Het is u ongetwijfeld wel bekend Zo tegen het einde van de maand maart kan het weer zo maar omslaan en ontstaan er “maartse buien”. Dat was nu ook het geval. Maart was de zonnigste maand maart ooit gemeten. We hadden met elkaar, vanwege de uitzonderlijk hoge temperaturen, allemaal al wel een soort van “lentegevoel”. Uiteindelijk niet meer verwacht, maar toch gekregen: een royale portie verse sneeuw!
Door de harde, koude noordoosten wind werd de sneeuw hier en daar tot kleine heuveltjes geblazen. Bovendien was het behoorlijk koud. Uitzonderlijk koud was het op 1 april 2022 in Maastricht -1,8°C. Vergeleken met vele jaren terug, in 1963 werd slecht 2,5°C gemeten. Het ging wel dooien, maar op 2 april lag er nog wel wat sneeuw. Doordat er nachtvorst ontstond, lag er 3 april ‘s morgens nog wel sneeuw langs lager gelegen slootkanten. De vorst in de nacht van 2 op 3 april maakte het in Nederland echt flink koud. In Deelen (Gld) werd -6,3°C gemeten en in Eelde (Dr) ietsje hoger, tussen -5° en -6°C. Er ontstaan dan ook superlatieven. Zo in de trant van: dit was de koudste 3 april nacht sinds 1909.
In Winterswijk kon er even op de natuurijsbaan worden geschaatst.
De week daarna was het wel voorjaar, maar hoofdzakelijk winderig, weinig zon en nat! Het leek eigenlijk wel herfst! Maar ja, ook hier weer een gezegde: April doet wat ie wil !!
Het is rustig in de agenda van het bestuur van onze regio. U weet intussen dat er een nieuwe voorzitter is. Er was eigenlijk nog niet veel duidelijkheid omtrent een vijfde bestuurslid. Nu wel. Dhr. Gert Jan Tuinstra heeft zich bij het bestuur van regio Fryslân aangesloten. Hij is, mocht u dat willen, te bereiken onder tel.nummer: 06 23099317. Met een mailbericht kan dat ook: g.tuinstra@aeres.nl.
Daarnaast is er een “aktiviteitencommissie”samengesteld. Deze leden zijn bereid gevonden om de handen uit de mouwen te willen steken bij tal van regioaktiviteiten, zoals bijv. de ruilbeurzen en/of busreizen. De samenstelling van deze commissie: René de Velde Harsenhorst, Joop Dijkstra, Sas v.d.Velde, Gert Jan Tuinstra en Kor van der Meer en D.Keekstra.
Hoewel de brandstofprijzen, als gevolg van de accijnsverlaging, iets minder hoog zijn, zijn ze nog lang niet op het normale niveau. Veel prijzen van dagelijkse zaken, als levensmiddelen, zijn hoger geworden. Wij zullen daar in ons land mee moet leren leven. Maar wat stelt het nou eigenlijk voor in vergelijking tot wat de bevolking in Oekraïne voor de kiezen krijgt. Er zijn nog steeds velen op de vlucht. Nederland doet z’n uiterste best om al die aantallen een geschikt tijdelijk onderkomen te bieden.
Maar je zou zo graag willen dat het daar anders was. Je zult maar hals over kop je geliefde woonplek moeten verlaten met slechts wat schamele spullen die je mee kon nemen. Zeer schrijnend vond ik bijvoorbeeld het relaas van een kleine jongen. Hij zat nu op een Nederlandse school in een klas. Hij vertelde (werd vertaald) aan een verslaggever dat hij ook spoorslags zijn huis moest verlaten. Zijn geliefde huisdier, zijn kat, kon niet mee en is daar achter gebleven. Daar had hij veel verdriet van, want deze kat sliep elke nacht bij hem in bed en hield hem warm. Nu miste hij hem heel erg. Wat gebeurt er dan met zo’n beest? Daar houdt je als kind toch een trauma aan over?! Maar de foto’s van die vele dode mensen op de weg is zo niet nog veel schrijnender. Een foto van een doodgeschoten man naast zijn fiets in de berm. Naast hem lag zijn trouwe hond te wachten tot hij weer verder zou gaan. Wat natuurlijk nooit meer gaat gebeuren.Waar was dat nou voor nodig !!
Naar nu blijkt zou het best eens kunnen zijn, dat we de dreiging van de gevreesde vogelgriep nooit weer kwijt raken. Het zal ook niet meer zo zijn, dat alléén in het najaar deze gevaarlijke ziekte de kop opsteekt. Oorzaak de trekvogels. Het kan nu mogelijk in elk seizoen uitbreken, omdat wilde vogels het blijkbaar altijd onder de leden hebben.De voorgeschreven tijdelijke regels, die nu steeds worden bevolen, zullen best eens vaststaande regels kunnen worden. Zoals bijvoorbeeld géén vrije uitloop pluimvee meer, omdat het straks jaarrond te gevaarlijk is geworden.
Als dan vrij uitloop niet meer kan en mag, wordt het er voor de particuliere pluimveehouder ook niet gebruiksvriendelijker op. Die zal dan hun geliefde pluimvee jaarrond afgeschermd moeten gaan houden. Dat is dan mogelijk nog wel te doen in een grote volière met dak. Maar voor een liefhebber, die ze al jarenlang los in de tuin liet scharrelen is het dan straks een gepasseerd station.
Dat waren nog alleen de hoenderachtigen. Maar zwemvogels, de watervogels, moeten dan voortaan ook afgeschermd door het leven. Dat wordt schier onmogelijk.
De eerst getoonde, zijnde bijvoorbeeld de oorspronkelijke soorten aan de ene zijde van de omheining, mogen vrij blijven rondzwemmen. De oorspronkelijke soorten, die op de tweede foto te zien zijn, leven vaak aan deze kant van de omheining en moeten afgeschermd worden. Voor altijd! Onder dak dus!
Ik weet het wel, het is een soort “doemdenken” van mij, maar als het wel zo door zou gaan, is er voor de “hobbydierhouders”geen lol meer aan te beleven. Maar voor de houders van die duizenden dieren, die normaal vrij buiten mochten rondlopen, de “vrije uitloopkippen”, wordt het dan ook niet leuk meer!
Het zal je maar gebeuren als er straks, als de dreiging van het vogelgriepvirus alle vogels groot en klein in zijn greep houdt. Nu waren soms de brandganzen, smienten en steltlopers de klos. Als het echt erger gaat worden en jaarrond gaat heersen zijn het mogelijk ook kleinere vogels als zangvogeltjes, die zo maar ergens dood neervallen. Je moet er niet aan denken!