De lente is begonnen!

De astronomische lente dan.

Op 13-3 j.l. konden we de eerste storm van 2023 optekenen. Op o.a. Vlieland en bij IJmuiden, tussen 13 en 14 uur werd het windkracht 9. Terugkijkend was het méér dan een jaar geleden dat het een dergelijk weertype was. In 2022 waren er wel 4 stormen.

Nu waaiden er een paar vrachtwagens om op o.a. de A 73 en de A 9. Maar deze stormdag was tevens ook de warmste dag tot nu toe van 2023. Bij Volkel werd rond 14.30 uur 18,2 º C gemeten.

Afgelopen maandag, 20-03-’23, is dan eindelijk de astronomische lente officieel begonnen. Ik vind het altijd heerlijk om dat bekend te mogen maken. (voor zo ver u dat zelf niet al had vastgesteld). Maar moeilijk is het dan nu wel, omdat het weerbeeld helemaal niet lijkt op mooi, rustig, geleidelijk warmer wordend voorjaarsweer. Nee, het is eerder gewoon het tegenovergestelde weertype, net als zoals het was, een half jaar geleden: herfstig !! Regen en harde wind! Mogelijk later nog weer dalende temperaturen en af en toe de bekende  “Maartse Buien”.

Maar de vroeg bloeiende Prunus trok zich daar niets van aan en straalt, met de tere wit/roze bloesem, als de sluier van een bruid!

Agenda.

 

Het is al een aantal jaren geleden, dat er vanuit onze regio een busreis werd georganiseerd. Gelukkig is dat nu weer mogelijk en wel met de collega liefhebbers uit Groningen Drenthe.

Op zaterdag 20 mei 2023 heeft Groningen Drenthe een busreis georganiseerd naar vogelpark Walsrode. Hoe en waar u zich daarvoor kunt opgeven, daarover later meer. De reisprijs gaat € 60,- kosten.

In oktober wil het bestuur van regio Fryslân graag weer een regiobijeenkomst houden. Indien u onderwerpen daarvoor hebt, voorkeuren over een bepaald thema, of u kent iemand waarvan u denkt dat die best wel eens een mooi verhaal heeft, geef dat dan a.u.b. door aan een bestuurslid.

Andere agendapunten zijn: ruilbeurs in september, wanneer mogelijk i.v.m. vogelgriep. Oktober een nu nog uitgesteld regioreisje naar o.a. Meinen in Lutte.

Onderzoek.

Er wordt natuurlijk op veel verschillende manieren naar van alles en nog wat onderzoek gedaan. Altijd belangrijk! Vooral als men daarmee de kennis verrijkt. Zo is er intussen onderzoek gedaan naar wat de kieviet belangrijk vindt!  Kieviten en hun kuikens leven graag in natte gebieden met korte vegetatie en veel kleine insekten, vooral kevertjes.

Verder bleek dat kieviten graag verblijven op percelen waar geweid wordt, waar dus koeien lopen of hebben gelopen. Vooral voor de kuikens is het van belang dat er veel insekten zijn. Ja, die zijn inderdaad veel te vinden op vlaaien van koeien!

Het allereerste ei !!

Hiep, hiep, het allereerste kievietsei in onze provincie werd gevonden op zondag 12 maart j.l. op een perceel in de buurt van Scharsterbrug, om 16.32 uur. De vinder krijgt hiervoor, aangeboden door de commissaris van de koning, een prijs. Namelijk “de Sulveren Ljip” (de zilveren kieviet).

Het tweede ei is intussen ook al gevonden. Deze keer in N.O. Fryslân.

Vogelgriep.

De kokmeeuw is één van de meest voor komende meeuwensoort in ons land. Helaas heeft onder deze soort de vogelgriep ook toegeslagen. Er zijn een aantal van deze vogelsoort dood gevonden en getest op de griep. Er vielen 4 vogels in Zuid-Holland en de vijfde op de Veluwe.

Daar is ‘tie weer !! (de wolf).

Op maandag 13 februari j.l. heeft (vermoedelijk) een wolf 3 schapen doodgebeten en 10 liepen er nog ernstig gewond rond.

Dit gebeurde in Langendijke, in de buurt van Appelscha. De eigenaar van die schapen, een hobbyboer hield samen met z’n broer een 80-tal van die onschuldige dieren. De resterende beschadigde dieren kregen van een dierenarts euthanasie. De hobbyboer heeft die dertien dode dieren pontificaal langs de openbare weg gelegd, opdat elke passant kon zien wat er was aangericht!

De organisatie BIJ12 komt langs om de wonden te bemonsteren om via DNA vast te kunnen stellen welk dier deze massaslachting heeft veroorzaakt.

Eerder werden op 29 januari al 29 dode schapen geteld, eveneens bij Appelscha. In totaal werden er in januari in Zuid Oost Fryslân 74 dode schapen gemeld.

Als u deze bovenstaande verhalen leest kunt u zich natuurlijk best wel voorstellen dat een huidig Roodkapje zich absoluut best wel zou willen gaan gedragen als op het toegevoegde plaatje!

“Ze vielen bij bosjes”.

Bij Vught op de snelweg A2 is op vrijdag 3-3 j.l. een wolf doodgereden gevonden. Verder is er van dit dier niet meer bekend. De dode wolf is naar het laboratorium van de Universiteit van Utrecht gebracht voor verder onderzoek.

Tussen Grathem en Kelpen-Oler in Limburg is op 6-03 een jonge wolf doodgereden gevonden. Op de A2 was dit de tweede.Het was een teef en die is ook naar Universiteit in Utrecht gebracht voor onderzoek (onder meer naar DNA). Eerder dit jaar werden er al twee doodgereden o.a. bij Hogersmilde (Drenthe) en bij Beesd in Gelderland.

Verder was er in het nieuws een filmpje te zien van een roedel van 11 stuks op de Veluwe.

Deze moest ik nog even kwijt:

En dan nog even dit:

Namens het bestuur, Sytse Buursma, regioredakteur.

De volgende bijdrage aan deze blog is rond 9 april

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *