Nou, zo bijzonder is het nou ook weer niet. Maar het longkruid, Pulmonaria augustifolia, bloeit al heel vroeg. Soms wel al half maart. Bovendien groeit het ook gemakkelijk in de schaduw/halfschaduw. De bloemkleur varieert van blauw naar roze aan één plant. Maar er zijn ook andere, afgeleide, kleuren van bekend. Die bloeien dan slechts in blauw, of wit, of roze. Ook in de kleur rood komen ze voor. Als bodembedekker is deze plant heel geschikt, want is laagblijvend.
De sleedoorn, Prunus spinoza, ziet er op afstand uit als een struik versierd met wit kant. Als deze 2-6 meter hoge struik bloeit is het meestal geen aangenaam weer. Vaak is het dan nog guur en koud, maar dat deert blijkbaar niet. In het najaar verschijnen er paars/blauwe pruimen aan de takken. Je kunt daar jam of moes van maken. Ook een soort bessenjenever schijnt lekker te zijn. Vaak is het beter dat de vruchten even bevroren zijn geweest. Dan zijn ze wat minder wrang.
Dit is een zéér bekende spreuk. Elk jaar gaat dat gezegde soms een paar keer op in deze maand.
Engelstalig schijnt die uitdrukking ook te bestaan.
Maar of dit een goede weergave is? Ik waag het te betwijfelen.
Maar raak was het wel op tweede dag van Pasen. Ik schreef dat we natuurlijk ons een wat andere Pasen hadden voorgesteld. Nou dat kwam dan letterlijk ook helemaal uit!
De 2e Paasdag was een aaneenschakeling van (soms) felle en langdurige sneeuwbuien. Ook kwamen er pittige hagelbuien langs met (alweer soms) hele dikke en stevige korrels! Bovendien was het kil en guur.
Van achter de vensterramen zagen we zo nu en dan dergelijke luchten verschijnen. Als je dit soort buien aan zag komen, was het binnen de kortste keren weer raak! Daar kon je op wachten. Het duurde nooit zo heel lang. Dan rammelde de “korrelhagel weer tegen de ruiten. Ook in de dagen daarna werden we zo nu en dan nog getrakteerd op pittige, winterse neerslag!
De vlag kon uit, het was een heugelijk dag. Vooral in deze penibele periode, waarin alles draait om regels omtrent Covid 19. Uw regioredakteur is gevaccineerd. Heeft een prik gehad. Hè, hè, dat is bijzonder zeg! Er zijn heus al heel veel Nederlanders en Friezen vóór mij met de injectienaald in aanraking zijn geweest. Nu nog een paar weken wachten op de tweede injectie.
Eigenlijk een raar fenomeen. In 2021 stellen we elkaar de begrijpelijke en logische vraag: “Heb jij hem al gehad? Zijn jullie al geprikt?”
In deze fase, waarin het gaat om “versoepelingen” van de stevig veiligheidsmaatregelen, is nog maar één ding belangrijk. Zo veel als maar mogelijk Nederlanders vaccineren! Pas dan wordt het er veiliger op!
Het demissionaire kabinet van Nederland was van plan “versoepeling” toe te gaan passen. (Dit is nou zo’n woord dat je voorheen eigenlijk nooit hoorde.) Dit kabinet heeft daarvoor de sleutel in handen. Er waren echter ook al maatregelen uitgelekt. Rond 21 april zou het allemaal veel ruimer gaan worden! Misschien ook wel de “lock down” verminderen en de avondklok laten verdwijnen. Mogelijk ook de terrassen open. Maar het aantal besmetting is nog steeds hoog en werd ook nog hoger. Voorlopig zijn alle voorgenomen “versoepelingen” doorgeschoven naar 28 april a.s. Maar wat ons dan nog te wachten staat?
Eigenlijk zou zo’n persconferentie met de minister-president (demissionair) vele malen korter kunnen. Nu duurt zijn uitleg + die van zijn collega van Volksgezondheid altijd behoorlijk lang. zo maar drie kwartier. Een voorbeeld hoe het ook kan:
Lichtpuntje in de verte! Het regiobestuur van regio Fryslân heeft, natuurlijk onder nadrukkelijk voorbehoud, een regioruilbeurs vastgelegd op zaterdag 25 september a.s. Busreis zit er niet in.
Regiofinanciën zullen door de regioleden moeten worden goedgekeurd. Een regiojaarvergadering zit er korte termijn ook nog niet in. Daarom zullen de jaarcijfers per mail naar de leden worden verstuurd. Daarbij komt dan ook een verzoek om er op te reageren.
Friese regioleden mogen nu al reageren op de uitnodiging om mee te denken. Mee te denken hoe de regiobijeenkomsten gestalte moeten krijgen. Het regiobestuur vraagt de leden om hulp. De 4 regiobijeenkomsten in het winterseizoen moeten zeer aantrekkelijk worden. Wat willen de leden beleven. Waar moet het over gaan. Het moet zeer interessant worden. Waar worden de regioleden door getriggerd? Wat is nu niet meer zo belangrijk of interessant?
Hebt u intussen ideeën, opmerkingen, voorstellen, vragen of mogelijkheden? Geef ze a.u.b. door aan wie dan ook in het bestuur! We hadden per eind van het jaar 178 leden in onze regio. Het zou fantastisch zijn als daarvan veel meer dan 10% in de grote zaal aanwezig zou zijn. Meer dan 12 zijn het er vaak niet!
Het mag dan wel soms koud en guur zijn, het seizoen gaat wel gewoon door. Dieren en dit geval de wilde eend, trekken zich van die lage temperaturen niet zo veel aan. Er moet gelegd worden en dan 4 weken gebroed. Half mei is immers zeer geschikt voor de kuikens om op te groeien.
Dit nest van de wilde eend is nog helemaal intakt. Ook al geheel voltallig. Hier is niks aan de hand.
In een vorige bijdrage vertelde ik u van een donkerbruine wilde eend. Daar ging het mis mee. Deze had dit jaar op nagenoeg dezelfde plek haar nest gemaakt. Ze zat echter wel behoorlijk in het zicht, daar vlak langs de slootkant. Heel dicht bij het water. Maar goed, op den duur begroeit dat wel wat. Helaas, ze is haar eieren al weer kwijt na een week broeden. Precies zo als het vorig jaar ook ging. Dader onbekend, want dat kunnen er tegenwoordig velen zijn.
Naast het vele geel van de overal aanwezige narcissen staan nu ook de blauwe druifjes in bloei. U weet ook wel dat het geen echte druiven zijn. Het zijn klokvormige blauwe bloemetjes die in trosjes aan een steeltje zitten. Ze bestaan er ook in het wit. Er zijn er ook die van boven een wit topje hebben.
Het is even een heel roze/rode gedoe en het kost wel het nodige geduld! Maar dan heb je natuurlijk op termijn wel wat! Helaas is er hier sprake van het ontstaan van een mutatie! Hoogstwaarschijnlijk een foto gemaakt in een dierentuin. Ik pluk voor deze blog overal opnames vandaan. (Die zijn overigens altijd copyright free). Voor de mogelijke dierentuin alleen maar mooi dat er uitbreiding komt. Voor het instant houden van een soortzuivere soort is dit natuurlijk een ramp!
Maar ja, het voorjaar, inclusief verhoogde hormonendruk, gaat verder!