zijn. Anders gaan ze toch weer steeds op zoek naar de gemakkelijkste te bereiken prooien, zoals schapen. De natuur is voor de wolven niet goed ingericht. Er zouden te weinig damherten, edelherten en wilde zwijnen zijn.

                         

Even snel rekenen: in 3 jaar tijd hadden twee (2) wolven ongeveer 429 wilde prooien nodig en nu het inmiddels een roedel is geworden met zes (6)  komen daar nog zo’n 200 wilde dieren bij !

Leven die 629 daar dan wel in dat gebied of moeten die er worden ingevoerd ??

Even na al dat heftige nieuws een “pauzeplaatje”:

Algemene Leden Vergadering, de ALV.

De  Algemene Leden Vergadering van Aviornis International Nederland wordt gehouden in de Gaia Zoo in Kerkrade op zaterdag 6 april a.s.

Deze dag wordt ook wel de “A. F. D.”, Aviornis Familie Dag genoemd.

Daarvoor dient u zich wél op te geven vóór 15 maart a.s.

Kijk vooral op de bladzijden 84 en 85 van het februarinummer 2024 van ons boekje, aan welke voorwaarden uw opgave moet voldoen.

Gespot:

Op 20 februari j.l. werden er +/- 440 grutto’s geteld bij het Sneekermeer. Daarnaast zijn op 23 februari j.l zijn bij weidevogelreservaat Skrok, iets buiten Wommels, een grote groep van +/- 330 grutto’s gezien. Dit waren waarschijnlijk de eerste grutto’s in Fryslân.

Bij Koudum werd ook op 20 februari een boerenzwaluw gezien.

Eerder werden er bij Warga al op 3 februari een groep scholeksters gespot.

Kieviten werden er ook gezien. Soms heel massaal en met duizenden tegelijk. Op 2 februari j.l. een groep van bijna 5000 in de polder bij Anjum.

Mogelijk komen de eerste kievietseieren dit jaar vroeg? ………………..

Heb je net die tekst in deze blog geplaatst, wordt de vraag beantwoord. Want op zaterdag 2 maart j.l. werd het allereerste Nederlandse kievietsei gevonden op een bouwland in Beuningen (Gelderland).

Vorig jaar werd het eerste Nederlandse ei gevonden in Hasselt (Overijssel) 9 dagen later op 11 maart.

Op dinsdag 5 maart 2024 werd het eerste (en tweede) Friese kievietsei gevonden op een stuk maisland bij Echtenerbrug. De eieren zijn goed bevonden.

De fortuinlijke vinder was dezelfde als de vinder van het allereerste Friese ei van 2023 !!

Deze moet ik nog even kwijt:

En dan tenslotte nog even dit:

Namens het bestuur, Sytse Buursma, regioredakteur.

De volgende bijdrage aan deze blog is rond 24 maart.

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *