We moeten natuurlijk nog even geduld hebben. Het voorjaar staat in de startblokken, maar het is uiteindelijk nog slechts half februari. Nu kun je alles wel uit de grond willen kijken, maar daar houdt het jaargetijde helemaal geen rekening mee. De knoppen zitten er al in en die komen ook wel uit, maar effe wachten nog!
Op de laatste dag van januari 2022 ging het in Nederland flink tekeer. In de nacht van 31 januari naar 1 februari haalde de wind aan naar kracht 8 á 9. Code geel werd van kracht en er werden waarschuwingen gegeven voor het verkeer. Er konden zeer zware windstoten ontstaan, rond windkracht 11 of meer. Vrachtauto’s en auto’s met aanhangwagens konden beter even thuisblijven. In onze provincie zwakte de windkracht in de loop van de ochtend wat af. Maar verder naar de kust bleef het de gehele dag en avond erg onrustig. De tweede storm was bij Vlissingen het zwaarst, Daar werden flinke uitschieters gemeten. Het was de tweede in een week tijd!
Op die “tweede storm”dag, zondag 6 februari, was het in onze provincie hoofdzakelijk héél nat met vooral ook zéér veel wind.
Ik heb dergelijke dagen een “metafoor”gegeven. Als het de gehele dag onophoudelijk regent en tussen de buien door ook nog nat is, dan is dat een dag als een “natte hond”. Brr, niks an, ook niet voor zo’n hond! De rest van de week zag het er wel wat beter uit, met stijgende waarden richting de dubbele cijfers. Maar ook nog een nacht met wat vorst.
Eigenlijk is het een wonderlijk steeds jaarlijks terugkerend fenomeen. De afgelopen “winter” periode werd gekenmerkt door lage temperaturen. Heel soms ook wat vorst aan de grond. Maar typerend zijn de temperaturen van zo beneden de 5°C. Maar als dan geleidelijk de hoeveelheid daglicht toeneemt én de temperatuur heel voorzichtig gaat stijgen, zijn ze plotseling zichtbaar.
De eerste lenteboden, de vroeg bloeiende aankondigers van het naderende lenteseizoen.
Vlak daarna, of eigenlijk al bijna gelijktijdig, doen de narcissen mee om aan te geven dat er verandering staat aan te komen. Ook de krokus is dat aan gaan geven. Maar zoals gezegd: Effe wachten nog….
Er zijn een aantal (mooi woord) versoepelingen doorgevoerd door het huidige kabinet. Er mag weer wat meer.
De horeca is open tot ‘s avonds 22.00 uur. Fijn voor diegenen die nu weer eens buiten de deur willen gaan eten. Moet wel vlug,
Ook de bar is open. Dat is vooral fijn voor diegenen die even flink door willen zakken, maar helaas, om 22.00 uur moeten ze er weer uit. Dan thuis nog maar een afzakkertje.
Versoepelingen mogen er dan nu wel zijn, regels zoals op bovenstaand plaatje blijven voorlopig nog wel even van kracht. Afstand houden en mond/neus bedekkingen gelden nog steeds in o.a. winkels en openbaar vervoer. Als de voortekenen juist zijn, kon er binnen kort nog wel eens veel meer “versoepelingen” worden aangekondigd.
Er was wel voorzichtig een datum geprikt voor een regiobijeenkomst in afgelopen januari, maar de versoepeling voor de horeca was net niet geschikt qua eindtijd voor een bijeenkomst in een zaal van die horeca. Meestal zijn onze regiobijeenkomsten nog niet vóór 22.00 uur afgelopen. U kreeg allemaal een e-mail van onze regiosekretaris met de mededeling van afzegging. Het ziet er nu naar uit, dat er in de maand maart een nieuwe poging zal worden gedaan om een regiobijeenkomst te plannen.
Onze oud voorzitter Anne Bosma is al een tijd geleden gestopt met het voorzitterschap van onze regio. Maar helemaal stil gezeten heeft hij daarna niet. Naast vele andere bezigheden is hij o.a. gaan ganzen tellen. In deze tijd van het jaar is dat natuurlijk heel lucratief, omdat er juist nu heel veel van deze vogels in ons land en onze provincie overwinteren.
Naast dat tellen , dat met grote telelenzen plaats vindt, heeft Anne er nu ook een mogelijkheid op gemonteerd, om foto’s te kunnen maken. De volgende twee foto’s zijn gemaakt tijdens zo’n telronde in de buurt van Gaastmeer op 14 januari j.l.
Omstreeks die tijd waren daar vaak wel de kleine rietganzen te zien. Deze vogels zijn dan echter veelal weer vertrokken in februari naar hun broedgebied. Soms zijn daarvan ook exemplaren met een halsband te zien, welke je dan kunt aflezen. Via de computer is te achterhalen waar en wanneer zo’n vogel geringd is en is de gevolgde trekroute te achterhalen.
Op bovenstaande foto zijn twee roodhalsganzen te zien, te midden van, volgens dhr. Bosma, 8200 brandganzen. Dit schijnt soms wel vaker voor te komen, maar hij heeft ze dus nu wel even op de foto kunnen zetten! Roodhalsganzen overwinteren gewoonlijk in het Zwarte Zee gebied. Maar soms raken ze verdwaald tussen de duizenden brandganzen en komen dan mee naar ons land, om hier te overwinteren.
Elk jaar is er een overzicht te zien van de schade die het afgelopen jaar is uitgekeerd. Het gaat daarbij om de schadebedragen veroorzaakt door dieren aan gewassen.
Het is niet zo verwonderlijk dat de grootste schadeveroorzakers aan gewassen (veelal gras) de grote aantallen wilde ganzen zijn. Er is vastgesteld dat het hier om een totaal bedrag van 27.595.379 euro gaat. Zevenentwintig miljoen euro en nog wat. Ga daar maar aanstaan. Ons zuur verdiende belastinggeld is gebruikt om al die schade te vergoeden.
Maar er is meer! Ik wist het niet, maar als je het leest vergeet je het natuurlijk nooit weer: mezen en dan specifiek de koolmees en de pimpelmees zijn flinke veroorzakers van schadeposten in gewassen.
In boomgaarden veroorzaken zij af en toe flinke vraatschade in appels en peren. Ze pikken er gaatjes in, waardoor hoogwaardig fruit minder waard wordt.
Het schadebedrag door wolven veroorzaakt levert bij de schapenhouders een uitkering op van 74.032 euro. In de top 10 van meest schade veroorzakende dieren staan: gans, mees, smient, knobbelzwaan, roek, das en wild zwijn. De meeste schade wordt toegebracht aan grasland, peer, winterpeen, snijmais, graszaad, appel, korrelmais, schaap/lam, suikerbiet en aardappelen.
In 2020 werden er door wolven 291 stuks gedode schapen geteld. In 2021 waren dat er 209. Op de Veluwe en in Overijssel waren het maar weinig. Naast de 209 gedode schapen waren er ook nog 4 kalveren, drie gehouden damherten en een moeflon het slachtoffer van wolven.